Hopp til innhold

Telekommunikasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Samuel Morseselektrisketelegrafrevolusjonerte telekommunikasjonene. Bildet viser Morses praktiske sender- og mottakerapparat fra 1837 som ved å slå strømmen på og av kunne sende bokstavmeldinger raskt og i all slags vær over lange avstander. Bokstavene ble sendt som kombinasjoner av korte og lange strømsignaler ifølgemorsealfabetetog ble avtegnet som prikker og streker på papirrullen.
Kopi av amerikanerenAlexander Graham Bellsførstetelefonfra 1876

Telekommunikasjonfinner sted gjennomtegn,lydogbilderover større avstander, særlig ved hjelp avelektromagnetiskteleteknikk somtelegrafi,telefoni,radio,fjernsyn,datakommunikasjon,datanettverkogalarmtjenester,men også andre hørbare og synlige innretninger som jungeltrommer,varder,semaforeringog annet.Post,bøker,aviser,fotoogfilmregnes ikke som telekommunikasjon.

Moderne samfunn er helt avhengige av velfungerende telekommunikasjoner, og industri og aktiviteter som er knyttet direkte til telekommunikasjoner, utgjør nesten 3 % av verdens totale økonomi. De tradisjonelle informasjonskanalene og telekommunikasjonsmidlene vil i framtiden trolig konvergere, det vil si smelte sammen til ettmedium.

Teleteknikk[rediger|rediger kilde]

Enkeltdelene i et telekommunikasjonssystem består av ensender,et transmisjonsmedium (linje) og enmottaker.En eller flerekanalerkan realiseres i et transmisjonsmedium ( sebaseband,bredbåndogmultipleksing). Senderen er en innretning som omdanner eller koder meldingen til et fysisk overførbart signal. Transmisjonsmediet, på bakgrunn av sin natur, vil sannsynligvis endre og gjøre signalet dårligere på veien fra senderen til mottakeren. Mottakeren har en dekodingsmekanisme som er i stand til å gjenskape beskjeden dersom en viss grense for degradering av signalet er ikke er oversteget. I noen tilfeller er den endelige "mottaker" øyet og/eller øret (eller i enkelte tilfeller andre sanseorganer) og gjenskapingen av meldingen blir gjort ihjernen.

Telekommunikasjon kan gå frapunkt-til-punkt,punkt-til-flere-punktellerkringkasting.Kringkasting er kommunikasjon som går fra en sender til mange mottakere. Punkt-til-flere-punkt er en mindre form for kringkasting. Eksempler på kringkasting er fjernsyn og radio, mens et eksempel på punkt-til-flere-punkt kommunikasjon kan være bruk av mindre radiosamband (f.eks. jaktlag).

En av oppgavene for en telekommunikasjonsingeniør er å analysere fysiske egenskaper forlinjeeller transmisjonsmedium, og de statistiske egenskaper til en melding for å utvikle den mest effektive koding- og dekoding-mekanismene.

Se også[rediger|rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger|rediger kilde]