Hopp til innhold

Ł

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bokstaven Ł

Łellerłer en modifisert bokstav idet latinske alfabetet.Den omtales ofte som «l med strek». Den ble først innført i det16. århundrei polske tekster.

Ł finnes ipolsk,kasjubisk,sorbisk,belarusisk,wymysorys,navajo,dene suline,dogribog i foreslåtte alfabeter forvenetiansk.Islaviske språkrepresenterer den en fortsettelse av denprotoslaviskikkepalatalisertekonsonantenl,mens den i de fleste ikke-europeiske språk representerer en ustemt alveolar lateral frikativ eller lignende lyd.

På polsk uttales den normalt/w/,som enengelskwiwereellerwill.I det østligePolenog i de polske minoritetene iLitauen,BelarusogUkrainaer en eldre uttalemåte bevart. I det belarusiske latinske alfabetet tilsvarer denkyrilliskл, og uttales normalt/ɫ/.

På navaho brukes den for en ustemt alveolar lateral frikativ,ɬ,tilsvarendewalisiskLl.

Det er foreslått at den i venetiansk skal brukes til å angi enetymologiskli ord hvor uttalen avviker fra den vanlige, for eksempel der den blir stum eller blir ena- ellere-lyd.

I språk som ikke bruker bokstaven blir minuskelen til tider blandet sammen medt.For eksempel blir det polske kvinnenavnetMałgorzatai Norge ofte feilskrevet som Matgorzata.[1]

I norsk sammenheng brukes «Ł» til å beskrive det språklige fenomenet «tykk l».

  1. ^Jf. eksempelvisOpplysning1890Arkivert27. september 2007 hosWayback Machine.viser pr. 11. mars 2007 tre forekomster av Matgorzata
Autoritetsdata