Hopp til innhold

Nederlandsk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nederlandskoghollandskkan også referere tilNederland;hollandsk kan referere til dialektenhollandskeller noe som tilhørere provinseneNoord-HollandellerZuid-Holland.
Nederlandsk
Nederlands
Brukt iNederland, Belgia,[1]Surinam,[2]Frankrike, Tyskland,[3]Aruba,[4]Karibisk Nederland,[5]Curaçao,[6]Kongeriket Nederlandene, Sint Maarten[7]
Antall brukere23 100 000(2019)[8]
Lingvistisk
klassifikasjon
Indoeuropeisk
Germansk
Vestgermansk
Nederlandsk
Skriftsystemdet latinske alfabetet
Offisiell status
Offisielt iNederlands flaggNederland
Belgias flaggBelgia
Arubas flaggAruba
Curaçaos flaggCuraçao
Sint Maartens flaggSint Maarten
Surinams flaggSurinam
EUs flaggEU
De søramerikanske lands unions flaggDe søramerikanske lands union
Normert avDen nederlandske språkunion
Språkkoder
ISO 639-1nl
ISO 639-2dut
ISO 639-3nld
Glottologdutc1256

lenke=::Wikipedia på nederlandsk
Nederlandsk på Wiktionary

Nederlandskerspråketsom snakkes i nåværendeNederland,Belgiaog i områder som historisk har vært påvirket av Nederland. Språket blir også feilaktig kalthollandsk,flamskellernedertysk.Det tales av om lag 24 millioner mennesker og ligger på om lag førtiendeplass på en liste over språk med flest språkbrukere.

Denne artikkelen setter språket i sammenheng med andre språk og gir en kortfattet språkhistorisk oversikt. Deretter følger en presentasjon av språket og dialektene som brukes i Nederland i dag før det settes opp en oversikt over utbredelse av språket.

Klassifisering

[rediger|rediger kilde]

Nederlandsk hører til dengermanskegrenen avden indoeuropeiske språkfamilien.Denne grenen deles inn i flere grupper etter geografisk utbredelse, og nederlandsk finnes i den vestgermanske gruppen.

Det er etvestgermanskspråk som brukes først og fremst iNederland,i denflamskedelen avBelgiaogSurinam.Språket brukes og undervises også påAruba,CuraçaoogSint Maarten(som er en del avkongeriket Nederlandene), ikaribisk Nederland,og videre helt nord iFrankrikei et område som kalles «det franske vesthjørnet» (en del av franskspråklig Flandern), og i små tyske områder fortrinnsvis ved Nederlands østgrense.

Afrikaans,språket som brukes i deler av det sydligeAfrika,utviklet seg fra nederlandsk slik språket var i det17. århundredaVOChadde handelsstasjoner og kolonier i området. Det finnes omkring 24 millioner nederlandsktalende, afrikaanstalende ikke medregnet, av disse har rundt 22 millioner nederlandsk som morsmål. InnenDen europeiske unionenhar nederlandsk en periode vært på syvendeplass med hensyn til mest brukte språk.

Politiske forhold sammen med religiøs motstand førte til at et eget nederlandsk skriftspråk ble utviklet, og nederlandsk ble utskilt fra det tyske språkområdet.

Den eldste formen av nederlandsk

[rediger|rediger kilde]

Den eldste kjente nederlandske boken som nå er kjent, er det håndskrevnemanuskriptetWachtendonckse Psalmen(Wachtendoncks salmer). Dokumentet er oppkalt etterkannikenArnold Wachtendonckfrafyrstbispedømmet Liège.DaJustus Lipsiusfant dette dokumentet i Liège i1591daterte han det til rundt år900.Det viste seg at manuskriptet hadde blitt skrevet i området der det ble gjenfunnet rundt 700 år senere. Det kan ha blitt skrevet iklosteretMunsterbilzen,som i det 10. århundre var et fornemt abbedi fornonnerav adel. Manuskriptet,Wachtendonkse psalmen,er ingen selvstendig nederlandsk tekst, men englosafra en samling tonsatte salmer pålatin.I dette manuskriptet ble for første gang det nederlandske ordet for «bok», stavetbuok,funnet. I tidens løp har originalmanuskriptet forsvunnet, og vi kjenner til det via en kopi av en del av den.

Dette er den eldste boken på nederlandsk. Den er antagelig skrevet rundt år1100,og kommer frabenediktinerabbedieti Egmond. Det er blant annet kjent somWilleramfra Egmond, og oppbevares siden ca. 1600 i universitetsbiblioteket iLeiden.

