Hopp til innhold

Nesebăr

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Nesebâr»)
Nesebăr

Flagg

Våpen

LandBulgarias flaggBulgaria
OblastBurgas
Ligger vedSvartehavet
Postnummer8230
Retningsnummer0554
Areal31,85km²
Befolkning15 506[1](2024)
Bef.tetthet486,84innb./km²
Høyde o.h.30meter
Nettsidewww.nesebarinfo
Kart
Nesebăr
42°39′34″N27°43′29″Ø

Nesebăr
UNESCOs verdensarv
Nesebărs gamleby
LandBulgarias flaggBulgaria
StedBurgas oblast, Bulgaria
Innskrevet1983
Kriterium III OG IV
Se ogsåVerdensarvsteder i Europa
ReferanseUNESCO nr.217

Nesebăr(bulgarsk:Несебър) er en by og kommune i det østligeBulgariapå en halvøy iSvartehavet.Byen er mer enn 3 000 år gammel og var opprinnelig entrakiskbosetning kalt Membria. På 500-tallet f.Kr. ble byen en gresk koloni under det nåværende navn. De synligeruinenei dag stammer i all hovedsak fraantikk gresketid. Nesebăr ligger like sør for turistområdetSunny Beach.Per 2009 hadde byen en befolkning på 11 626 fastboende.[2]

Nesebăr har ved flere anledninger vært på grensen av truet rike, og er av den grunn en by med rik historie. Oldtidsdelen av byen ligger på en halvøy (tidligere tider en øy) som er knyttet til fastlandet med en smal menneskeskapt landtange, og byen bærer spor av å ha vært okkupert av ulike sivilisasjoner i løpet av sin eksistens. Dens mangfold i historiske bygninger har ført til atUNESCOhar inkludert Nesebăr på listen oververdensarvensiden1983.

Historie[rediger|rediger kilde]

Antikken[rediger|rediger kilde]

Opprinnelig var det entrakiskbosetning, kjent som Menebria, men det ble en gresk koloni da den ble bosatt avgreskedorerefraMegarapå begynnelsen av 500-tallet f.Kr. Stedet ble en betydelig handelssted og en rival til en annen gresk by i området, Apollonia (dagensSozopol). Byen forble den eneste doriske kolonien langs Svartehavets kyst da de øvrige greske koloniene varjoniske.I tiden 425-424 f.Kr. ble byen medlem avDet athenske sjøforbundet.[3]Levninger fra denhellenistiskeepoken omfatterakropolis,et tempel for guddommenApollon,og enagora(markedsplass). En mur som utgjør en del av festningsanleggene kan fortsatt bli sett på nordsiden av halvøya. Mynter av bronse og sølv ble preget i byen siden 400-tallet f.Kr. og gullmynter siden 200-tallet f.Kr. Byen havnet underromerskstyre i år 71 f.Kr., men det fortsatte å inneha privilegier som retten å prege egne mynter.

Middelalderen[rediger|rediger kilde]

Byen var en av de viktigstefestningeneiDet bysantinske rikefra400-tallete.Kr. og framover, og var i stadig strid medbulgarerne.Den ble erobret og underlagtdet første bulgarske riketi812av khanKrumetter en beleiring på to uker, og ble gitt tilbake til bysantinerne av knjazBorisI i864,men gjenerobret av hans sønn tsarSimeon I den store.I løpet avdet andre bulgarske riketble byen også en kampplass mellom bulgarske og bysantinske styrker. Byen fikk en vekst under den bulgarske tsarIvan Aleksanderpå midten av1300-talletinntil den ble erobret avkorsfarereledet av grevAmadeus VI av Savoiei1366.Det bulgarske navnet, Nesebăr eller Mesebar, er bevitnet siden 1000-tallet.

