Hopp til innhold

Sitat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Sitater et litterært eller kunstnerisk fragment, større eller mindre, som gjengis fra en annen kilde. Sitatet er i de fleste tilfeller mer eller mindre uforandret, hvilket f.eks. skiller sitatet fra referatet. Sitater blir brukt i svært mange sammenhenger, både i muntlig og skriftlige framstillinger. Det er vanligfolkeskikkå merke sitater med anførselstegn slik at det ikke er tvil om at en har hentet sitatet fra andre. Også av hensyn tilopphavsrettenbør kilden nevnes. I foredrag og taler innledes sitatet vanligvis med en henvisning til hvor eller hvem man har lånt det fra. Etter som åndsverkloven i Norge inneholder egne sitatregler, er det i utgangspunktet fullt tillatt å sitere. Men åndsverkloven i Norge oppstiller samtidig klare grenser.

Sitatskikk og opphavsrett

[rediger|rediger kilde]

Det å støtte seg på hva andre har gjort er en nødvendighet, og har gitt opphav til mange og tildels ganske kompliserte måter å håndtere dette på. Det vanlige er å merke sitatet på måten som er bestemt for den type publisering, og oppgi hvor det stammer fra, enten der og da, eller i egen liste.

Bådeordtakog stående uttrykksmåter er på sitt vis en form for sitater, men oftest av ukjent opphav. Disse er vanligvis så allment kjent at de ikke behøver oppgis som sådanne.

Sitat gir ikke rett til ukritisk kopiering av tekst og bilder man for eksempel finner på Internett. Dette regnes som opphavsrettsbrudd og kan forfølges rettslig.

Mange korte sitater er så vel kjent at de er blitt tilfyndordogordspråk.Dersom de ellers blir for lange, kan de blistående uttrykksom forutsetter at begge parter forstår bakgrunnen for uttrykket. Eksempler på det siste ersisyfosarbeideogaugiasstall,begge med bakgrunn igresk mytologi.En annen slektning av sitatet er aforismen. Den danske dikterenKumbelsunderfundigegruker flittig sitert.

Bruken av sitater er så utbredt at det er gitt en rekke sitatleksika. Disse er viktige hjelpemidler for de som skal holde taler eller væretoastmasterei selskapelige sammenhenger.

Eksterne lenker

[rediger|rediger kilde]

På utenlandsk

[rediger|rediger kilde]