Immunterapi
Opprydning:Denne artikkelen trenger enopprydningfor å oppfylle Wikipediaskvalitetskrav.Du kan hjelpe Wikipedia ved åforbedreden. Mangler som er blitt anført: mangler definisjon(2020-12) |
Blindveiside:Denne artikkelen er en blindveiside. For å knytte den til en sammenheng og gjøre det mulig å manøvrere enkelt gjennom Wikipedia trenger den lenker til aktuelle artikler.
(Liste over blindveisider). |
Kildeløs:Denne artikkelen manglerkildehenvisninger,og opplysningene i den kan dermed være vanskelige åverifisere.Kildeløst materiale kan blifjernet.(2021-03) |
Det er mange behandlinger som er en form forimmunterapi.
Den vanligste formen for immunterapi i kreftbehandling i dag er såkalte immun-sjekkpunkthemmere. Det er legemidler som fjerner «bremseklossene» i immunforsvaret. På den måten aktiveres pasientens eget immunsystem til å angripe kreftcellene direkte. Målet med behandlingen er å gjøre immunsystemet i stand til å oppdage og fjerne kreftsvulstene. Behandling med sjekkpunkthemmere er per i dag godkjent i Norge for flere kreftformer.
Det gjøres også studier på kombinasjon av immunterapi med annen kreftbehandling som cellegift eller strålebehandling. Kombinasjon av ulike immunterapiformer har vist lovende resultater i enkelte studier. Enkelte utprøvende vaksiner og visse typer genterapi er også immunterapi.
Immunterapi gis som intravenøs infusjon via kanyle inn i en blodåre. Effekten av immunterapi kan vises allerede rett etter oppstart av behandlingen, men iblant kan det ta lang tid før man ser tydelig skrumping av kreftsvulstene.