Monumenter framiddelalderenomfatter blant Stara Mitropolija («gamle bispedømme»; også kalt for «Hagia Sofia»), enbasilikafra 400-500-tallet uten ettverrskip;en basilika forjomfru Mariafra 900-tallet; og Nova Mitropolija («det bispedømme»; også kalt «Sankt Stefan») fra 1000-tallet og som fortsatte å bli utsmykket fram til 1700-tallet. På 1200- og 1300-tallet ble bemerkelsesverdig rekke av kirker bygd: Sankt Theodore, Sankt Paraskeva,erkeenglene MikaelogGabriel,og Sankt Johannes Aliturgetos.

Osmansk styre[rediger|rediger kilde]

De gamle festningsverkene ved Nesebărs ankomst.

Da byen ble erobret avmuslimsketyrkere(Det osmanske rike) i1453var det begynnelsen på den nedgang, men dens arkitektoniske kulturarv ble ikke ødelagt og ble beriket av innbyggerne på1800-talletved byggingen av trehus i stil som var typisk for den bulgarske kysten avSvartehaveti denne perioden. Tidlig på 1800-tallet var det mange lokale som ble med i dengreskpatriotiske bevegelsenFiliki Eteriafor å kjempe mot den tyrkiske undertrykkelsen. Utbruddet avden greske selvstendighetskrigeni1821deltok flere av byens unge menn i kampen underAlexandros Ypsilantis.[4]

Nesebăr var kazasenter iSliven sanjaki den tyrkiske provinsenEdirnefør1874.

Den tredje bulgarske stat[rediger|rediger kilde]

Etter frigjøringen av Bulgaria fra osmansk styre i1878ble Nesebăr en del av den selvstyrte osmanske provinsen Østlig Rumelia som et kazasenter iBurgas sanjakinntil det ble forent med fyrstedømmet Bulgaria i1885.Rundt slutten av 1800-tallet var Nesebăr en liten by med greske fiskere og vinprodusenter. Tidlig på 1900-tallet økte den lokale befolkningen til 1 870.[4]Den utviklet seg en til framstående bulgarsk feriested siden begynnelsen av1900-talletog etter1925ble den nye bydelen bygd mens den historiske gamlebyen ble bevart.

Historiske kirker i Nesebăr[rediger|rediger kilde]

Det er blitt sagt om Nesebăr at det er den byen med størst antall kirker per innbygger.[5]I dag er det i alt rundt førti historiske kirker i byen, bevart i sin helhet eller delvis.[4]En del av de mest kjente er:

Turisme[rediger|rediger kilde]

Nesebăr er de siste årene blitt et veldig populært reisemål. Det er ca. 30 minutter fra Nesebăr tilSunny Beach,som nesten bare består av hoteller og utesteder beregnet forturister,og er derfor også sterkt preget av turismen. Turistsesongen i Nesebăr er fra mai til september, og en stor del av lokalbefolkningen går arbeidsløse utenom denne perioden, ettersom hoteller, restauranter og barer stenger, og det er ikke marked for salg fra boder uten turister. En stor del av turistene kommer fraTyskland,og både på Sunny Beach og i Nesebăr finner man hoteller som drives av og for tyskere.

Gamlebyen i Nesebăr består hovedsakelig av restauranter, boder og noen finere leiligheter. I september-oktoberskiftet legges halvøyen død, og alt av restauranter og boder legges ned. Dette er et av de mest befolkede stedene i Nesebăr og i høysesongen er det ofte fullt på mange av restaurantene hele dagen.

Referanser[rediger|rediger kilde]

  1. ^https:// grao.bg/tna/t41nm-15-03-2024_2.txt.
  2. ^Bulgarian National Statistical Institute - towns in 2009Arkivert13. november 2010 hosWayback Machine.(engelsk)
  3. ^Petropoulos, Ilias:«Mesembria (Antiquity)»Arkivert9. oktober 2011 hosWayback Machine.. Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Εύξεινος Πόντος.
  4. ^abcDoncheva, Svetlana:«Mesimvria (Nesebar)»Arkivert9. oktober 2011 hosWayback Machine.. Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Εύξεινος Πόντος.
  5. ^«История на Несебър».Arkivert fraoriginalen19. juli 2011.Besøkt 9. april 2013.

Eksterne lenker[rediger|rediger kilde]

Et panoramabilde av gamlebyen i Nesebăr.