Hopp til innhold

Forlag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kontorene til Aschehoug forlag i Oslo, et av landets største

Etforlager en virksomhet som utgirbøker,blader og andre publikasjoner. Et forlag fårteksteneller manuskriptet fra enforfatterog sørger for å få det publisert, som regel gjennom å få dettryktog distribuert til forhandlere som selger det videre til de enkelte leserne. Forlagene dekker oftest alle utgifter i forbindelse med produksjonen, for eksempel tilillustratør,trykkeri og bokbinder, og kostnader tilreklameog annet. Forlagenesredaksjonerkan også selv stå for eller organisere arbeidet med innholdet i bøkene eller bladene, for eksempel iukeblader,leksikaogskolebøker.

Etymologi og andre betydninger

[rediger|rediger kilde]

Ordet forlag brukes vanligvis om bokforlag, både om forretningsvirksomheten eller firmaet, om selve aktiviteten, det vil si selve forleggeriet, og om forlagets kontorlokaler.

Ordet stammer fra dettyskeVerlagellerVorlagesom igjen er avledet avvorlegen,det vil si «å forelegge». Forlag betød altså opprinnelig det som blir lagt fram eller satt foran noe annet og ble særlig brukt om utlegg og forskudd av penger. Dette ble etter hvert spesielt brukt om en bokhandlers støtte til å utgi en bok. Forlag har siden gitt ord somforleggerogforleggeri.

Et forlagshus er et moderselskap som i tillegg til selv eventuelt å stå for utgivelser også organiserer mindre, spesialiserte forlag inn under seg (paraplyorganisasjon). Et merkenavn som er noe annet enn det egentlige bedriftsnavnet, og som brukes til utgivelser innen spesialiserte områder, kalles etimprintnavneller imprintforlag.

Å utgi noe «på eget forlag» betyr atforfatterenselv betaler utgivelsen. Fordi forleggervirksomhet ofte er i skjæringspunktet mellom ønsket om å gi ut en bok på grunn av innholdet og behovet for å selge nok bøker til at investeringen kan forsvares, brukes ofte uttrykketbørs og katedralom forlagsvirksomhet.

I tillegg til «utgivervirksomhet» har ordet forlag flere betydninger:

  1. Forlag var tidligere et juridisk uttrykk i forretningslivet som betegnetøkonomiskhjelp til å drive engruveeller fabrikk.
  2. Forlag var også navnet på det underlaget i endreiebenksom brukes for å støttedreieståleteller til å hvile hendene på.
  3. Forlag kan dessuten brukes om maskindeler som forandrer hastigheten på en bevegelse (ofte ved hjelp avutvekslingerogtannhjul), om kortere ledninger som regulererelektriskkraft og liknende.
  4. Forlag er en betegnese på beholdere for å samle opp væske som lages ved enkjemiskdestillasjon.
  5. Forlag kan også bety det samme som forelegg, det vil si et forbilde, en original eller liknende som brukes som utgangspunkt og grunnlag for en avskrift, en oversettelse, entegningeller noe annet som blir framstilt.

De første forleggerne var boktrykkere. Siden begynte også bokhandlere med forlagsvirksomhet. I dag drives de fleste bokforlag som selvstendige foretak uten direkte tilknytning til trykkerier og bokutslag.

Norske bokforlag (utvalg)

[rediger|rediger kilde]

Det er mange hundre små og store forlag og bokutgivere iNorge.Rundt nitti av disse er medlemmer iDen norske Forleggerforening.De største norske forlagene er:

Eksterne lenker

[rediger|rediger kilde]