Faksimile av fragmentetHebban olla vogala...(har alle fuglene...)

En av de eldste litterære setningene på nederlandsk har gitt boken dens navn,Hebban olla vogala,mens den eldste formelle diplomen som har blitt skrevet på nederlandsk erde schepenbrief van BochoutevedGaverei Øst-Flandern. En schepen er et motstykke til våre dagers fylkesmenn og ministre. Dette brevet tinglyste et eierskifte av et jordstykke mellom herrebonden Boudewijn Molenijzer fra Dallem ogpatrisierenHendrik van den Putte fraGent.

Utviklingen av det nederlandske språket

[rediger|rediger kilde]

Det nederlandske språket har sin opprinnelse igammelnederlandsk,et språk fra før 1170 som er lite dokumentert. Dette går over imiddelnederlandsk(1170–1500), hvis staving fulgte det muntlige språket som kunne ha store variasjoner fra område til område. I løpet av det 16. århundre forsøkte man gjentatte ganger å komme frem til en felles staving for de ulike områdene.

Til slutt ble det avStaten-Generaalgitt i oppdrag å oversetteBibelenfra grunnteksten til nederlandsk, resultatet ble publisert i1637.Oversettelsen er oppkalt etter oppdragsgiveren, og er fremdeles kjent som «de Statenbijbel» eller «de Statenvertaling». Oversetterne valgte å søke den gylne middelvei mellom alle de ulike regiodialektene og -språkene som fantes i området der nederlandsk ble brukt. Som basis ble de frankiske dialektene fra det tidligeregrevskapet Hollandoghertugdømmet Brabantbrukt.Saksiskkjennes igjen i verbformene som ender på -acht (bracht, gebracht; dacht, gedacht) og bruken av det refleksive pronomenet «zich».Frisiskvar den tredje store dialektgruppen i de lave landene på denne tiden. Det spilte allikevel nesten ikke noen rolle ved utviklingen av det standardiserte nederlandske språket. De som oversatte bibelen til nederlandsk har skapt mange ord og uttrykk som fremdeles er i bruk. Enkelte kirkesamfunn bruker fremdeles denne bibeloversettelsen, mens stavemåten i denne idag anses som foreldet.

Sammenligning med andre germanske språk

[rediger|rediger kilde]

Merk at dette er en sammenstilling av ordenesetymologi,og at deres betydninger kan ha endret seg over tid.

engelsk Frisisk Afrikaans Nederlandsk Nedertysk Tysk Svensk Norsk (bokmål)
Apple Appel Appel Appel Appel Apfel Äpple Eple
Beech Boeke/ Boekebeam Beuk Beuk Böke Buche Bók Bøk
Book Boek Boek Boek Boek Buch Bók Bok
Breast Boarst Bors Borst Bost Brust Bröst Bryst
Brown Brún Bruin Bruin Bruun Braun Brun Brun
Day Dag Dag Dag Dag Tag Dag Dag
Dead Dea Dood Dood Dood Tot Död Død
Die Dee Stjerre Sterven Sterven Döen/ Starven/ Sterben
Enough Genôg Genoeg Genoeg Noog Genug Nog Nok
Finger Finger Finger Vinger Vinger Finger Finger Finger
Give Jan Gee Geven Geven Geben Giva / Ge Gi
Glass Glês Glas Glas Glas Glas Glas Glass
Gold Goud Goud Goud Gold Gold Guld/ Gull Gull
Hand Hân Hand Hand Hand Hand Hand Hånd /Hand
Head Holle Hoof /Kop Hoofd/Kop Kopp Haupt/ Kopf Huvud Hode
High Heech Hoog Hoog Hoog Hoch Hög Høy
Home Hiem Heim/ Tuis Heim/ Thuis Heim Heim Hem Hjem /Heim
Hook Hoek Haak Haak Haak Haken Hake/ Krok Hake/ Krok
House Hûs Huis Huis Huus Haus Hus Hus
Many Menich Menige Menige Mennig Manch Många Mange
Moon Moanne Maan Maan Maan Mond Måne Måne
Night Nacht Nag Nacht Natt/Nacht Nacht Natt Natt
No Nee Nee Nee(n) Nee Nein Nej Nei
Old Âld Oud Oud Oll Alt Gammal (men: äldre, äldst) Gammel (men: eldre, eldst)
One Ien Een Een Een Eins En En
Snow Snie Sneeu Sneeuw Snee Schnee Snö Snø / Sne
Stone Stien Steen Steen Steen Stein Sten Sten / Stein
That Dat Dit Dat,Die Dat (Dit) Das Det Det / Den
Two/Twain Twa Twee Twee Twee Zwei/ Zwo/ Zwan Två To
Who Wie Wie Wie Wokeen Wer Vem Hvem
engelsk Frisisk Afrikaans Nederlandsk Nedertysk Tysk Svensk Norsk

