Hopp til innhold

Christiania Theater

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Teaterslaget i 1856»)
Christiania Theater påBankplasseni Oslo ble tegnet av arkitektenChristian H. Groschog åpnet1837.
Teaterplakat for et stykke avAlexandre Duvalved Christiania Theater 23. oktober 1828.
Henrik Klausen(1844–1907) somPeer Gynti uroppførelsen på Christiania Theater1876.
«En Mellemakt i Christiania Theater» (1899) avGudmund Stenersen(1863–1934)

Christiania Theatervar etteateriChristiania(dagens Oslo) som ble åpnet påBankplassenved Akershus festning i1837.Det var opprinnelig et dansk etablissement, men fungerte etter hvert som et slags nasjonalteater fram tilNationaltheatretble innviet i 1899. Teateret uroppførtePeer Gynti 1876, ni år etter at stykket ble utgitt. Fra 1852 til 1862 hadde Christiania i tilleggKristiania norske Theater,som hadde et «norskere» repertoar og språk.

I 2006 gjenoppsto Christiania Teater som et show- og underholdningsteater iStortingsgata 16,i de tidligere lokalene tilDet norske teatret(1945–1985) ogFilmteateret(1985–2006).

Nytt bygg på Bankplassen

[rediger|rediger kilde]

Christiania Theater hadde sin spede begynnelse i1827[1]etablert avJohan Peter Strömberg.Det ble reetablert etter en brann i1835med eget bygg på Bankplassen vedAkershus festningog åpningsforestillingen var 4. oktober 1837 medAndreas MunchsskuespillKong Sverres Ungdom.Alle skuespillerne var danske, men innholdet varnasjonalromantisk.Teaterspråket i Norge hadde allerede lenge vært et stridsstema og var omfattet av den mer overgripende kulturpolitiskekonflikten mellom Wergeland og Welhaven,der Wergeland arbeidet for norske skuespillere og norsk språk på norske scener.

Etterhvert som teatret ble mer etablert kom det stadig flere norske skuespillere inn i den ellers overveiende danske staben, deriblantJohannes BrunogLaura Gundersen.

Campbellerslaget i 1838

[rediger|rediger kilde]

I januar 1838 satte teateret opp Wergelands skuespillCampbellerne eller den hjemkomne Søn.Premieren gikk pyntelig for seg, men ved neste framsyning fikk Norge sitt første virkelige «teaterslag».

Det begynte med pipekonsert, og endte med slagsmål i og utenfor teateret. Pipekonserten var iscenesatt av redaksjonen i den konservative avisenDen Constitutionelle,som ble redigert av personer som sto Welhaven nær. Men Welhaven selv hadde visstnok ikke noe med dette initiativet å gjøre, og var heller ikke til stede. Wergelands person og hans dikterkunst ble angrepet. Wergelandflokken seiret. Men teaterslaget, ellerCampbellerslagetfikk et etterspill iDen Constitutionelle.Se ogsåDæmringsfeiden.

Teaterslaget i 1856

[rediger|rediger kilde]

Det neste store teaterslaget fant sted i 1856, og da varBjørnstjerne Bjørnsonden sentrale skikkelsen. Og nå gjaldt spørmålet kampen for norske skuespillere. Teaterledelsen hadde gitt løfte om å ikke engasjere flere danske skuespillere, men da løftet ikke ble holdt, ble det pipekonsert. Bjørnstjerne Bjørnson ogJonas Liestøttet de opprørske tilskuerne. Dette året overtok Bjørnson som teaterdirektør; en stilling han hadde fram til 1867.[2]

Uro ble det også i 1873 da svenskenLudvig Josephsonble leder for teateret; utlendinger var ikke ønsket. Også i dette tilfellet skal Bjørnson ha vært blant iscenesetterne av pipekonsert og demonstrasjoner. Anførerne var Fjørtoft og Sverdrup (sønn av stortingsmann Sverdrup). Apoteker Thaulow skal ha gitt «piperne» 50 teaterbilletter.[trenger referanse]

Peer Gynt på scenen

[rediger|rediger kilde]

Til tross for motstanden mot svenske Josephson var det han som i 1876 satte Ibsens dramaPeer Gyntopp på scenen. Det var også Josephsons fortjeneste at stykket ble en stor publikumssuksess. Andre teaterfolk hadde ment at det ikke egnet seg for scenen, og det var derfor blitt liggende uoppført i mange år etter utgivelsen.

Forløper for Nationaltheatret

[rediger|rediger kilde]

Den 15. januar 1877, mens teateret fortsatt spilte Peer Gynt, brøt det ut brann i Christiania Theater. Brannen ødela dekorasjonene til stykket. Skadene etter brannen ble raskt utbedret, og Christiania Theater fungerte som et slags nasjonalteater til dagensNationaltheatretble innviet 1. september 1899. Bygningen der Christiania Theater hadde holdt til ble deretter revet for å gi plass tilNorges Banksbygning, hvorMuseet for samtidskunstholdt til fram til 2017.

Teatret i Stortingsgata

[rediger|rediger kilde]
Dagens Christiania teater iStortingsgata16

I 2006 gjenoppsto Christiania Teater i navnet som et show- og underholdningsteater iStortingsgata16, i de tidligere lokalene tilDet Norske Teateret(1945–1985) ogFilmteateret(1985–2006). Urpremieren i de nyoppussede lokalene hadde POS Theatre Company med stykketTanGhost.Da var teatersalen blitt restaurert, salen bygget om til å bli en meget fleksibel sal, nye stoler og teaterteknikk som scenetrekk, lyd og lysutstyr.

  1. ^Christiania Theaterhos Store norske leksikon
  2. ^«Christiania Theater».Digitalt Fortalt.Besøkt 7. mai 2017.

Eksterne lenker

[rediger|rediger kilde]