Hopp til innhold

Kefalos

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kefalos ogEos,maleri avNicolas Poussin(ca 1630)
Prokris' død, maleri av Paolo Veronese, 1580-82.

Kefalos(gresk:Κέφαλος) er et gresk oldtidsnavn, benyttet både forhelterigresk mytologiog som etteoforisknavn av historiske personer. Ordetkefaloser gresk for «hode», kanskje benyttet her ettersom Kefalos var det grunnleggende «hodet» eller «overhodet» til en framstående familie som omfattet blant annet heltenOdyssevs.Det kan være at Kefalos henviste tilsolenshode og som ved tragisk feiltagelse drepte (fordampet)Prokris(dugg), sin hustru, med sitt kastespyd (lysstråle). Han var også en av elskerne til morgenrødens gudinneEos.

Kostbare ofringer til Kefalos og Prokris er påkrevd i den innskrevne, helligekalendereni byenThorikosi sørligeAttika,datert til rundt 430-tallet f.Kr. og publisert fra steinen i1983.[1]

Kefalos: ektefelle til Prokris

[rediger|rediger kilde]
Eos frakter Kefalos avsted, attisk rødfigur,lekythos,ca. 470–460 f.Kr.

Kefalos er også framstilt somaiolisk grekersom sønn av Deioneos (Deion), hersker avFokis,og Diomede, og sønnesønn avAiolos.[2]Athenerne lokaliserte myten ytterligere ved forsikre at Kefalos var gift medProkris,datter avErekhtheus,en mytisk grunnlegger avAthen.[3]Morgenrødens gudinne, Eos,[4]tok Kefalos til fange mens han var ute på jakt, og den motstridende Kefalos og gudinnen ble elskere, og hun fødte ham en sønn ved navnFaeton(Phaëthon). En del kilder oppgir ogsåTithonosogHesperossom barn av Kefalos og Eos. Imidlertid var Kefalos for alltid knyttet til Prokris, noe som fikk den misfornøyde Eos til å slippe ham fri, men kom med nedsettende bemerkninger om hans hustrus troskap.

Straks han var gjenforent med Prokris igjen etter åtte års fravær, satte han henne på en prøve ved å komme tilbake fra jakt i forkledning og maktet å forføre henne. I skam flyktet Prokris ut i skogen for jakte sammen medArtemis.[5]Da Prokris kom tilbake og ble forsont brakte hun med seg tomagiskegaver, etkastespydsom alltid traff det som man siktet på, og en jakthund, Laelaps, som alltid fanget sitt bytte. Hunden møtte dog sin skjebne i jakten på en rev («den teumessianske revetispe») som ikke kunne bli fanget; både hunden og reven ble forvandlet til stein. Men kastespydet ble fortsatt benyttet av Kefalos som var en ivrig jeger.

Prokris fikk deretter tvil om sin ektemann som hadde etterlatt sin brud i brudekammeret[6]og klatret til toppen av et fjell[7]og sang en hymne som påkalteNefele(skyen).[8]Prokris ble overbevist om at han sang for en elskerinne. Hun klatret opp fjellet etter ham for å overvåke ham. Kefalos, som hørte noe i buskene, trodde at det måtte være et dyr, og kastet sitt kastespyd i retningen av lyden. Prokris ble spiddet, og da hun lå døende i hans armer, fortalte hun ham: «På våre bryllupsløfter, gift deg aldri med Eos!» Kefalos ble så fortvilet over å ha drept sin elskede Prokris at han reiste utenlands.

Den fremste litterære kilde for fortellingen er poetenFerekydesfra Athen, bevart i et sitert fragment[9]i det såkalteMythographus Homericus(«Den homeriske mytografer»); en papyrus(PBerolinensis 13282)som representerer en parallell tekst basert på den samme kilden som bekrefter detaljene.