I1804ble en avhandling om staving av nederlandske ord skrevet avMatthijs Siegenbeek.Dette ble til den første offisielle «ordboken» for det «nynederlandske» språket. Siegenbeek var professor i nederlandsk språk ved universitetet i Leiden fra 1796 til 1803. Stavemåtene han innførte ble bestridd av dikterenWillem Bilderdijk,men til ingen nytte. Siegenbeeks staving ble brukt frem til Matthias de Vries og Lammert te Winkel ga ut sin «Woordenboek der Nederlandsche Taal» med ny staving i 1864/1883.

Siegenbeeks staving introduserte blant annet den typisk nederlandske bokstavenijsom tidligere ble skrevety(blij/bly). Stavingen som De Vries og Te Winkel innførte, bleBelgiasoffisielle stavemåte i1864,mens Nederland ikke fulgte etter før i1883.Denne rettskrivingen ble håndhevet frem til1934.Da ble den forenklet for skolene. Den nye rettskrivningen ble oppkalt etter ministeren for undervisning som innfrørte den, og er fremdeles kjent som «spelling-Marchant», eller «Marchants staving». PamflettenNiet zóó, maar zóble utgitt for å forklare hvordan de doblevokaleneble byttet ut med enkle.Schforsvant til fordel for en enkelts(med unntak av i stedsnavn) ogkasusble fjernet fra det nederlandske språket (ik zie den man(jeg ser mannen)). Denne rettskrivningen ble nesten uten endringer innført ved regjeringsvedtak i Belgia i1946,og i 1947 fulgte Nederland etter. Den første utgaven av ordboken som er kjent som «Groene Boekje» (den lille grønne boken) kom i1954.

Blant annet inneholdt den nyeste utgaven foretrukne stavemåter, noe som i en del tilfeller gjorde det uklart hva som var rett og hva som var galt. Disse foretrukne stavemåtene ble fjernet i 1995-utgaven av boken. En annen stor forandring som ble gjennomført i 1995 var innføringen av -e eller -en i sammensatte ord, slik at for eksempelpannekoekblepannenkoek(pannekake).

Disse endringene førte til mange diskusjoner, der hovedargumentet mot dem var mangelen på logikk i reglene for når en -e eller -en skulle brukes i sammensatte ord. Videre fant kritikerne mange andre feil i ordboken, som blant annet ble publisert i tidsskriftet «Onze Taal». Hvert tiende år blir boken gitt ut i en ny og gjennomarbeidet utgave, slik får også moderne ord somwebcam(1998),sms'en(sendesms) (1999) oggoogelen(søke ved hjelp avgoogle) (2003) en plass i den. I den siste utgaven ble det først og fremst ryddet opp i unntak og tvilstilfeller i hvordan stavereglene skal brukes.

I august 2006 ble en alternativ ordbok utgitt, den såkalte «Witte boekje» (den lille hvite boken). Denne utgaven var et resultat av klagene på den «Groene Boekje». En del aviser, tidsskrift og andre media-bedrifter har kunngjort at de vil bruke den hvite boken, som griper tilbake til rettskrivningen før 1995. Blant disse er for eksempel aviseneVolkskrant,TrouwogNRC Handelsblad,tidsskrifteneElsevierogVrij NederlandsamtTekst-TVogNOS.Rettskrivningen som er fastlagt i «Groene Boekje» er fastlagt som gjeldende form i grunnskolen og i offisielle (statlige) dokumenter.

Grammatikk og morfologi

[rediger|rediger kilde]

Utdypende artikkel:Nederlandsk grammatikk

Nederlandsk er etSVO-språk. Inntil første halvdel av det20. århundrebrukte mankasusi skrevne tekster, men da man allikevel hadde en rigid setningsstruktur bortfalt dette.

Substantiverbøyes i tokjønn,som har felles ubestemt artikkel,een.Den bestemte artikkeldeer felles for han- og hunkjønn (utrum), mens intetkjønn har egen artikkel,het.Adjektivenesamsvarsbøyesoggradbøyes.Diminutivsformerer svært utbredt.

Det finnes svake og sterke verb, og dessuten regelmessige og uregelmessige. I entall bøyes de i person, mens det er en felles form for alle personer i flertall.

