Hopp til innhold

Bosporos

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi


Bosporos
Satellittbilde av Bosporos.
LandTyrkia
Typestrede
Lengde 31km
Dybde110m(maks)
SkillerAnatoliaogTrakia
ForbinderSvartehavetogMarmarahavet
Del avSvartehavet,Marmarahavet
Kart
Bosporos
41°07′10″N29°04′31″Ø

Bogazici-broen i Istanbul.

Bosporos(gresk:Βόσπορος;tyrkisk:Boğaziçi) erstredetsom deler deneuropeiskedelen (Rumeli) og denasiatiskedelen (Anadolu) avTyrkia,og forbinderMarmarahavet(Marmara Denizi) medSvartehavet(Karadeniz). Bosporos sammen medMarmarahavetog stredet vedDardanellenei sørvest utgjør til sammen det tyrkiske stredet. Som verdens smaleste stred som benyttes forinternasjonalt farvannfor skipsfart, forbinder BosporosSvartehavetmedMarmarahavet(som igjen er knyttet tilEgeerhavetvedDardanellene), og dermed tilMiddelhavet.

Bosporos' omfang er definert av forbindelseslinjene mellom fyrtårnene Rumeli Feneri og Anadolu Feneri i nord og mellom Ahırkapı Feneri og Kadıköy İnciburnu Feneri i sør. Mellom dette omfanget er stredet 31 km lang og med en bredde på 3 329 meter ved den nordligste inngangen og 2 826 meter ved den sørlige inngangen. Dens største bredde er 3 420 meter som strekker mellom Umuryeri og Büyükdere Limanı, og den minste bredden er 700 meter mellom Kandilli Point og Aşiyan.

Dybden til Bosporos varierer fra 13 til 110 meter i midtstrømmen, og med en gjennomsnittlige dybde på 65 meter. Det dypeste stedet er mellom Kandilli og Bebek med 110 meter. De grunneste stedene er utenfor Kadıköy İnciburnu på den nordvendte ruten med 18 meter og utenfor spissen av Aşiyan på sørvendte ruten med 13 meter.[1]Det gylne horner en elvemunning utenfor hovedstredet som har fungert som en festningsgrav for å beskytte det gamle Konstantinopel fra angrep foruten også å gi en skjermet ankerplass for denosmanskemarine fram til1800-tallet.

Det meste av kysten langs stredet er tett befolket. Stredet delerIstanbuli to. Byen har, med sitt storbyområde, en befolkning på over 14 millioner innbyggere (2014). Den strekker seg mot innlandet i begge retninger.[2]

Det går tre broer over og to tunneler under Bosporos.

Forbindelser

[rediger|rediger kilde]

Det går tre broer over Bosporos. Den første,Boğaziçibrua(Bosporos I) er 1074 meter lang og ble åpnet i 1973. Den andre,Fatih Sultan Mehmed-brua(Bosporos II) ligger rundt fem km lenger nord og er 1090 meter lang. Den ble åpnet i 1988. Den tredje brua, den 1408 meter langeYavuz Sultan Selim-bruamed åtte kjørefelt og dobbeltspor for jernbane, ble innviet 26. august 2016.[3]Enjernbanetunnel,Marmaray,åpnet 29. oktober2013.Ca. 1400 m av tunnelen går under stredet, med en dybde på rundt 55 meter.

Den 5,4 km langeEurasiatunnelenhadde offisiell åpning 20. desember 2016[4]og forbinder Kazlıçeşme på den europeiske siden med Göztepe på den asiatiske siden.[5]Den har ett løp med to etasjer for biltrafikk, og krysser Bosporos under havbunnen.[6][7]Tunnelen ligger omtrent 1 km sør for den undersjøiske jernbanetunnelen Marmaray.[8]Eurasiatunnelen forkorter reisen mellom Kazlıçesme og Göztepe fra 100 til 15 minutter.[5][6][9]

Via høyspentmaster går det også tre kraftlinjer over Bosporos.

Lokaliseringen av Bosporos (i rødt) sammenlignet medDardanellene(i gult) ogMarmarahavet,som sammen utgjør det tyrkiske stedet.

Bosporos er også kjent som Konstantinopelstredet eller som Istanbulstredet (tyrkisk:İstanbul Boğazı). For å skille det fraKertsjstredetsom tidligere ble kalt forKimmeriske Bosporos,var det iantikkenkjent somTrakiske Bosporos.[10]Det ble også omtalt somKhalkedoniske Bosporos,[11]ellerMysiske Bosporos(latin:Bosporus Mysius).[12]Det er alle navn som knytter Bosporos til et kjent sted eller område i nærheten, og hvor Bosporos ble benyttet som et vanligsubstantivβόσπορος i betydningen «et stred», og var også benyttet for stredet ved Hellespont (dagensDardanellene) i klassisk gresk, som bevitnet av forfattere somAiskhylosogSofokles.

