Hopp til innhold

Daimyō

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Shimizu Nariakira, daimyō av Satsuma-domenet (daguerreotypi,1857)

Endaimyō( đại danh, =stort navn) var en lokal hersker i det føydaleJapan.[1]Opprinnelig betegnet ordet de personer som gjorde seg sterkt gjeldende i de respektive områder. Fra1100-talletble ordet gradvis en betegnelse for en posisjon innensamuraienesrekker. IMuromachitidenfremstodShugo-daimyō( bảo hộ đại danh ) som embedsmenn underAshikaga-shogunatet,og iSengoku-tidenfikk manSengoku-daimyō( chiến quốc đại danh ) som arbeidet for at Japan skulle bli mer enhetlig.

Daimyōene var del av sverdadelen (buke) og var formelt underlagtshōgunatet.De hadde på sin sidesamuraienesom sine vasaller, som måtte betale for sitt len (han) fra sine inntekter. Ettersom sentralmakten i store deler av Muromachi-tiden ikke klarte å gjøre sin makt fullt gjeldende, kunne mange daimyōerde factostyre sine len helt uavhengig.

IEdo-tidenble ordet til en betegnelse for en samurai som i egenskap av lensherre ytetshōgunenen reiseinntekt på mer enn 10 000koku.Føydalherrer med lavere inntekt ble kaltshōmyō( nhũ danh, =lite navn). Ved å ilegge dem en rekke forpliktelser kunne Tokugawa-shōgunatet skaffe seg større kontroll over daimyōene. De måtte for eksempel stille familiemedlemmer som gisler, og i rammen avsankin kōtaidele sin egen tid i to halvdeler, mellom opphold i sine len og iEdo.

I Edo-tiden ble daimyōene kategorisert etter følgende faktorer:

  1. Kakaku( gia cách ): Familieklasse
  2. Kan'i( quan chức ): Embedsrang ved keiserhoffet
  3. Kokudaka( thạch cao ): Reiseinntekt
  4. Yakushoku( dịch chức ): Stilling i Edo-shogunatet

Samuraier i sammenheng mot familienTokugawable klassifisert slik:

  1. Shimpan-Daimyō( thân phiên đại danh ): Slekninger
  2. Fudai-Daimyō( phổ đại đại danh ): Slike som ble vasaller førslaget ved Sekigahara.
  3. Tozama-Daimyō( ngoại dạng đại danh ): Slike som ble vasaler etter dette slaget.

De fleste innflytelsesrike posisjoner ibakufuble gitt til de tallrike Fudai-daimyōer; deres len var for det meste forholdsvis små og lå i det sentrale Japan. Tozama-daimyōene ble derimot utestengt fra viktigere posisjoner, ettersom de tidligere hadde stått i opposisjon til tokugawaene. Deres len var større, delvis med inntekter på mer enn én millionkoku,og var for det meste i periferien, som for eksempel påKyūshū.

Daimyōene ble kontrollert ved strenge lover under Edo-shogunatet. I Edo-tiden var det ca. 300 daimyōer og dermed 300 provinser.

Etter at shogunattiden var over, oppfordret regjeringen i den tidligeMeijitiden1869daimyōene til å overdra sin styringsrett over land og folk til hoffet. Alle daimyōene fulgte oppfordringen, og ble deretterChihanji(han-guvernører). I1871avskaffet regjeringen allehanog opprettet isteden prefekturer. De tidligere daimyōer ble elevert til den nye adelsstand ( hoa tộcKazoku). Deres status rettet seg etter størrelsen på deres tidligere len.

Referanser[rediger|rediger kilde]

  1. ^Daimyoi Encyclopaedia Britannica