Hopp til innhold

Kaldea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Artikkelen inngår i serien om

Mesopotamia


Byer / Imperier
Kronologi
Språk
Mytologi

Kaldea(assyriskKaldu,hebraiskKasdim,latinChaldæa, gresk Χαλδαία) var betegnelsen på et område i det sørligeMesopotamia.Kaldeerne varsemitterog sto troligarameernenær. Stammer av bosettere som kom til regionen i tiden 625–539 f.Kr. ble kjent som kaldeere. Kaldea er nevnt som patriarkenAbrahamshjemland.Kasdimnevnt iDet gamle testamentevar et hebraisk uttrykk for kaldeer eller babyloner.

Kaldea omfattet egentlig fra begynnelsen sørligeBabylonia,dagens sumpete, myrlendte område lokalisert i sørligeIrakogKuwait,men ble etter hvert synonymt med hele Babylonia. Det 11. dynasti av Babylonias konger (500-tallet f.Kr.) er av tradisjon blitt kjent av historikerne som «det kaldenske dynasti». Deres kongedømme i sørlige Babylonia lå hovedsakelig på høyresiden avEufrat.Selv om navnet etter hvert ble brukt om hele Babylonia, var det egentlige Kaldea den store sletten eller deltaet i sør som var blitt dannet av avsetninger fra Eufrat ogTigris,og strakte seg rundt 640 km langs disse elvene og rundt 160 km i gjennomsnittlig bredde. Landet ble kalt på deres eget språk format Kaldi,det vil si «Kaldeas land» men det ble også benyttet, tilsynelatende synonymt, uttrykketmât Bit Yakin.

I 652 f.Kr. brøt det ut en rekke kriger iAssyriaover hvem som skulle herske. Disse store krigene svekket riket. Da kaldeerne merket denne svakheten førte demedernemed seg på et angrep på assyrerne. I år 612 f.Kr. ødela de byenNinive.Det assyriske riket gikk i oppløsningen da de siste restene av assyrerne ble beseiret iHarrani år 609 f.Kr. og Assyrias besittelser iSyriaogIsraeltilfalt kaldeerne som bygde opp sitt eget rike på ruinene av Assyria.

IHabakkuks bok1:6i Det gamle testamente[1]beskrives kaldeerne som «det harde og voldsomme folket som farer vidt omkring på jorden og tar andres boliger i eie.»

I det antikke Hellas satte man pris på kaldeernes kunnskaper innen astrologi. Grekerne brukte denne kunnskapen og koblet sol, måne og planeter med sine guder. Navnene på våre ukedager vitner fortsatt om denne tankegangen.

Iantikkens Romable navnetkaldé(chaldæus) likestilt medastrologer,stjernetydere, spåmenn, såkalte «klarsynte» og andre bløffmakere ettersom astrologien hadde sitt hjemland i Babylonia og de som drev på med dette i Roma var som regel menn fraAsia.

  1. ^Nettbibelen:Habakkuks bok 1:6Arkivert3. mai 2011 hosWayback Machine.