Det greske navnet Βόσπορος,Bosporos,ble populært forklart som fra βοὸς πόρος, det vil si «oksestredet» eller «krøtterstredet» (tilsvarende somengelske«Ox-ford»,«oksestredet», vadestedet for okser),[13]fragenitivenav βοῦς,bous,«okse, krøtter», + πόρος,poros,«passasje», således okse- eller krøtterpassasje.[14]Det er i referanse tilIoigresk mytologisom ble omformet til ei ku og fordømt til å vandre rundt på jorden inntil hun krysset Bosporos hvor hun møttePromethevs.Denne folkeligeetymologiskeforklaringen ble kanonisert avAiskhylosidramaetPromethevs i lenker[15]hvor Promethevs spår at stredet vil bli navngitt etter henne. Stedet hvor Io skal ha gått i land var i nærheten avKrysopolis(«Gullbyen») som ble navngitthe Bous,«Kua». Det samme stedet var også kjent som Damalis da det var det stedet hvor den athenske generalKharesreiste et minnesmerke over sin hustru Damalis. Dette monumentet inkluderte også en enorm statue av ei ku (navnet Damalis kan oversettes til «kalv»).[16]

Den nevnte forklaringen er mer enn en pussig digresjon da den har betydning innenfor gresk mytologi og historie, men denegentligeetymologien av navnet er mindre poetisk, og sannsynligvis fra verbet βύζω eller βύω, «å fylle opp, klumpe opp», refererer til en «plugget passasje», en passasje som forhindret fra videre ferdsel, kanskje også beslektet medBysants(Βυζάντιον;Byzántion), det første navnet forIstanbul.Hesykhios fra Alexandriahar βύζαντες: πλήθοντες, det vil sibuzantesi betydningen «fylle opp».[17]

Stavingen med -ph-, somBosphorus,har ingen begrunnelse i det antikke greske navnet, men det oppsto som en variant imiddelalderlatin(somBosphorus,og tidvisBosforus,Bosferus), og imiddelaldergresktidvis som Βόσφορος,[18]noe som ga opphav for denfranskeformenBosphore,spanskeBósforo,ogrussiskeБосфор. Den greske lærdeJohannes Tzetzesfra1100-talletkalte stredet forDamaliten Bosporon(etter Damalis), men han rapporterte også i at daglig bruk var stredet kjent somProsphorionpå hans tid,[19]navnet på den eldste nordlige havnen iKonstantinopel.

Naturforhold

[rediger|rediger kilde]

Bosporos ble formet for omkring 7 600 år siden, da det stigende Middelhavet og Marmarahavet brøt seg vei til Svartehavet, som da var en lavereliggende ferskvannssjø. Det er mulig at den enorme flommen som dette medførte, som rammet bebygde og sannsynligvis dyrkete områder på nordkysten av Svartehavet, kan være ett av flere historiske impulser formytiskefortellinger om enorme oversvømmelser som druknet mennesker og samfunn, slik som fortalt om iGilgamesh-eposetogsyndflodeniBibelen.

Overflatestrømmen løper fra Svartehavet mot Marmarahavet med en fart på 1–1.5 m/s (3–5 km/t). Samtidig oppstår det bakevjer og lokalt sterke motstrømmer langs land. Sterk vind kan i perioder snu retningen på hovedstrømmen, og drive vann inn i Svartehavet. Hovedstrømmen motsvares av en nordgåendeunderstrømpå ca. 40 meters dyp. Dypvannsstrømmen stanses av en terskel mot Svartehavet, og blander seg deretter med hovedstrømmen. Understrømmen er vel kjent blant fiskere langs Bosporos, idet den kan trekke båter med garn ute nordover mot hovedstrømmen. Det har vært kjent siden før 1900-tallet at Svartehavet og Marmarahavet flyter inn i hverandre. I august2010ble en jevn og uavbrutt strømkanal avsuspensjon-sammensetting oppdaget flytende langs bunnen av Bosporos. Den ville ha vært den 6. største elven på Jorden om den var på land. Undersøkelser av vann- og vinderosjon av stredet er knyttet til dens formasjon. Seksjoner av kysten har blitt forsterket med sement eller grus, og deler av stredet som er utsatt for sedimentering blir periodisk renskes opp.

Strendene langs Bosporos skifter mellom nes og bukter, og ofte på en slik måte at ei bukt på den ene bredden motsvares av et nes på den andre. De fleste buktene danner avslutninga av små bekkedaler. Det er ingen elver av betydning som løper ut i Bosporos. Kysten er mange steder bratt, særlig i den nordlige delen. Høydeforskjellene er likevel små; de største høydene langs Bosporos er Büyük Çamlıca (262 meter) og Yuşa Tepesi (201 meter)

Nær den sørlige enden av Bosporos er det en fjord på europeisk side. Den heterDet gylne horn(Haliçpå tyrkisk) og avgrenser den eldste delen av Istanbul med bymur rundt, fra andre deler nordover.

