Hopp til innhold

Kriminologi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Forsidebildet fra den franske politibetjent ogbiometrikerAlphonso BertillonsIdentification anthropométrique(1893).

Kriminologiellerkriminalvitenskaper en tverrfagligvitenskapsom befatter seg medkriminalitetogstraff.

Innenforakademiablir «kriminologi» brukt om den forskningstradisjonen som søker å analysere de sosiale prosessene knyttet til forbrytelser, samt reaksjonene slike handlinger ofte innebærer. Et hovedanliggende for den kriminologiske forskningen, er i så måte å «vise at kriminalitet og straff ikke er naturgitte kategorier, men en av mange måter å kategorisere og reagere på handlinger på».[1]

Faghistorisk er begrepet myntet på, og sammenfaller til en viss grad med, vitenskapelige tilnærminger til kriminalitetbekjempelse og -forebygging, altså administrativ virksomhet innen særligkriminalpolitiogrettsmedisin.Mens begge «formene» for kriminologi kan benytte metoder og teorier fra mange ulike vitenskapsformer (og slik sett heller er et fagfelt enn en egen vitenskap), relateres den «politifaglige» oftere tilbiologi,psykologiogpsykiatri,mens den «akademiske» oftere relateres tilsosiologiog andrehuman-ogsamfunnsvitenskapeligetradisjoner. Den «akademiske» kriminologitradisjonen var historisk gjerne forstått som en gren avsosiologien,og det er en flytende overgang mellom sosiologi og kriminologi.

Faghistorie og ulike retninger

[rediger|rediger kilde]

I noen redegjørelser har kriminologi blitt beskrevet som en av flere typer kriminalvitenskap, der kriminalteknikk, strafferettsstudiet og kriminalpolitikk omtales som andre typer. Dette var også i tråd med fagets opprinnelige status som støttefag til strafferetten. I tråd med senere utvikling brukes her i stedet de to begrepene om hverandre og som vide former for vitenskapen om kriminalitet og strafferett – eller enda bredere, avvik og kontroll – inkludert for eksempel studier av kriminalpolitikk, folks holdninger til kriminalitet og straff og kriminalitetens betydning i massemedia og populærkultur. Flere særegne underkategorier av kriminologi har blitt navngitt som for eksempel viktimologi (læren om kriminalitetens ofre), pønologi (straffelæren) og mafiologi (læren om organisert kriminalitet). Det er likevel i ulike deler av sosiologien at en finner mye av dagens kriminologiske forskning, slik som teorier om sosial orden ogkonflikt,avvikssosiologi, (straffe)rettssosiologi og annen relatert institusjonssosiologi (for eksempel politisosiologi).

Skjema over Mertons struktur-funksjonalistiske teori hvor kriminalitet representerer en avvisning av institusjonaliserte (lovlige) midler.

I opprettelsen av kriminologifaget på 1800-tallet var målet først og fremst å forståårsakene(se ogsåetiologi) bak de kriminelle handlingene og hvorfor personer ble kriminelle. Dette som en reaksjon på den såkalteklassiskehandlingslæren hvor individene ble forstått somrasjonelle aktørermedfri vilje(se Beccaria nedenfor). Et hovedskille knyttet til den såkaltepositivistiskeskolen har dermed vært satt mellom teorier som forklarer det kriminelle (handling/person) ut i fra den handlende personens individuelle, gjerne medfødte trekk, og på den andre siden de som fokuserer på samfunnsmessige årsaker. Førstnevnte tradisjon tilbakeføres gjerne til den italienskepsykiaterenCesare Lombroso,og den andre til den belgiskestatistikerenAdolphe Quetelet,begge aktive på 1800-tallet. Blant de mest anerkjente positivister i senere tid finner vi den amerikanske sosiologenRobert K. Merton,hvis hovedverker om sosial spenning og avvik ble utgitt på midten av 1900-tallet. Et nyere eksempel fra den biologiske skolen erTerrie E. Moffitt,som vant The Stockholm Prize in Criminology i 2008.

Et sentralt fokus innen faget er også knyttet til bruk og begrunnelser avstraff,herunder hvordan ulike reaksjonsformer som eksempelvis bøtelegging,fengslingogforsoningsmøtervirker på lovovertredere i forhold til deres sosiale situasjon, sjansen for tilbakefall, og lignende forhold. Innen denklassiskeopplysningstidenspønologi regnes ofte den italienskerettsfilosofenCesare BeccariasDei delitti e delle pene(Om forbrytelser og straff) fra 1764 som et hovedverk. En annen tradisjon, ofte tilbakeført til den franske sosiologenEmile Durkheim,tar for seg kriminalitet som det fenomen at samfunnet straffer visse (i utgangspunktet vilkårlige) handlinger, hvorav de kriminelle handlingen i seg selv ikke er det som skal forklares (selv om Durkheims helhetlige sosiologi og anomibegrep også benyttes av Merton og lignende teoretikere). Det er innen denne tradisjonen at den senmoderne, anti-postivistiske kriminologien, også kalt opposisjonell eller kritisk kriminologi, har vokst fram i siste halvdel av 1900-tallet. Hovedfokuset innen denne retningen er å studere kontroll- og maktaparetet rettet mot kriminalitet og lignende fenomen. Selv om denne sekkebetegnelsen inneholder en rekke ulike retninger, basert i så velliberalsommarxistiskteori, har den franskeidéhistorikerenMichel Foucaultnok vært den tenkeren med størst nedslagsfelt. Som selverklært anti-kriminolog ogdiskursteoretikerså ikke Foucault bare strafferetten som fundamentet til kriminalitet, men selve vitenskapen om kriminaliteten som «skapt viten» og opphavet til forståelsen av kriminalitet som et eget fenomen. Kriminalitet er således for Foucault et diskursivt fenomen som gjennom kriminologien skaper og opprettholdermakt/viten-relasjoner.

Et annet brudd fra positivismen på slutten av 1900-tallet, men som har kommet fra mer(neo)liberaltogkonservativtpolitisk hold, er den såkaltenyklassisismensom tar avstand fra deterministiske bakgrunnsforklaringer såvel som metateoretisk ideologikritikk og går tilbake til å se på mennesket som først og fremst rasjonelt og økonomisk handlende (serational choice). Det nye er at hovedfokuset på å forsøke å styre og håndtere kriminalitet ut fra oppfatningen at all kriminalitet er drevet av rasjonell nytte-kostnad-kalkulering («alle kan være kriminelle»), heller enn som prinsipp for moralsk fordømmelse og rettferdighet slik Beccarias gamle klassisisme foreskrev.Ronald Clarke,ansatt ved britiskeHome Officeog senere professor iUSA,regnes gjerne som en foregangsmann innen tradisjonen med opprettelsen av begreper somsituasjonell kriminalitetsprevensjonogcrime science.

Norske kriminologer

[rediger|rediger kilde]
  1. ^Finstad, Liv; Høigård, Cecilie (2007).Kriminologi.Oslo: Pax. s. 13.

Eksterne lenker

[rediger|rediger kilde]