Isnād
Enisnād(arabisk:اسند, «støtte») er en vitnesrekke brukt for å slå fast verdien av ethadith-skrift,iislamet skrift om profetenMuhammedsord og gjerninger.
Etter at Muhammed døde i623begynte islam å splintres opp i grupper som baserte seg på forskjellige tolkninger av hans synspunkter. Det ble viktig å føre fortellinger tilbake til kilden, ogIlm ar-rijal,biografiens vitenskap,utviklet seg som resultat av dette behov. På denne måten arbeidet man for å gjenopprette og så bevare enheten i det islamske trosfellesskap.
Grunnform
[rediger|rediger kilde]Enisnādkommer i formen
- «Asa atBsa atCskrev atDhadde sagt atEfortalte at Muhammed sa»,
... der A, B, C, D og E var kjente skikkelser med kjente historier/fakta og omstendigheter knyttet til seg. De skriftlærde som arbeidet med hadith-tolkninger forsøkte å etablere i hvilken grad det var mulig at disse personer for eksempel kunne ha møttes eller lest hverandres verker, under hvilke omstendigheter, om oversettelse var involvert, og så videre, og dermed kunne vurdere og konkludere om den aktuelle tradisjonen var gyldig eller ikke.
Isnād-klassifiseringer
[rediger|rediger kilde]Kan man spore enisnādmed ubrutt kontinuitet tilbake til Profeten, kalles denmusnad,det vil si, «støttet» ellermuttaṣil'.Selve denne trafisjon (overleveringsrekke) kalles såmarfūʿ(«opphøyd»).
Mangler et tradisjonsledd (eller flere ledd) i kjeden – hva enn grunnen måtte være –, er det tale om enmunqaṭiʿ(«avbrutt [kjede]»).
Det finnes flere tradisjoner med provetutsagn som er kjent fra ennet ledd (annen generasjon) etter Profeten, men som ikke nevner selve øyenvitnene, Profetens ledsagere; her er overleveringskjedenmursal(Noen oversettelse av dette ordet finnes ikke i faglitteraturen). Ikke desto mindre behandles slike tradisjoner som grensende til «sunne» (ṣaḥīḥ), som autentiske tradisjoner med tilsvarende store beviskraft.
Som «skjønn» oppfattes enisnādder det mellom de navngitte tradenter bare står'ʿan,det vil si «etter»/«i følge»: A etter B etter C etter D og så videre… etter Profeten (og så utsagnet). Denneisnād-form kaller manmuʿanʿan.
Som «tvilsom» betrakter man enisnādhvori tradentene ikke nevnes ved navn, men bare «etter en mann». En slikisnādkaller manmubham.
Turuq
[rediger|rediger kilde]Summen av vitnesrekkene eller tradisjonskjedene kaller man også «veier» (ṭuruq,sing.:ṭarīq), som videre også kan klassifiseres.
- godt kjente og alment utbredteisnāder med et kjent innhold (matn) kallermutawātir(«utbredt», «kjent»),
- andre som har færre kjente tradenter kaller man «berømt»/«kjent» (masjhūr).
- «Sjelden»/«fremmed» (ġarīb) er enisnādder bare én tradent er kjent.
Flere kjente muslimske skriftlærde, blant demSahih BukhariogSahih Muslim,kategoriserte et stort antall hadither i forskjellige kategorier, fra hadith-skrifter de mente var autentiske, til på den annen side av spekteret skrifter de mente å kunne bevise at var falske. Blant disseisnād-granskerne var det forskjellige skoleretninger, og de kan ha noe forskjellige oppfatninger om en gitthadither sterkt troverdig (sahih) eller svakt troverdig (da'if).
Litteratur
[rediger|rediger kilde]- Ignaz Goldziher:Muhammedanische Studien.Halle 1890 (Bd. II). Reprint: Georg Olms, Hildesheim 2004
- Ignaz Goldziher:Vorlesungen über den Islam.Heidelberg 1910, s. 40ff.
- Josef Horowitz: «Alter und Ursprung des Isnads.» I:Der Islam.Bd. 8/1918, s. 39-47
- Johann Fück: «Die Rolle des Traditionalismus im Islam.»' I:Zeitschrift der Deutschen Morgenländischen Gesellschaft (ZDMG).93/1939, s. 1-32
- Gautier H.A. Juynboll:Muslim Tradition: Studies in Chronology, Provenance and Authorship of Early Hadith.(Cambridge Studies in Islamic Civilization) Cambridge University Press, Cambridge 1983