Den nederlandske språkunion

[rediger|rediger kilde]

Siden 1980 kallerDen nederlandske språkunionende formene for nederlandsk som brukes i Nederland, Belgia og Surinam henholdsvis for nord-nederlandsk, belgisk-nederlandsk og surinamsk-nederlandsk. ISør-AfrikaogIndonesia(den tidligere nederlandske kolonien) brukes nederlandsk først og fremst som kildespråk. Gamle dokumenter og lovtekster er ofte skrevet på nederlandsk, og mer enn ti tusen studenter i disse områdene leser og forstår nederlandsk.

I 2005 underviste 500 lærere i det nederlandske språket på mer enn 220universiteteri 40 land. Bare iTysklandvar det 30 institutter, mens det iUSAog Frankrike ble undervist på 20 universitet. 0,7% av New Zealands innbyggere sier at språket de bruker privat er nederlandsk.

Standardnederlandskhar rundt førti ulikelyder,disse beskrives mer utførlig iinventarisasjon av lyder i nederlandsk.Et eksakt antall er ikke kjent, det avhenger av hvilken definisjon som brukes. Generelt sett kan en lyd uttalt feil, gi et ord gal betydning. Et eksempel er at dersomkaas(ost) uttales somkassnakker man om etdrivhus.

Lydene i det nederlandske språket deles inn ikonsonanter,affrikater,vokaler,halvvokaler ogdiftonger.Lingvistene er uenige hvorvidt nederlandsk haraffrikatereller ikke. Enkelte mener at lydene tsj, sch, ps, ks og ts i visse varianter er en rekke konsonanter, andre mener de er affrikater.

Underhalvvokalenefaller lyder som har en uttale nært relatert til vokaler, uten at de dermed er en selvstendigstavelse.Vokalene deles generelt inn i lange og korte lyder. Denne inndelingen er innenlingvistikket passert stadium, siden det viser seg at lengdeforskjellen ikke påvirker hvordan mange av lydene oppfattes. Forskjellen ligger i hvor anspent de delene av legemet som brukes for å lage lyden er.

Nederlandske dialekter

Oversikt over alle nederlandske dialekter[9]

[rediger|rediger kilde]

På kartet angis hvor de ulike dialektene og (region)språkene er i bruk, dette er en generell inndeling som utelater de fleste overgangsdialektene. Kartet er ment å gi et generelt bilde av de nederlandske dialektenes spredning.Nedersaksisk,zeeuwsoglimburgskangis ikke som egne (region)språk, årsaken til dette ligger ikke i politiske motiver. Grensen mellomdialektogspråker generelt meget problematisk. Det er viktig å huske at grensene som angis på kartet er flytende og vage, og at ikke alle eksperter er enige i disse. Dette gjelder spesielt for grensene til limburgsk og nedersaksisk.

A.Den sørvestlige dialektgruppen (vestflamsk)

1Vestflamsk,medregnetfransk-flamskogzeeuws-flamsk
2Zeeuws

B.Den nordvestlige dialektgruppen (Hollandsk)

3Sørhollandsk
4Westhoeks
5Waterlandsk* ogvolendamsk*
6Zaansk*
7Kennemerlandsk
8Vestfrisisk*
9Bildtsk,midslandsk,byfrisiskogamelandsk*

* De stjernemerkede dialektgruppene regnes til hollandsk, men har fra gammelt av et meget sterkt substrat avfrisisk.Variantene fraNoord-Hollandhar nærmet seggenerell nederlandsksterkt etter denannen verdenskrig.Av og til snakker man nå om to dialekter som finnes parallelt i disse områdene: den tradisjonelle, sterke (eller tunge) dialekten, og den moderne (lette) dialekten. Byfrisisk som har utviklet seg senere har nå en mer frisisk karakter enn de ovennevnte, og plasseres ofte i en egen gruppe. En sjelden gang plasseres dialektene fra Noord-Holland i samme gruppe som byfrisisk, den dialekten som ligger nærmest standardnederlandsk kommer fra området rundtHaarlem.

De fleste dialektene nærmer seg stadig mer den generelle nederlandsken som brukes i media, både i Belgia og i Nederland. Dette gjør at dialektene mister sitt særpreg, sine egne ord og av og til også måten ordene uttales på. Lengst borte fra standardnederlandsk finner vi dialektene fra Limburg og Groningen, selvafrikaanser nærmere standardspråket enn disse dialektene.