I en adskilt episode som er ganske enkelt enaitionsom forklarer navnetKefalliniaog stryker stedets kulturelle forbindelser med Athen, gir Kefalos sin hjelp tilAmfitryonav Mykene i en krig mot den homerske øya Taphos. Han ble belønnet med øyaSamossom deretter ble kjent som Kefallinia etter ham. I dag er dette to adskilte øyer, men i samme område.

Kefalos giftet seg til sist igjen og valgte en datter avMinyassom sin hustru. Denne kvinnen, kalt blant annet Klymene i henhold til noen kilder, fødte ham en sønn ved navnArkesios.Denne sønnen etterfulgte ham som hersker av Kefallinia, og denne Arkesios ble bestefar tilOdyssevs,sønn av Laertes. Kefalos skal aldri ha tilgitt seg selv for å ha drept sin elskede Prokis og i henhold til en variant av myten begikk selvmord ved å hoppe utenfor et berg og i havet. Myten mener også å vite at dette skjedde vedLefkada,for øvrig det samme stedet som en annen ikke relatert myte hevdet at den kvinnelige dikterenSapfobegikke selvmord. Også andre greske myter lånte dette motivet.

Pseudo-Apollodorus iBibliothekehevder at Kefalos var fra Athen som sønn avHermesogHerse.

Legenden er gjenfortalt iCephalus and Procris; Narcissus,et dikt fra 1595 avThomas Edwards.Det har et ekko iWilliam ShakespearesEn midtsommernattsdrøm(akt V, scene I) hvor Pyramus og Thisbe viser til «Shafalus» og «Procrus». OgsåJohn Miltons«attiske gutt» iIl Penserosoer en referanse til Kefalos.[10]

Emnet, som tragisk kjærlighet, er også behandlet somopera,inkludertGiulio CaccinisIl rapimento di Cefalo(ca. 1600),André GrétrysCéphale et Procris(1773), ogErnst KreneksCefalo e Procri(1934), og andre.

Historiske personer som het Kefalos

[rediger|rediger kilde]
  1. ^Daux, G.:L'Antiquité Classique52,s. 150-174;J. Paul Getty Museum12(1984), s. 145-152); diskutert i Whitehead, D. (1986):The demes of Attica,s. 194-199, omtalt av Fowler 1993.
  2. ^Broadbent, M. (1968):Studies in Greek Genealogy,kapittel 5.
  3. ^Kearns, E. (1989): «The heroes of Attica» i:BICS Supplement57,s. 170.
  4. ^Aurorairomersk mytologi.
  5. ^I versjonen til Antoninus Liberalis (§41) og Hyginus (Fabula189), kom Prokris tilbake fra sin jakt med Artemis og satte hennes ektemann på prøve ved å være forkledd som en vakker ungkvinne, en senere dekorativ forskjønnelse interpolert for å skape en ytterligere antitese.
  6. ^«Ideen om at Kefalos etterlot sin brud i brudekammeret er i seg selv en mistenkelig særlig detalj. Detaljen er ikke der ettersom fortellingen antyder eller krever den, men ettersom det var en del av et ritual.» Andre kuriøse detaljer er hjemkomst i forkledning, overrekkelsen av gaver, og over alt «sammenkallingen av en sky». Fowler, Robert L. (1993): «The myth of Kefalos as aition of rain-magic [Pherekydes FrGHist 3F34]» i:Zeitschrift für Papyrologie und Epigraphik97,s. 29-42
  7. ^Ovid har spesifisert at fjelltoppen varHymettoshvor Fowler (1993) har observert at det var en helligdom forZevs Ombrios,«den som skaffer regn».
  8. ^Fowler (1993) har representert denne handlingen som selve kjernen i myten og hvor han tolker som et magisk ritual i regnmakingen; Ovid:Ars Amatoriaog iMetamorphoseserstattet Nefele med påkallelsen av Aura, en kjølig bris.
  9. ^Pherecydes Fr.34
  10. ^Harvey, P. (1937):Oxford Companion to Classical Literature,"Cephalus," s. 96.
  11. ^Smith, William (1859):Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology, Volum 1,Little, Brown, s. 191

Eksterne lenker

[rediger|rediger kilde]