Hopp til innhold

Bygd

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bygdelandskap fraHeggenVemeiYtre Soknedalen
Jevnakerer et eksempel på et bygdesentrum som har utviklet seg til ettettstedmedsmåbypregmed offentlige tjenester og handel.

En/eibygd(avnorrøntbygðbyggeellerbebygget), også kaltbygda,bygdelag,landsbygdaog i mindre gradbygdesamfunnogbondebygd,er gjerne såkaltespredtbygde strøkmed en vissgeografiskutstrekning, der oftebondegårdsbebyggelsehar vært selve grunnlaget forsamfunnet.

Ordetbygder henledet av det norrøne ordetbýr(by), som egentlig betyr(bonde)gardog refererer til en plass som er bebygget med flere bygninger som står samlet. Kanskje litt kontroversielt når man tenker på den forståelsen folk i dag har av begrepenebyogbygd.

Bygd brukes særlig om den tettest bebygde, sentrale del av etruraltlandområde med gårder som utgjør en naturlig helhet og som er omgitt avubygder,til forskjell frautkantmed mer spredt bebyggelse. Begrepet er også brukt om landkommuner som administrativ enhet. Inntil midten av1900-talletutgjorde(lands)bygdakjernen i detnorskesamfunnet,men som en følge avurbaniseringenav landet er nå[når?]flertallet av befolkningen bosatt i landetsbyerogtettsteder.

Bygdene har tradisjonelt bestått avgårdsbrukog spredt bebyggelse i etkulturlandskapsom har vært preget avinnmark,utmark,jordbruk,husdyrhold,fangstogfiske.

Bygder er gjerne større og mer løslig sammensatte enheter enngrender,fordi man også regner med områder uten bebyggelse i bygdene. Ei bygd kan således bestå av et eller flere mindre grendesamfunn. Grendesamfunnene langskystenkalles oftefiskevær.Tilsvarende kan enhjørnesteinsbedrifteller et særpreg legges til benevnelsen; f.eks.turistbygd.Ofte er det største grendesamfunnet i ei bygd synonymt med ettettstedlignendebygdesentrum, om enn ikke alltid, men det finnes også eksempler på at ei bygd har flere grender som har utviklet seg til tettsteder, ja til og med tilbyer.Ofte var det ei litakirkeeller etbedehus,senere også etgrendehuseller enbygdeskole,som la grunnlaget for bygdesentrumet – stedet der bygdas befolkning samlet seg.

Historien til Norges bygder

[rediger|rediger kilde]

Damenneskenebegynte å dyrke jorda og ble bofaste for omkring 6 000-7 000 år siden, startet også prosessen med dannelsen av bygdesamfunn. Urgårdene var gjerne enorme i utstrekning og hadde en sentral plassering i landskapet. De aller eldste gårdene fikk gjerne enkle beskrivende enstavelesnavn, somberg,stein,haug,rud,ask,bjørkogby.En litt yngre type urgårder kunne få navn sammensatt av to beskrivende ord. Eksempler på slike er navn er «jevn åker» (Jevnaker), «fagra nes» (Fagernes) og Staangfjord (Stavanger). Teknologisk utvikling, erfaring og ny kunnskap satte etter hvert bonden i stand til å øke avlingene, slik at behovet for mark ble mindre med årene. Det resulterte med tiden til at urgårdene ble delt i stadig mindre enheter. De første «nye» gårdene ble gjerne også liggende svært sentralt og forholdsvis nært opptil urgårdene. Denne utviklingen fortsatte like fram tilsvartedauden(13491350), da en rekke gårdsbruk ble lagt øde (såkalte ødegårder). I de neste tohundre årene var det nærmest ingen nybygging på bygdene. Etterreformasjonen(1536) startet imidlertid en gradvis gjeninnflytting til plasser som sto øde, spesielt til de som lå mest sentralt. På denne tiden startet også den såkaltefinneinnvandringentilØstlandet,der spesielt i grensetrøkene motSverige,som påFinnskogen,ble bosatt.

Industrialiseringenfra1600-talletog framover førte gradvis til et merurbanisertebygder, med tettbebyggelser knyttet til andre næringer ennprimærnæringene,for eksempel tilhandel,håndverk,industriogservice.På1800-talletvar delingen av gårdsbruk kommet så langt at teknologi og utvikling ikke lenger kunne holde tritt med befolkningsveksten, noe som resulterte i sult ogutvandringfra midten av dette århundret. Samtidig har det vært folkeforflytninger fra bygdene til tettsteder, byer ogforsteder,der det har vært enbefolkningsvekst.På denne tiden dukket også bygdeskolene opp. Den samme utviklinga har i forskjellig grad og til forskjellig tid skjedd i alle land, og i2007er det for første gang flere mennesker i verden som bor i byer enn på landsbygden.

Det har i alle tider også vært en viss motsetning, og til dels også konflikt, mellom kulturen på landsbygda og i byen. Tradisjonelt har livet og mennesket på landsbygden blitt betraktet somfattigslig,men enkelt og naturlig, mens det i byen har blitt ansett som travelt,sivilisertogmoderne.Rikdom,kunnskapogmakthar dessuten vanligvis vært samlet i byene. Uttrykkenelandsbygdog (spesielt)bondebygdhar derfor også blitt brukt nedsettende, særlig av byfolk. Detteurbanekulturhovmodet har imidlertid blitt mer nedtonet, også i Norge, fra sist på1900-tallet.

Det har også vært flere perioder da det arbeidsomme, menmoralsk«ufordervede» og «lykkelige» livet på landsbygden ble oppfattet som etideal.Det gjelder for eksempel iromantikken,inazismenog i1970-talletsøkologiskemotkultur. Andre eksempler på kulturkonflikten mellom land og by finner vi uttrykt iLudvig HolbergskomedieErasmus Montanusfra 1722, der forfatteren leker med de utbredte forestillingene om lærde byfolk og dumme bønder. Også det norskeArbeiderpartietsklassiske, politiskeslagordfravalgkampeni1933bygger på disse motsetningene:By og land, hand i hand!

Den norske landsbygda skiller seg fra den europeiske på flere måter. Tradisjonelt har Norge vært befolket av sjøleiende bønder og fattigehusmennsom har bodd spredt, mens det i Europa har værtføydalsystemermed tydeligere by- oglandsbybebyggelse.I dag er norske gårdsbruk fremdeles små i internasjonal sammenheng, men de er ofte velholdte på grunn av statlig støtte. Denne offensivedistriktspolitikkenhar også ført til at norske utkantstrøk er mer jevnt bebodd enn for eksempel iSverigeog andre industrialiserte land der områder langt fra byene er fraflyttet og gjengrodd.