Hopp til innhold

Kerguelen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kerguelen
Îles Kerguelen
Péninsule Rallier du Baty
Geografi
PlasseringIndiahavet
ØygruppeKerguelen
Antall øyer300
Større øyer3
Areal 7 215km²
Høyeste punktMont Ross (1850moh.)
Demografi
Befolkning45 (vinter)
110 (sommer)
Posisjon
Kart
Kerguelen
49°12′S69°12′Ø

Kerguelener del avde franske sørterritorier.Øyene består hovedsakelig av det undersjøiskeKerguelenplatået.Øyene er sammen medAdélie Land,Crozetøyene,Île Amsterdam,Île Saint-Paulogde andre spredte franske øyene i Indiahavetsom er en del avDe franske sørterritorierog er administrert som et adskilt distrikt.

Kerguelen er en del av naturreservatet (2006),Ramsar-området(2008) ogverdensarvområdet(2019)Franske sørlige land- og havområder.

Hovedøya, Grande Terre, er 6 675 km2i areal og er omgitt av ytterligere 300 småøyer og holmer,[1]som til sammen danner et arkipel (øygruppe) på 7 215 km2.Klimaet er rått og kjølig, jevnlig utsatt for kraftige vinder året rundt. Det er ingen trær eller innfødt befolkning på øyene,[2]men Frankrike opprettholder en fast tilstedeværelse på mellom 45 til 110 forskere, ingeniører og andre.[3]Det er ingen flyplass på øyene, og all transport til og fra verden utenfor skjer med skip.

Kart over Kerguelen

Kerguelen ligger på 49° sørlig breddegrad og 70° østlig breddegrad, 4 800 km fraAustralia,3 500 km fra densørafrikanskekysten og 2 100 km fra det antarktiske kontinent.

Kerguelen er, i likhet med mange subantarktiske øyer, blant verdens mest avsidesliggende steder, og er kun tilgjengelig med skip. Fra november til mars seiler forsknings- og forsyninsskipet «Marion-Dufresne» fraRéuniontil Kerguelen,Crozetøyeneog øyeneSaint-PaulogAmsterdam.Turen tar i snitt 8–10dager.

Kerguelen er regna som en av verdens eldste øyer, og ble forma avvulkanskaktivitet for 40 millionerårsiden fordi øya ligger over en såkaltmantel plume.Øyene ligger påKerguelenplatået,undersjøiske fjell som reiser seg 3 700mover havbunnen. Kerguelen er ett av tre steder (sammen med Heard- og McDonald-øyene) hvor Kerguelenplatået og den større Kerguelen-Gaussberg-havryggen går over havets overflate. Den vulkanske aktiviteten som har skapt øyene har avtatt i løpet avkvartærperioden.

Kerguelens totale areal er 7 215 km², hvorav hovedøya opptar 6 675 km².Arkipeletsutbredelse strekker seg 174 km fra Îlot du Rendez-vous i nord til Île de Boynes i sør, og 158 km fra Îles de la Fortune i vest til Cap Ratmanoff i øst. Gjennomsnittshøyden over havet er 300moh.;likevel er landskapet prega av 400–600 meter høyebasaltformasjoner,med delvisisbrebelagtefjordersom skjærer seg inn i øya. Øya har også flere vulkanske topper, somMont Ross(Grand Ross: 1 850 m; Petit Ross: 1 721 m), øyas høyeste punkt, første gang besteget i1975,påhalvøyaGallieni.

Sørenden avCook-isbreeni1983.

Kerguelen var tidligere helt isbrebelagt, men i dag er kun enkelte iskapper igjen. Den største er Cook-isbreen (Calotte Glaciaire Cook) med et areal på 500 km² (7,5 % av Kerguelens areal), med flere brearmer som strekker seg ut i de omkringliggende dalene. Også på Mont Ross og rundt fjelltoppene på halvøyaRallier du Batyer det isbreer.

Isbreenes tilbakegang siden slutten av sisteistidetterlot flere langstrakte sjøer, som Lac d'Entr'Aigues (9 km²), Lac Bontemps (7 km²), Lac Hermance (6 km²) samt Lac Sibelius (alle på sentralplatået mellom halvøya Courbet og Jeanne d'Arc). Innsjøen med størst areal er Lac Marville på 25 km² ved den nordøstlige enden av halvøya Courbet. De tilbaketrekkende isbreene har bortsett fraelveretterlatt seg sandete daler, spesielt på halvøya Rallier du Baty og ved avløpet til Cook-isbreen.

