Energikrise
Kildeløs:Denne artikkelen manglerkildehenvisninger,og opplysningene i den kan dermed være vanskelige åverifisere.Kildeløst materiale kan blifjernet.Helt uten kilder.(10. okt. 2015) |
Fletting:Det er foreslått atOljekriserblir flettet inn i denne artikkelen eller seksjonen. (Diskusjon). |
Energikriseer enhver større mangelsituasjon i leveringen av energi til et land. Dette kan ta form av, atenergiikke kan anvendes, eller at voldsomme prisstigninger gjør, at energi ikke kan fremskaffes til alle formål. Energikriser har som oftest store følgevirkninger for den øvrigeøkonomi;resesjoneri en eller annen form oppstår jevnlig i kjølvannet på energikriser. Når energiprisen stiger, medfører det oftest, atproduksjonsomkostningenei andre erverv stiger. Ved enkullkriseville man f. eks. tydeligst merke, at omkostningene tilelektrisitetogoppvarminger stigende, men tidligere ville man også merke en stigning i prisen på togtransport. Ved enoljekrisevil man primært merke, atbensinprisenestiger, men også produkter avplastog landbruksvarer vil stige i pris. Ved en gasskrise vil den tydeligste konsekvens også være prisstigninger påelektrisitetog oppvarmning, men alle produkter fra energiintensive erverv vil også være stigende i pris.
Tidligere var det mest alminnelige, at et enkeltlandkunne oppleve en energikrise. Som et eksempel kan nevnesstreikeneiStorbritanniai1921og1926,der begge medførte produksjonsfall på mer enn 25% i Storbritannia. Kullstrejkene i Storbritannia i1972og1974hadde også vesentlige konsekvenser for Storbritannia, men problemet var ikke så stort som i de to første streiker, daPoleneksporterte ytterligere kull til Storbritannia, der derfor ikke opplevede en egentlig energikrise. I1984–1985var en sterkt økt kullimportfra blant annet Polen likeledes medvirkende til, at streiken ikke lykkedes. Verdenshandelen har dermed vært medvirkende til, at lokale energikriser i nyere tid er sjeldne.