De ubebygde områdene langs Bosporos er for det meste skogkledd. Vanlige treslag ersypress,pinje,platan,hestekastanje,terpentintreogjudastre.Skogbranner er vanlige.Trekkfuglermellom Europa og Asia følger vanligvis en av to hovedtrekkruter. Mens de vestlige fuglene følger kysten langs Vest-Afrika overGibraltarflyr de østlige trekkfuglene over Bosporosstredet på vei til og fra Øst-Europa. Stredet og områdene rundt huser derfor et meget stort antall fuglearter i trekksesongene og er derfor et attraktivt reisemål forornitologer.Området er spesielt attraktivt for de som vil studererovfugler.

Greske myter sier at flytende klipper en gang knuste alle skip som forsøkte å passere Bosporos, men atJasonmed list fikk klippene til å feste seg, slik at grekerne fikk åpnet tilgangen til Svartehavet.

Bosporos har alltid hatt en stor kommersiell og strategisk rolle der stredet er på sitt smaleste. Rundt 500 f.Kr opprettet den greske bystatenAthen,som var avhengig av å importerekornfraSkytia,viktige allianser med byene som kontrollerte stredet, så som denmegarianskekolonienBysants.

Bosporos’ strategiske betydning var medvirkende til at denromerskekeiserenKonstantin den storegrunnla sin hovedstad der i330,Konstantinopel.Byen ble i1453hovedstad iDet osmanske riket.For å erobre byen bygde osmanerne en borg på hver side av stredet, Anadoluhisarı (1393) og Rumelihisarı (1451).

Opp igjennom århundrene har Bosporos beholdt sin strategiske betydning, og strid om kontrollen over stredet har ført til en rekke konflikter i nyere historie. Vi kan nevne denrussisk-tyrkiske krig 1877–1878ogangrepet til de allierte styrkenevedDardanellenei1915underførste verdenskrig.Flere internasjonale traktater har regulert trafikken i stredet, blant annetMontreux-konvensjonenav1936som garanterte fri skipsfart gjennom Bosporos og Dardanellene. Denne traktaten er nå erstattet av etIMO-regime.

Panoramisk utsyn over Bosporos som sett fra Ulus på den europeiske siden, med Fatih Sultan Mehmet-broen (1988) til venstre og Bosporosbroen (1973) til høyre.
  1. ^«Türk Boğazları ve Marmara Denizi'nin Coğrafi Konumu-İstanbul Boğazı»(tyrkisk).Denizcilik.Arkivert fraoriginalenden 8. oktober 2011.
  2. ^«Tukey: Provinces and Major Cities».Citypopulation.31. desember 2014. «The population of the Turkish cities and provinces according to census results and latest register-based tabulations»
  3. ^«3rd Bosphorus bridge opening ceremony».TRT World(på tyrkisk). 26. august 2016. Arkivert fraoriginalen28. august 2016.Besøkt 26. august 2016.
  4. ^Interresting engineering:Connecting Continents with the Eurasia TunnelArkivert21. desember 2016 hosWayback Machine.
  5. ^ab«Çift katlı Avrasya Tüneli’nde kazı işlemi devam ediyor».Hürriyet(på tyrkisk). 3. september 2013.Besøkt 13. april 2014.
  6. ^ab«Dev köstebek boğazın altını delmeye başlıyor».Hürriyet(på tyrkisk). 13. april 2014.Besøkt 13. april 2014.
  7. ^«Environmental and Social Impact Assessment for the Eurasia Tunnel Project Istanbul, Turkey»(PDF).ERM Group, Germany and UK & ELC-Group, Istanbul. januar 2011. s. 42.Besøkt 15. april 2014.
  8. ^«Marmaray tunnel completed».Railway Gazette.20. oktober 2008.Besøkt 13. april 2014.
  9. ^«Istanbul Strait Tunnel (Eurasia Tunnel)».Arup. Arkivert fraoriginalen16. april 2014.Besøkt 15. april 2014.
  10. ^Herodotos4.83; Βόσπορος Θρᾴκιος,Bosporus Thracius,latin:Bosporus Thraciæ
  11. ^Herodotos 4.87,Bosporos tes Khalkedonies,latin:Bosporus Chalcedoniæ
  12. ^Bischoff, Friedrich Heinrich Theodor (1829):Verleichendes wörterbuch der alten, mittleren und neuen geographie,Becker, s. 195f
  13. ^Det er en bestemt tradisjon iOxfordå likestille navnet Oxford med Bosporos, se eksempelvis Parr, Wolstenholme (1820):Memoir on the propriety of the word Oxford,Oxford,s. 18
  14. ^Oppslagsord:Βόσποροςhos Liddell, Henry George; Scott, Robert (1940):A Greek-English Lexicon.Perseus
  15. ^Aiskhylos:Promethevs i lenker,v. 734f.
  16. ^Sickler, F. (1824):Handbuch der alten Geographie,s. 551.
  17. ^Estienne, Henri et al. (1833):Thesaurus Graecae linguae,ccxi,79
  18. ^«Bosporus»i: Lewis, Charlton T.; Short, Charles (1879):A Latin Dictionary
  19. ^Müller, Carl (1861):Geographi graeci minores,Didot,s. 7.

Eksterne lenker

[rediger|rediger kilde]