Til sammen dekker arkipelet rundt 400 øyer og opptil 500 skjær; den største øya, utenom hovedøya (Grande Terre), er Île Foch i nord. Kysten er steinete og bratt, og i snitt 200 m høy. Den kan enkelte steder være så høy som 800 m, som ved Cap des Aiguilles og Cap du Challenger (begge ved sørkysten av Jeanne d'Arc).

Halvøyer
Halvøyer
# Halvøyer
1 Péninsule Courbet
2 Péninsule Rallier du Baty
3 Péninsule Gallieni
4 Péninsule Loranchet
5 Presqu'île Jeanne d'Arc
6 Presqu'île Ronarc'h
7 Presqu'île de la Société de Géographie
8 Presqu'île Joffre
9 Presqu'île du Prince de Galles
10 Presqu'île du Gauss
11 Presqu'île Bouquet de la Grye
12 Presqu'île d'Entrecasteaux
13 Presqu'île du Bougainville
14 Presqu'île Hoche
Øyer
Øyer
# Øyer
1 Île Foch
2 Île Saint-Lanne Gramont
3 Île du Port
4 Île de l'Ouest
5 Île Lounge
6 Île Howe
7 Île Mac Murdo
8 Île Australia
9 Îles Nuageuses
(Île de Croÿ, Île du Roland)
10 Îles Leygues
(Île de Castries, Île Dauphine)
11 Îles du Prince de Monaco
12 Île Violette
13 Île Haute
14 Île Gaby
15 Île Altazin

Île Kerguelen (Grande Terre)

[rediger|rediger kilde]
Satellittfoto av Kerguelen (NASA)

Hovedøya, Île Kerguelen, også kaltGrande Terrehar en overflate på 6 675 km², noe som er 92,5 % av øygruppas totale areal. Kerguelen er dermed noe mindre enn for eksempel den franske øyaKorsika(8 680 km²). Øya er 134 km i retning øst-vest og 120 km nord-sør.

Øyas oppsprukne landskap har gitt øya en meget lang kystlinje, på hele 2 800 km. Det er flere halvøyer som kun er tilknytta hovedøya med smale eider. På grunn av det oppsprukne landskapet er det ingen punkter på øya som er mer enn 21 km fra havet.

Péninsule Courbet

[rediger|rediger kilde]

Courbet er oppkalt etter den franskeadmiralenAmédée-Anatole Courbet.Courbet er den største halvøya på Kerguelen, og har en veldig variert overflate. I det fjellrike vest er høyden 979 moh. (Mont Crozier), og går i snøkledde daler nedover mot øst; på den østlige delen av halvøya er gjennomsnittshøyden over havet kun litt over havoverflaten, og ved Cap Ratmanoff i øst er det brede strender med sand og grus. Ved sørsida av halvøya ligger halvøya Prince de Galles, som er forbundet med Courbet ved ei smal landbro. Ovennevnte innsjø, Lac Marville, er halvøyas største innsjø, og er skilt fra havet ved ei smal landtunge.

Ved den nordlige del av halvøya ligger Golfe des Baleiniers (no.:Hvalfangerbukta); sør for øya ligger rundt 50 større eller mindre øyer (for eksempel Île Australia og Île Haute). Golfe du Morbihan (700 km²) er relativt beskytta fra det grove klimaet på øya.

Den beskyttede beliggenheten lå til grunn for avgjørelsen om å plassere forskningsstasjonenPort-aux-Françaisved Golfe du Morbihan i1949.Stasjonen, som er hovedbasen for forskninga på Kerguelen, ble utvida fram mot1976.Enkirke(Notre-Dame des Vents) og etsykehushører også til basen. Rundt 60 mennesker jobber ved stasjonen året rundt, men om sommeren (desember–mars) er antallet personer oppe i rundt 120. Det eneste veinettet på Kerguelen ligger i og rundt basen.

Presqu’île Jeanne d’Arc

[rediger|rediger kilde]
Volcan du Diable («Djevelvulkanen»), Presq’île Jeanne d’Arc.

Halvøya Jeanne d’Arc, oppkalt ettermiddelalderridderinnaJeanne d’Arc,er knytta til hovedøya med en 500 meter bred landtunge. Halvøya består av høye platåer med lange, dypedaler.Sør på halvøya er det mange klipper som stuper ned mot Cap Challenger, Kerguelens sørligste punkt. Halvøyas høyeste punkt er Mont Tizard på 844 m, ved Baies des Licornes, etterfulgt av Mont Evans på 718 m, ved Baie Sauvage. Øst for halvøya ligger Baie des Swains med de to større øyene Île Altazin og Île Gaby.

