Hopp til innhold

Hattusa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Løveporten ved Hattusa, Tyrkia. Dette var den ene av byens to porter. Bueformen er typisk for hettittisk arkitektur.

Hattusa(også nevnt somḪattuša,Hattusha,HattusasogHattush;påtyrkiskHattuşaş) var en oldtidshovedstad iHettitterriketi den senebronsealderen.Regionen ligger ved stor sløyfe for elvenKızılırmak(Marashantiya i hettittiske kilder ogHalysi den klassiskeantikken).Ruineneligger overfor dagens byBoğazköyiTyrkia,rundt 145 kilometer øst forAnkarai provinsenÇorum.Hattusa ble lagt tilUNESCOsliste oververdens kultur- og naturarvsteder(«Verdensarven») i1986som ett av ni steder i Tyrkia.

Byen og omgivelsene

[rediger|rediger kilde]
Fjellklippan Yenicekale i Hattusa.

Landskapet rundt byen omfatter rike jordbruksområder, høyere åser for å gjete tamdyr somsaueroggeiter,foruten også skog. Mindre skogsområder kan fortsatt bli funnet utenfor byen, men i oldtiden var disse langt mer utbredt. Det betydde at innbyggerne hadde utmerket tilgang på tømmer for brensel og bygging av hus og andre strukturer. Markene ga folket betydelig avling avhvete,byggoglinse.Linble også høstet, men det viktigste materiale for klær varullfra sauene. De jaktet også påhjorti skogene, men det var antagelig mest en forlystelse for adelen framfor en egentlig kilde til mat. Hovedkilden for kjøttmat var tamdyr. Ettersom elvene i området er for smale og uegnet for større skip gikk all transport til og fra Hattusa over land.

Byen lå oppe på en bergflate med flere naturlige klipper som var lette å forsvare. Hattusa var sterkt befestet og omgitt av høye bymurer, og disse ble utvidet gjentatte ganger under byens historie. Oppe på en av bergklippene lå kongeborgen, i dag kalt forBüyükkale.Byen var dominert av store templer for de hettittiske gudene. Rett utenfor byen låYazilikaya,en hellig bergklippe med steinrelieffer som ble hugget rett inn i fjellet.

Byens tidligste historie

[rediger|rediger kilde]
De tolv hettittiske guder i Underverden som er hugget inn i fjellet iYazılıkaya,en helligdom som ligger rett ved Hattusa

Før 2000 f.Kr. hadde en bosetning av åpenbart innfødtehattiskefolk som etablerte seg på steder som hadde vært bosatt tidligere.[1]De tidligste spor fra bosetninger på stedet er datert til 5000-tallet f.Kr. Mellom 1800- og 1700-tallet f.Kr. hadde handelsmenn fraAssuriAssyriaetablert en handelpost her som ble satt opp i deres eget, adskilte kvarter i byen. Senteret for deres handelnettverk er blitt lokalisert iKanesh(Neša) (dagens Kültepe). Forretningene krevde skriftlige nedtegnelser og handelnettverket fra Assur introduserteskriftspråktil Hattusa i form avkileskrift.

Et forkullet kulturlag som ble åpenbart i dearkeologiskeutgravningene vitner om brenning og ødeleggelse av byen Hattusa en gang rundt år 1700 f.Kr. De ansvarlige synes å ha vært hæren til kongAnittafraKussara(en by som muligens kan bli identifisert med Alişar) som tok ære for handlingen og som deretter reise en inskripsjon med en forbannelse:«Om natten tok jeg byen med makt; jeg hadde sådd gress på dets sted. Skulle en annen konge etter meg forsøke å bosette Hattusa på nytt, må himmelens værguder slå ham ned.»

Den hettittiske hovedstad

[rediger|rediger kilde]
Det store tempelet i den indre byen.

Kun en generasjon senere hadde enhettittisktalende konge valgt dette stedet som sin residens og hovedstad. Hettittisk hadde fått dominans overhattiski en tid, og det hattiske navnet «Hattus» ble nå hettittiske «Hattusa», og kongen tok navnetHattusili I,«den fra Hattusa». Han markerte begynnelsen en ikke-hattisk «hettittisk» stat, og den kongelige linje av store hettittiske konger – hvor 27 kjennes ved navn.

Etter at fjellfolketkaskianerepresset seg mot kongedømmets nordområder angrep de byen to ganger, noe som førte at til at kongene flyttet det kongelige sete til en annen by. UnderTudhaliya Iflyttet hettittene nord tilSapinuwa,men trakk så tilbake. UnderMuwatalli IIbevegde de seg sør tilTarhuntassa,men utpekte Hattusili III som guvernør over Hattusa.Mursili IIIflyttet setet tilbake til Huttusa hvor kongene ble fram til slutten av det hettittiske kongedømmet på 1100-tallet f.Kr.

