Hopp til innhold

Autoritetsdata

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Autoritetsdata(Autoritetspost) brukes innenforbibliotek- og informasjonsvitenskapfor å beskrive, identifisere og sammenstille poster (ressurser) ompersoner,familier,steder,firmaer,organisasjoner,åndsverk,og ting generelt. Dataene er typisk en dataoppføring, eller et lite utvalg av identifiserende metadata, eller metadata som tilsammen gir en høy sannsynlighet for korrekt identifisering eller sammenstilling. Brukere av slike data og metoder erarkiver,bibliotekerogmuseer,men de kan brukes i enhver sammenheng hvor navngitteentiteterskal kobles opp mot poster i et datasett.[1]

Prosessen med å sammenholde dataene for å lage en sannsynlig sammenstilling omtales somautoritetskontroll.En sammenstilling av poster gjennom autoritetskontroll vil som oftest bare gi en identifikasjon av ressursen med en viss sannsynlighet, men ved å velge passende utvalg av metadata som autoritetsdata (representere autoritetsposten) kan sannsynligheten for riktig valg bli tilstrekkelig høy.

Hvis det i autoritetsdataene finnes en unik identifikator så omtales denne som enautoritativ identifikator,eller i forbindelse medsemantisk websom enautoritativ URI.I bibliotek og arkiv omtales disse datasettene som etautoritetsregister,autoritetlisteeller enautoritetsfil.[2]Metodene som brukes for å kartfeste entiteter er veldig lik, men katalogen omtales som etstedsnavnregisterellergeografisk ordbok(«gazetteer»).

I bibliotekssammenheng er autoritetsdata (library authority data) og autoritetskontroll mest kjent som en metode for å organiserebibliotekskatalogerogbibliografierpå en konsistent måte. Hvert subjekt blir tilordnet en unikidentifikator,og denne benyttes deretter for å beskrive alle referansene til det samme subjektet (selv om det er variasjoner i stavemåte etc). Ved hjelp av identifikatoren kan brukere finne all relevant (inkludert relatert) informasjon om subjektet.

I arkivsammenheng er autoritetsdata (archive authority data) og autoritetskontroll mest kjent som en metode for å organisere arkivkataloger og samlinger, og knytte dem til personer og organisasjoner som har avgitt dem. Samlinger Metodene er tilsvarende de som brukes i bibliotekssammenheng.

I museer brukes autoritetsdata (museum autority data) og autoritetskontroll mest for å koble beskrivelser og klassifiseringer til gjenstander gjennom bruk av kontrollerte ord og termer.

Alle disse bruksområdene kan implementeres som ensemantisk web(linked authority data). Hvis denne er en beskrevet ved hjelp avRDF,kanskje også medWeb Ontology Language(OWL) ogSimple Knowledge Organization SystemS(SKOS), kan informasjonen tolkes maskinelt. Bruk av autoritetsdata i semantisk web vil ofte ha som mål å lage klynger av sammenhørende identifikatorer.[3]Egenskapene «rdfs:seeAlso» og «owl:sameAs» er sentral i hvordan slike klynger settes opp, men har ofte en for enkel semantikk. Egenskaper fra den mer omfattende ontologien SKOS kan da brukes.[4]

Se også[rediger|rediger kilde]

Referanser[rediger|rediger kilde]

  1. ^«Modelling authority data for libraries, archives and museums: a project in progress at AFNOR»(PDF).Cataloging & Classification Quarterly(39): 505–516. november 2004.doi:10.1300/J104v39n01_16.
  2. ^Ketil Falck, Unni Knutsen (11. mars 2015).«Hvordan blir vår nye registreringshverdag? Ketil Falck og Unni Knutsen 11/3-15».docplayer.no.s. 15. Arkivert fraoriginalen22. desember 2015.Besøkt 12. desember 2015.
  3. ^M. Cristina Pattuelli (2012).«Personal Name Vocabularies as Linked Open Data: A Case Study of Jazz Artist Names»(PDF).Journal of Information Science.
  4. ^«Cluster Authority data - Library Linked Data».w3.org.Besøkt 12. desember 2015.

Litteratur[rediger|rediger kilde]

Autoritetsdata