Hopp til innhold

Seneca den eldre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Seneca den eldre
Fødtca.54 f.Kr.[1]Rediger på Wikidata
Córdoba(Den romerske republikk,Hispania Ulterior)[1]
Dødca.39[1]Rediger på Wikidata
Roma(Det romerske keiserriket,Romersk Italia)
BeskjeftigelseSkribent,retoriker,lyriker,filosof,historikerRediger på Wikidata
EktefelleMessi
BarnSeneca den yngre[1]
Lucius Junius Gallio Annaeanus
Marcus Annaeus Mela
NasjonalitetRomerriket

Seneca den eldreeller Seneca retorikeren, egentlig Lucius (eller Marcus) Annaeus Seneca (født ca.54 f.Kr.,død ca.39 e.Kr.) var enromerskretorikerog skribent, født i en velhavendeequestrianskfamilie fraCórdobaiSpania.Han må ikke forveksles medSeneca den yngresom var hans sønn.

Hanstria nominaer noe uklart, men uansett er navnet Marcus en antakelse som ble gjort av humanistenRaffaello Maffeisenere. I løpet av et lengre opphold ved to anledninger iRomadeltok han på forelesningene til berømte talere og retorikere for å bli forberedt for en offisiell karriere som advokat. Han forbilde varCicero,og Seneca selv mislikte de overpyntete og overlessede talene i sin samtid.

I løpet avborgerkrigenlå hans sympatier, som de fleste fra hans hjemsted, hosPompeius.Hans sønn og sønnesønn (poetenLucanus) hadde de samme politiske sympatier. Med sin hustru Helvia av Córdoba hadde han tre sønner: L. Annaeus Novatus, adoptert av hans fars venn, retorikerenJunius Gallio,og således kalt L. Junius Gallio; L. Annæus Seneca filosofen, vanligvis kjent somSeneca den yngre,og Annæus Mela, far til poeten Lucanus.

Da Seneca døde var hans sønn forvist avClaudius(41; Seneca, ad Helviam, ii. 4) og de siste referanser til hans skrifter er til tiden umiddelbart etter atTiberiusdøde. Han døde selv omtrent år 39 e.Kr.

På ønske fra sine sønner forberedte han som gammel mann, det ble sagt fra hukommelsen, en undervisningssamling bestående av ulike temaer og disses behandling av greske og romerske talere. Temaene ble arrangert i ti bøker etterControversiæ(tenkte juridiske saker) og hvor 74 temaer ble diskutert, hva retorikerne mente om hver av disse sett fra ulike synsvinkler, deretter deres skillelinjer i hver sak i ulike enkeltspørsmål (divisio), og avslutningsvis, virkemidlene for å få svart til å se hvitt ut og formildende urettferdighet (colores).

Hver bok hadde en innledning hvor de enkelte retorikernes egenskaper ble diskutert på livlig måte. Verket er ikke fullstendig, men hullene kan til en viss grad bli fylt ved hjelp av et sammendrag som ble gjort på300-eller400-talletfor bruk i undervisningen. De romantiske elementene ble nyttiggjort med en samlinganekdoterog fortellinger kaltGesta Romanorum.For Bøkene I, II, VII, IX, og X har vi beholdt den opprinnelige og sammendrag, og for de gjenstående må vi støtte oss til sammendrag og utdrag alene. Selv ved hjelp av de siste er kun syv av forordene tilgjengelige.

Controversiæble supplert medSuasoriæ(øvelser i formanende eller rådgivende talekunst), hvor spørsmålet er diskutert om hvor enkelte ting «bør, eller ikke bør bli gjort». Det hele danner det viktigste autoritet på historien til den samtidige taleteknikk og talekunst.

I løpet avmiddelalderenmente man at det var Seneca den yngre som sto bak det store retoriske verket, men ved hjelp av arbeidet som Raffaello Maffei (død1522) ogJustus Lipsius(død1606) gjort ble det til slutt endelig tilskrevet Seneca den eldre, og ikke sønnen.

Seneca var også forfatter av et tapt historieverk som inneholdt historien om Roma fra begynnelsen av borgerkrigen og nesten helt fram til hans egen død, og deretter ble det utgitt av hans sønn. Det vi kjenner til fra dette verket kommer fra sitater og fragmenter fra den yngre Senecas verkDe vita patris.

Referanser[rediger|rediger kilde]

  1. ^abcdSeneca[Hentet fra Wikidata]