Hopp til innhold

Sutra

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lotus-sutraen, angivelig skrevet avprins Shōtoku.

Sutra(sanskrit;pali:sutta) er navn på en særlig typelitteraturmed hjemstavn iIndia,hvis hensikt er å uttrykke i en språklig så kortfattet form som mulig (i språklig ytterst sammentrengte regler,sutra,egentlig «tråd») gi forskrifter og utgjøre lærebøker om emner som i større eller mindre grad stod i sammenheng medvedaog forskjellige retninger innen vedastudiet.

Sutralitteraturen utgikk primært fraBrahmana.De spesifikt rituelle sutraer,Kalpasutrai utvidet forstand, inndeles iShrautasutramed anvisninger vedrørende de offentlige offerseremoniene (hvordan offerilden skulle anlegges, de større ofrene som dyre- og somaofrene samt tidsbestemte ofre tilmånenog til årstidene); samtGrhyasutra,som meddelte regler om de huslige offer og seremonier.

Til Kalpasutra regnes iblant de såkalteShulvasutra,som inneholder detaljerte anvisninger for oppmåling og anlegg av offeraltereti forening med de hertil nødvendigegeometriskeogastronomiskeforhold. Sidestilte med Kalpasutra erDharmasutra,som inneholder lignende regler vedrørende den indiske sedvaneretten, og som har blitt opphav til de senere i metrisk form avfattedeDharmashastra(Manavadharmashastra).

Sutraformen for indiske rentpedagogiskeverk levde videre opp gjennom tidene og ble benyttet også for rent verdslige lærebøker. Detgrammatiskestudium stod opprinnelig i tett samband med vedastudiet, og i så måte erPaninisstorartede grammatiske arbeide («vyakarana»), som danner sluttpunkt i den grammatiske tradisjon som opprinnelig var tilknyttet sutralitteraturen. Her har sutraformen nådd sitt høydepunkt hva gjelder korthet, uttrykt i en type betegnelser som kan sammenlignes medmatematiskeformler. Sutraformen ble også benyttet forpoesi,filosofiog tekniske vitenskaper, til og med for en litteraturgren som behandletars amandiog heterKama Sutra.

I denbuddhistiskelitteratur fortsatte man å benytte den videreutvikling fra sutraene som hetersutta(ellersuttanta,«trådende»): Dette begrepet benyttes om den andre store hovedavdelningen av den buddhistiskePalikanonen(Tipitaka),Sutta pitaka,medBuddhastaler og prekener.