Hopp til innhold

Toksikologi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Toksikologi

Toksikologi(av degreskeordenetoxicos"giftig" oglogos"lære" ) er studiet av de negative effekterkjemikalierhar på levende organismer.[1]Toksikologien ligger i skjæringspunktet mellom biologi, kjemi og medisin (spesieltfarmakologi), og omfatter deler av alle disse fagene. Toksikologien deles gjerne i to undergrupper,økotoksikologisom omhandler miljøeffektene av ulike kjemikalier, oghumantoksikologisom omhandler effekter på menneskers helse.[trenger referanse]

Historikk[rediger|rediger kilde]

Mange oppfatterMathieu Orfilasom den moderne toksikologiens far. Han var den som først behandlet emnet formelt da han i1813utgaTrait des Poisons,også kaltToxicologie generate.

Imidlertid erTheophrastus Phillipus Auroleus Bombastus von Hohenheim(14921541,også kjent somParacelsus) også ofte omtalt som toksikologiens far. Han skal blant annet ha uttalt: «Alt er gift og ingenting er uten gift; bare dosen avgjør om noe er en gift». Han ble altså den første som beskrev et dose-respons forhold.

Grunnleggende toksikologi[rediger|rediger kilde]

Dose-respons[rediger|rediger kilde]

Forholdet mellomdose og responser sentralt i toksikologien, og prinsippet er at et stoff vil gi ulik respons ved ulike doser. Generelt vil en høyere dose gi en høyere respons.

Betegnelsen LD50(lethal dose 50) refererer til den dosen av en substans som dreper 50% av en testpopulasjon, og var tidligere et vanlig mål på toksisiteten til stoffer. Moderne toksikologi bruker andre endepunkter enn død for å for å anslå toksisiteten til stoffer. Vanlige endepunkter er grad avenzym-aktiveringellerenzym-inhibering,endringer igenuttrykkog DNA-skade[2].

Interaksjoner mellom stoffer[rediger|rediger kilde]

Når flere ulike stoffer påvirker en organisme samtidig vil interaksjonen mellom stoffene påvirke dose-responsen.

  • Additivitet: Stoffer som virker additivt vil gi en respons som er lik summen av de individuelle responsene (1 + 1 = 2)
  • Synergisme: Stoffer som virker synergisk vil gi en respons som er større enn summen av de individuelle responsene (1 + 1 = 3)
  • Antagonisme: Stoffer som virker antagonistisk vil gi en respons som er mindre enn summen av de individuelle responsene (1 + 1 = 1)
  • Potensiering: Et potensierende stoff vil øke virkningen til et annet stoff, selv om stoffet i seg selv ikke har en virkning (1 + 0 = 2)

Opptak, distribusjon, metabolisme og ekskresjon[rediger|rediger kilde]

  • Opptak av stoffer skjer hos mennesker vanligvis gjennomfordøyelsessystemet,lungene,ellerhuden.
  • Distribusjon er prosessen hvor stoffer etter at de er tatt opp distribueres i kroppen. Dette skjer vanligvis ved transport gjennom blodet til ulike organer.
  • Metabolisme,eller biotransformasjon, er modifiseringene av stoffer i kroppen. Leveren er målorgan for fremmedstoffer og metabolisme i leveren har som mål å gjøre uønskede stoffer lettere tilgjengelig for ekskresjon, typisk ved at stoffene modifiseres for å bli lettere vannløselig. Mange kjemiske stoffer er ikke giftige i seg selv, men danner giftige metabolitter på sin ferd gjennom kroppen. Et eksempel er tresprit, ellermetanol,som omdannes tilformaldehydog videre tilmaursyreileveren.Sistnevnte av disse substansene gjør at metanol er toksisk. Også mange legemidler har toksiske metabolitter, for eksempelparacetamol.Det er store individuelle variasjoner i hvordan og hvor frot ulike stoffer metaboliseres. Viktige biologiske faktorer som påvirker biotransformasjon av stoffer er art, kjønn, alder, genetisk variasjon, sykdom, stress, kosthold og vevstype.
  • Ekskresjon er prosessen med å fjerne stoffer fra kroppen. Små, vannløselige molekyler, ekskreteres vanligvis gjennomurin,mens større molekyler skilles ut igalleog ekskreteres gjennomavføringen[3].

Regulatorisk toksikologi[rediger|rediger kilde]

Et viktig felt innen toksikologien er reguleringen av kjemikalier. I Norge skjer denne reguleringen gjennom det europeiske kjemikalieregelverket,REACH.

Man skiller gjerne mellom begrepenefareogrisiko:

  • Fare er et stoffs iboende egenskaper og muligheter til å gjøre skade.
  • Risiko er sannsynligheten for at en fare gjør skade under bestemte eksponeringsbetingelser. Risiko = fare * eksponering

Toksikologi som yrke[rediger|rediger kilde]

Det finnes mastergradsutdanninger i toksikologi ved Universitetet i Oslo[4],NTNU[5]og Universitetet i Bergen[6].

Toksikologer jobber som rådgivere innen faglige etater somMattilsynetogMiljødirektoratet.Vanlige arbeidsoppgaver er risikovurdering av kjemikalier og behandling av utslippstillatelser. Mange toksikologer jobber også i forskningsinstitusjoner somFolkehelseinstituttetogNorsk institutt for vannforskning,eller i privat sektor som rådgivere.

Se også[rediger|rediger kilde]

Referanser[rediger|rediger kilde]

  1. ^«Arkivert kopi».Arkivert fraoriginalen10. mars 2007.Besøkt 12. oktober 2006.What is Toxicology
  2. ^Timbrell, John A. (2009).Principles of Biochemical Toxicology.New York, USA: Informa healthcare.ISBN978-0849373022.
  3. ^Timbrell, John A. (2009). «3».Prinicples of Biochemical Toxicology.Informa healthcare.ISBN978-0849373022.
  4. ^«Toksikologi (studieretning) - UiO».
  5. ^«Msc in Environmental Toxicology and Chemistry - NTNU».
  6. ^«Miljøtoksikologi - UiB».

Eksterne lenker[rediger|rediger kilde]