Ved nordvestenden av halvøya ligger Port-Jeanne d’Arc, ennorskhvalfangerstasjonfra1908.Den nå forfalne stasjonen består av boliger med bølgeblikktak og trevegger, et uthus og diverse hvalfangsttekniske innretninger. Et av bolighusene ble restaurert i1977.

Presqu’île Ronarc’h

[rediger|rediger kilde]
Golfe du Morbihan

Halvøya Ronarc’h er knytta til halvøya Jeanne d’Arc i sør med et smalt eide, Halage des Naufragés. Halvøyas høyeste punkt er den 937 meter høye Mont Wyville Thomson og 529 meter høye Mont Rouge. En påfallende struktur er de 744 meter høye restene etter enkjeglevulkan– Le Pouce. På Ronar’hs nordkyst ligger Port-Douzième, med eihytteog engeomagnetiskstasjon.

Halvøya er oppkalt etter den franskeadmiralenPierre Alexis Ronarc’h(18651940).

Péninsule Gallieni

[rediger|rediger kilde]

Halvøya Gallieni er tilknytta hovedøya i sørøst, og strekker seg 34 km fra Baie d’Audierne Baie des Swans. Nord for Gallieni ligger Lac d’Entr’Aigues, som arealmessig er den nest største innsjøen på Kerguelen. Store deler av halvøya består av Massif Gallieni. Dominerende trekk ved halvøya er Mount Ross’ to topper, med Dôme du Père (1 063 moh.) og Pyramide Noire (996 moh.). Det er flere imponerende basaltformasjoner, med den 235 meter høye Doigt de Sainte Anne (no.:Den hellige Annas finger) ved halvøyas vestkyst som den mest imponerende. Ved dennes fot ligger en av de størstekongepingvinkolonienepå Kerguelen.

Halvøya er oppkalt etter den franske krigsministerenJoseph Simon Gallieni(18491916), som varParis’ militærguvernør underførste verdenskrig.

Péninsule Rallier du Baty

[rediger|rediger kilde]
Péninsule Rallier du Baty

Halvøya Rallier du Baty er kobla til hovedøya sørvest forCook-isbreen.Vest for halvøya er Baie Bretonne, og øst for den ligger Baie d’Audierne. I vest er det et fjellandskap som for det meste er dekka av isbreer, med høyeste punkt 1 262 moh. (Mont Henri), mens øya flater ut mot øst, med lange daler, og elver som skjærer seg gjennommorenelandskapet.Isbreenes tilbaketrekking la igjen store sandlag som kun noen få koller stikker opp fra.

Kerguelenkåler en spiselig kålplante, som grunnet sitt høyeC-vitamin-innhold var ettertraktet som middel motskjørbuk.

Øyene er oppkalt etter den franske utforskerenYves Joseph de Kerguelen de Trémarec.

På noen middelalderkart ble det tegna inn ukjente land i sør. Dette berodde på beregninger gjort avPtolemaiosellerPythagorasom at jorda, om den var kuleforma, måtte ha store landområder i sør for å oppveie vekta av landområdene på den nordlige halvkule.

I tillegg til dette antok man at det måtte være rike naturressurser der, ogsivilisasjonersom man kunne opprette handelsforbindelser med. Disse antagelsene førte senere tilforskningsreisertil Antarktis, og førte til oppdagelsen av en rekke subantarktiske øyer, deriblant Kerguelen.

Gavin Menzieskom i sin bok1421: The Year China Discovered Americamed en hypotese om at Kerguelen hadde blitt oppdaga allerede i1421avZheng He.

Den første beviselige oppdagelsen av Kerguelen ble gjort av den franske sjøfarerenYves Joseph de Kerguelen de Trémarec(17341797)12. februar1772.Oppdagelsen ble gjort under den andre store franske ekspedisjonen til Indiahavet. Allerede25. januar1772haddeMarc-Joseph Marion du Fresne(17241772) oppdagaCrozetøyene.


  1. ^Kerguelen Islands
  2. ^Kergeulen,Ultima Thule19. mars 2013
  3. ^Subantarctic IslandsArkivert22. april 2021 hosWayback Machine.,Institut Polaire Français

Eksterne lenker

[rediger|rediger kilde]