På sitt høydepunkt dekket byen rundt 1.8 km² og besto av en indre og ytre del, begge omgitt av en massiv og fortsatt synlig befestningsmur som ble reist under regimet tilSuppiluliuma I(ca. 1344–1322 f.Kr.,kort kronologi). Den indre byen dekket et område på rundt 0.8 km² og var okkupert av en citadell med store administrative bygninger og templer.

Sør for den ytre byen på rundt 1 km², med forseggjorte porthvelvinger med relieffer som viste krigere, løver og sfinkser. Fire templer lå her, hver med en gårdsplass omgitt av en søylegang og verdslige bygninger og residenser. Utenfor bymurene lå gravstedene, det meste besto avkremasjoner.Moderne beregninger hadde anslått befolkningen til mellom 40 000 og 50 000 på det meste. I den tidlige perioden hadde den indre bydelen en tredjedel av dette tallet. Bolighus ble bygd i tømmer og leire som siden har forsvunnet fra stedet, og etterlatt seg for ettertiden kun de som var bygd av stein, hovedsakelig templer og palasser.

Byen ble ødelagt sammen med den hettittiske staten i seg selv en gang rundt 1200 f.Kr. som en del av bronsealdersammenbruddet (seBronsealderens sammenbrudd). Stedet ble deretter forlatt fram til en gang rundt år 800 f.Kr. da en beskjedenfrygiskbosetning slo seg ned i området.

Gjenoppdagelsen av byen

[rediger|rediger kilde]
Festningsvollen Yerkapi i sør.

Den franske arkeologenErnest Chantrebegynte en del prøveundersøkelser ved en landsby som da ble kalt for Boğazköy i årene 1893-1894.[2]Siden 1906 har et tysk selskap,Deutsche Orient-Gesellschaft,drevet utgravninger ved Hattusa (med opphold under de to verdenskrigene og under depresjonen). Arkeologisk arbeid blir fortsatt utført av tyskere, nå avDeutsches Archäologische Institut.Hugo Winckler og Theodor Makridi Bey ledet de første utgravningene i 1906, 1907, og 1911-1913, som ble gjenopptatt av Kurt Bittel, fulgt av Peter Neve (direktør for stedet i 1963, generaldirektør i 1978-1994).[3]

En av de viktigste oppdagelsene ved stedet har vært det kongelige arkiv medkileskriftpå leirtavler, bestående av offisiell korrespondanse og kontrakter foruten også lovverk, prosedyrer for kultseremonier,orakelprofetierog litteratur fra Midtøsten. En særlig viktig leirtavle, i dag utstilt i Istabuls arkeologiske museum, gir detaljer om vilkårene for en fredsavtale som ble oppnådd i årene etter slaget ved Kadesh mellom hettittene og egypterne under faraoRamses II,i år 1259 eller 1258 f.Kr. En kopi er utstilt i hovedkvarteret tilDe forente nasjoner(FN) i New York som et eksempel på ett av første kjente internasjonale fredsavtaler.

Selv om de 30 000 leirtavler som er avdekket i Hattusa og som utgjør det meste av den kjente hettittiske litteraturen, har det blitt avdekket arkiver i andre sentra i Anatolia, som vedTabigga(Maşat Höyük) og ved Sapinuwa (Ortaköy). De er nå fordelt mellom de arkeologiske museum iAnkaraogIstanbul.

Ensfinksfra Hattusa ble fraktet ut av Tyrkia for å bli restaurert iTysklandi1917,men har ikke blitt levert tilbake. Den var nylig tema for et tyrkisk politisk initiativ om å gi begrensninger på tyske arkeologer som arbeidet i landet. Sfinksen er i dag utstilt iBerlinsPergamonmuseum.

  1. ^The Excavations at Hattusha: «A Brief History»
  2. ^««The Excavations at Hattusha – a project of the German Institute of Archaeology»:Discovery».Arkivert fraoriginalen17. april 2010.Besøkt 6. desember 2009.
  3. ^Seeher, Jürgen: «Forty Years in the Capital of the Hittites: Peter Neve Retires from His Position as Director of the Ḫattuša-Boğazköy Excavations» iThe Biblical Archaeologist58.2, «Anatolian Archaeology: A Tribute to Peter Neve» (Juni 1995), ss. 63-67.
  • Neve, Peter: Hattusa – Stadt der Götter und Tempel. Neue Ausgrabungen in der Hauptstadt der Hethiter. Ph. von Zabern, Mainz 1996. (2. utg.)ISBN 3-8053-1478-7
  • Dörfler, W. Et al.: Untersuchungen zur Kulturgeschichte und Agrarökonomie im Einzugsbereich hethitischer Städte. MDOG Berlin 132, 2000, 367-381. ISSN 0342-118X

Eksterne lenker

[rediger|rediger kilde]