Hopp til innhold

Serotonin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Strukturen til serotonin

Serotonin,5-hydroxytryptamin, er ensignalsubstans/transmittersubstansi noen av nervesystemetssynapser.Serotonin syntetiseres i kroppen fra den essensielleaminosyrentryptofangjennomenzymatiskereaksjoner.

Man antar at serotonin er viktig for regulering av kroppstemperatur,humør,søvn,oppkast,seksualitetog appetitt. Lave mengder av serotonin kan være årsaken til blant annet kliniskdepresjon,migrene,tinnitus,fibromyalgi,bipolar lidelse,tvangslidelserogangstlidelser.Avvik i serotoninsystemet kan også ha en sammenheng medkrybbedødhos spedbarn.

Serotonin utnyttes i flere ulike distinkte system i menneskekroppen, blant annet er serotonin både vanlig og viktig forhjernen,tarmsystemetog man har også hentydninger av den i blodsirkulasjonen hvor den blant annet har evnen til å aggregere (starte sammenklumping av)trombocytterved leging av sår. Isentralnervesystemetforekommer serotonin først og fremst i en rad basale strukturer ihjernebroen(pons) som er lokalisert til den forlengede margen (medulla oblongata). I mangesynapseri nervesystemet fungerer serotonin som transmittersubstans. Serotonin tilhører gruppenmonoaminer,sammen meddopamin,noradrenalinogadrenalin.Monoaminer er en gruppe signalsubstanser som dannes ved lignendemetabolskesyntesereaksjoner, gjennom en særskilt dekarboxyleringsreaksjon.

Serotonin finnes i flere medisinske preparater mot depresjon.

Serotonin har fått stor oppmerksomhet takket væreteorien om monoaminsom påstår at mange typerpsykiske lidelserhar sin bakgrunn i en forstyrrelse i balansen av signalsubstanser. Nå eksisterer det mange typer legemidler, for eksempelselektiv serotoninreopptakshemmere(SSRI), som på kunstig vis hever nivåene av serotonin i hjernen. I mange tilfeller bedrer eller kurerer dette depresjonen, men at depresjon kun er forårsaket av en ubalanse i serotoninsystemet er en kraftig forenkling, se artikkelen omdepresjonerfor teorier om detspatogenese.

Se også[rediger|rediger kilde]