Hopp til innhold

Svaner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Svane»)
Svaner
Knoppsvane,Cygnus olor
Nomenklatur
Cygnus
Garsault,1764
Synonymi
Cygnini
Populærnavn
svaner
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeRyggstrengdyr
KlasseFugler
OrdenAndefugler
FamilieAndefamilien
UnderfamilieSvaner og gjess
Økologi
Antall arter: 6
Habitat: terrestriskogakvatisk
Utbredelse: kosmopolitisk
Inndelt i

Svaner(Cygnus) er en gruppe avandefamilienog utgjør sammen medgjessgruppensvaner og gjess.

Svaner er de største fuglene i andefamilien. De er også blant de største fuglene som er flygedyktige, med en vekt på opp mot15 kg.Kjønnene har like fjærdrakter, men hannen er generelt større og tyngre enn hunnen. Alle arter på den nordlige halvkula har hvit fjærdrakt, mens de på den sørlige halvkula har en blanding av svart og hvit.

De fleste svanene lever på den nordlige halvkula i tempererte områder, sjelden i tropiske regioner. Fire (eller fem) arter lever på den sørlige halvkula, to iAustraliaogNew Zealand,og to iSør-Amerika.

Disse fuglene lever ved kysten, innsjøer og elver, men også på land. De er nesten helt planteetende, men kan spise små mengder akvatiske dyr. Svaner dannermonogame parsom varer i mange år, i mange tilfeller livet ut. Reiret er på bakken og omtrent en meter i diameter. I motsetning til mange av de andre andefuglene, deltar hannen både i byggingen av reiret og rugingen.

Inndelingen følgerHBW Aliveog er i henhold til Carboneras (2018).[1]Norske navn på arter følgerNorsk navnekomité for fuglog er i henhold til Syvertsenet al.(2008, 2017).[2][3]Eventuelle benevnelser i parentes er kun midlertidige beskrivelser, i påvente av et offisielt navn på arten.

Treliste
  1. ^Carboneras, C. (2018). Ducks, Geese, Swans (Anatidae). In: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (eds.). Handbook of the Birds of the World Alive. Lynx Edicions, Barcelona. (retrieved fromhttps:// hbw /node/52210on 15 April 2018).
  2. ^Syvertsen, P. O., Ree, V., Hansen, O. B., Syvertsen, Ø., Bergan, M., Kvam, H., Viker, M. & Axelsen, T. 2008. Virksomheten til Norsk navnekomité for fugl (NNKF) 1990-2008.Norske navn på verdens fugler.Norsk Ornitologisk Forening.birdlife.no(publisert 22.5.2008). Besøkt 2016-04-10
  3. ^Syvertsen, P.O., M. Bergan, O.B. Hansen, H. Kvam, V. Ree og Ø. Syvertsen 2017: Ny verdensliste med norske fuglenavn. Norsk Ornitologisk Forenings hjemmesider:http:// birdlife.no/fuglekunnskap/navn/om.php

Eksterne lenker

[rediger|rediger kilde]