Nylon
Nyloner en gruppe syntetisketekstilfibreavpolyamider,det vil si fibrer framstilt av olje. Nylon er et billig, lett, glatt og sterkt materiale som tålerfuktog er lett å farge. Det brukes iklær,tau,vesker,børster,gitarstrenger,fiskesnører og andre gjenstander. Det finnes ogsåhydrokarboneri nylon.
Historie
[rediger|rediger kilde]Nylon ble første gang framstilt28. februar1935.Ut fra vekt var det seks ganger sterkere ennstålog i 1939 begynte det amerikanske firmaetDuPontindustriell produksjon av stoffet og lanserte damestrømperundervarenavnet«nylon». Men alt i 1942 ble stoffet uoppnåelig for vanlige forbrukere, siden nylon underandre verdenskrigble tatt i bruk som erstatning forsilkeifallskjermer.[1]Av og til omtales nylon som «kunstsilke», et utrykk som ellers brukes omviskose.[2]
Etymologi
[rediger|rediger kilde]Ordet «nylon» var etvaremerkepå lik linje med det tyske «perlon», men ble etter hvert etgenerisk begrepfor alle kunstfibre. DuPont bruker også betegnelsen om sitt egetpolymermaterialetil støping av plastgjenstander. Påengelskernylonssynonymtmed damestrømper.[3]Én teori om opphavet til navnet «nylon» er at det står for «New York–London».
Stoffet var utviklet av Wallace H. Carothers, en ansatt i firmaet DuPont. Trådene fremkom når smeltet plaststoff ble presset gjennom ørsmå hull i en metallskive. For første gang var klesindustrien helt uavhengig avlandbruket.Et navneforslag for det nye stoffet varNo-Run(= rakner ikke).[4]Siden det var skapt av luft, vann ogkullnesten som vedtrolldom,var et annet navneforslag Duproh (Dupont Pulls Rabbit Out of Hat).[5]
Fremstilling
[rediger|rediger kilde]Fremstillingen av nylonfibre bygger på at en tohodetaminog en tohodetkarboksylsyretreffer på hverandre i grensesjiktet mellom tovæskefaser.Aminosyre- og karboksylsyregruppene bindes til hverandre direkte, hvilket leder til polymerkjedene.
Man fremstiller nylon ved å presse flytende eller oppløst plast gjennomdyser,og deretter avkjøle det. Typisk reaksjonsformel:
Se også
[rediger|rediger kilde]Referanser
[rediger|rediger kilde]- ^Adrian Lee: «Wallace Carothers: Tragedy of the father of Nylon»,Express20. februar 2015
- ^Klepp, Ingun Grimstad: «kunstsilke» iStore norske leksikonpå snl.no. Hentet 1. april 2022 fra[1]
- ^Nylons
- ^[2]Eirik Newth:«Klamme skjorter»,Verdens Gang25. februar 2003
- ^Erling Bjøl:Fra urtid til nutid(s. 168), Lademanns forlag, København 1988,ISBN 87-15-05306-7