Hopp til innhold

Suzanne Curchod

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Suzanne Curchod
FødtSuzanne Curchod
2. juni1737[1]Rediger på Wikidata
Crassier
Død15. mai1794[1][2]Rediger på Wikidata(56 år)
Beaulieu Castle (Lausanne)
BeskjeftigelseSkribent,salongvertinne,sosietetspersonRediger på Wikidata
EktefelleJacques Necker(1764–)
BarnGermaine de Staël
NasjonalitetSveits
Frankrike
GravlagtCoppet Castle (mausoleum)[3]

Suzanne Curchod(født 2. juni 1737 i Crassier ikanton VaudiSveits,død 6. mai 1794) var en fransk (opprinneligsveitsisk) salongvertinne og forfatterinne, gift medJacques Necker.Hennessalongvar en av de mest berømte førden franske revolusjon.

Liv og virke[rediger|rediger kilde]

Bakgrunn[rediger|rediger kilde]

Suzanne Curchod var datter til den fattige pastoren i landsbyenCrassierikantonenVaudi Sveits og fikk en fin utdannelse i hjemmet. I 1757 møtte hun historikerenEdward Gibbon,som forelsket seg i henne, og senere beskrev henne som lærd uten pedanteri, livlig i konversasjon, ren av sentiment, elegant i manerer.[4]Han ville gifte seg med henne, men foreldrenes misbilligelse på begge sider og Gibbons egen vakling, og Suzannes uvilje til å forlate Sveits og flytte til England, kullkastet dette prosjektet.[4][5]Gibbon brøt forlovelsen i 1762, mellom hennes foreldres død i henholdsvis 1760 og 1763.[4]

Hun giftet seg så i 1764 med den sveitsiske finansmannenJacques Neckerog ble mor tilGermaine de Staël.I 1776 ble hennes ektemann Frankrikes finansminister, selv om han var protestant og utlending, noe som i stor grad er blitt ansett for å bero på hennes salong.

Salongvertinne[rediger|rediger kilde]

Suzanne Curchod holdt en salong med kunst og litteratur som tema som samlet Paris-sosietetens mest innflytelserike medlemmer, og regnetJean-François Marmontel,Jean-François de La Harpe,Georges-Louis Leclerc de Buffon,Melchior Grimm,Gabriel Bonnot de Mably,Bernardin de Saint-Pierre,Diderotogd'Alembertblant sine jevnlige besøkere; også salongkolleger somMarie Thérèse GeoffrinogMarie Anne du Deffandbesøkte hennes salong i egenskap av eksil-sveitsere.

Det var under en av Madame Neckers middager at en gruppe litterater først drøftet finansieringen av en statue av Voltaire som kunne utføres av skulptørenJean-Baptiste Pigalle.Hans statue av en naken Voltaire ble ferdig i 1776, og er nå iLouvre.[4]Madame Necker hadde også brevkorrespondanse med Grimm, Buffon, Thomas, Marmontel og andre litterater særlig mens de var borte fra Paris.

Da Jacques Necker ble avskjediget i 1790, vendte hun med ham tilbake til Sveits.

Hennes aktive selskapsliv og hennes ektemakes misbilligelse av kvinnelige forfattere gjorde at hennes publiserte skrifter er få; hun utgavMémoire sur l'Etablissement des hospices(1786) ogRéflexions sur le divorce(1794).

Suzanne Curchod grunnla barnesykehusetNecker-Enfants Malades Hospitali Paris i 1784.

Verker[rediger|rediger kilde]

  • Mémoire sur l'établissement des hospices
  • Des inhumations précipitées,1790
  • Réflexions sur le divorce,Lausanne 1794
  • Mélanges(1798–1801)

Litteratur[rediger|rediger kilde]

Referanser[rediger|rediger kilde]

  1. ^abAutorités BnF,data.bnf.fr,besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^fembio.org,besøkt 5. mai 2019[Hentet fra Wikidata]
  3. ^tombes-sepultures[Hentet fra Wikidata]
  4. ^abcdde Cléron, Gabriel Paul Othenin (Comte d'Haussonville).The Salon of Madame Necker.Trans. Henry M. Trollope. London: Chapman and Hall, 1882.
  5. ^"Suzanne Necker".Encylopedia Britannica.Accessed Nov. 8, 2015.