Hopp til innhold

Antimilitarisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Politisk demonstrasjon1994 mot militæreintervensjoneriSomalia,BosniaogIrak,arrangert av den britiske, delviskommunistiskeCampaign Against Militarism(«Kampanje mot militarisme»).

Antimilitarisme(sammensatt avgreskanti,«mot», ogmilitarisme,«overdreven militærinteresse»)[1]er en oppfatning at et landsmilitærvesenikke må prioriteres på bekostning av andre viktige samfunnsinteresser, at myndighetene bør unngåkrigog bruk av militære maktmidler og at man generelt bør unngåmilitærvelderog dyrking av det militære. Antimilitarismen har tradisjonelt vært begrunnet entenpasifistiskellersosialistisk.

Begrunnelser og historikk

[rediger|rediger kilde]
Ernst BarlachsantimilitaristiskeMagdeburger Ehrenmal,et minnesmerke over tyske ofre underførste verdenskrig,ble reist iMagdeburgs domkirkei 1929, men fjernet i 1934 og endeligkonfiskertsom «ikke-nasjonal og modernistisk,degenerert kunst» avden tyske nazistateni 1937. Barlach beskrev selv figurene nederst som «nød», «død» og «fortvilelse», figurene øverst som «krigsføreren», «den som vet» og «den naive». Treskulpturen ble gjenreist i kirken i 1955.

Historisk knyttes antimilitarismen særlig til kampen motopprustning,våpenkappløp,kapitalisme,nasjonalismeogimperialisme,det vil si en aggressiv makt- ogutenrikspolitikksom har som mål å styre og dominere andre land, gjerne ved bruk av våpenmakt. Antimilitarismen forbindes også ofte med pasifistiskeprotester,selv om antimilitaristene ikke nødvendigvis er pasifister imot bruk avvold;sosialistiske antimilitarister kan snarere være kritiske til det statlig sentraliserte voldsmonopolet og mene atsoldatenemå vende seg mot sin egen regjering for å stoppe en imperialistisk krig. De kan isteden gå inn forfolkevæpningi ulike former. Dette synet kan føre til politisk situasjonsbestemtmilitærnekting;ikke-pasifistiske militærnektere og antimilitarister kan motsette seg å bruke våpen for detregimetman lever under, eller mot de fiendene som dette regimet peker ut.

IEuropaogNorgesto antimilitarismen særlig sterkt i tida før og etter første verdenskrig, ikke minst i den internasjonalearbeiderbevegelsen.Antimilitarismen har i mindre grad preget kampen mot atomvåpen etterandre verdenskrigog protestene mot krigsoperasjoner ledet avNatoogFN,fordi de fleste mener at etsamfunntil en viss grad har behov for et militærvesen av hensyn til egensikkerhet.