C.Den nordøstlige dialektgruppen (Nedersaksisk)

10Kollumerlandsk
11Groningskognorddrentsk
12Stellingwerfsk
13Midtdrentsk
14Sørdrentsk
15Twentsk
16Twentsk-graafschapsk
17Geldersk-overijsselsk(achterhoeksk) ogurksk
18Veluwsk

D.Den sentral-nordlige dialektgruppen

19Utrechtsk-alblasserwaardsk

E.Den sentral-sørlige dialektgruppen

Surinam
De nederlandske Antiller
20Sørgeldersk
21Nordbrabantskognordlimburgsk
22Brabantsk
23Østflamsk

F.Den sørøstlige dialektgruppen

24Limburgsk

G.Surinam

25Surinamsk-nederlandsk

H.Aruba, Curaçao og Sint Maarten

26Antiliansk-nederlandsk

Øvrige
FL.Provinsen Flevoland.Her finnes hittil ingen egen dialekt, det som tales her er generelt varianter fraZuid-Holland.Med dette menes generell nederlandsk eller amsterdamsk, iLelystadogAlmere.Se videreNederlandsk i polderne rundt IJsselmeer.I nordlige deler, hovedsakelig i og rundtUrksnakkes fra gammelt av en nedersaksisk dialekt.

Se også

Sosiolekter

[rediger|rediger kilde]

Ved siden av dialekter med regional tilhørighet, og som generelt sett har en svak stilling, finnes de såkaltesosiolektene.Sosiolektene bestemmes av den sosiale klassen eller gruppen et individ hører til – ellerønskerå markere sin tilhørighet til, disse sosiolektene brer seg stadig ut.

Utdypende artikkel:Afrikaans

Utbredningen av afrikaans

Afrikaanshar utviklet seg fra denhollandskedialekten som ble brukt av nederlenderne som grunnlaKappkolonieni det17. århundre.Etter dette har språket utviklet seg videre under innflytelse av andre språk sommalayisk,engelsk,tyskog forskjellige lokale stammespråk (bantu). Dette gjør at afrikaans kan plasseres blant de (halv-)kreolskespråkene. Selv om språkene har utviklet seg i ulike retninger er det mulig for nederlendere, flamske belgiere, surinamerer og afrikaaners å forstå hverandre uten altfor store vanskeligheter. Afrikaans er tettere knyttet til standardnederlandsk enn mange dialekter fra språkområdet iEuropasomvestflamsk,groningskoglimburgsk.

Dette er verdens yngstegermanske språk.Så sent som i 1925 ble nederlandsk byttet ut mot afrikaans som embetsspråk iSør-Afrika,og i 1960 fikk det status som språk.

Afrikaans er det mest utbredte språket i Sør-Afrika, og dessuten landets tredje største språk, men det står under trykk. Engelsk vinner terreng både som embedsspråk og dagligspråk, mens afrikaans ofte urettmessig sees somapartheidtidensspråk. I Sør-Afrika brukes afrikaans av nesten seks millioner mennesker og iNamibiahar ca. 200 000 det som morsmål. Videre er det for de fleste sørafrikanere det andre eller tredje språket de lærer, uavhengig av hvilken befolkingsruppe de hører til. Dette gjør at antallet mennesker som behersker språket kommer opp i mellom 15 og 20 millioner. Afrikaans har dessuten spredd seg over hele verden med immigranter, de største gruppene finnes iCanada,Australia,New Zealand,USAogEngland.ILondonbor rundt 100 000 Afrikaansspråklige, og iVancouverogTorontoi Canada rundt 40 000.

Språket har de følgende dialektene:

Kaaps-afrikaans har blitt påvirket mest av moderne nederlandsk.

Siden afrikaans og standardnederlandsk ligger så nær hverandre, er det en liten gruppe mennesker som arbeider for å integrere dem i et stort språk, med nesten tretti millioner som har dette sommorsmål.Dette gjøres som en motvekt til den posisjonen det engelske språket har i Europa og Afrika.Den nederlandske språkunionenhar gode bånd med Sør-Afrika, men saken er politisk sett meget følsom.

Kreolske språk

[rediger|rediger kilde]

Fordelt over hele verden finnes eller fantes det et antallnederlandske kreolspråk.Enkelte av disse har vært sterkt påvirket av dialekten fra provinsenZeeland.De fleste av disse språkene er helt eller stort sett utdødd.

(* = utdødd)

Landets offisielle språk, slik som det undervises på skolene og brukes av landets autoriteter, kalles «standardnederlandsk». I Nederland gjelder dette for ca. 16 millioner innbyggere.

Språket fikk først sin offisielle status i 1995, ved en endring av loven som er kalt «Algemene Wet Bestuursrecht». Endringen ble gjort slik at ogsåfrisiskskulle få en offisiell status.Limburgskognedersaksisker offisielt erkjent somregionale språk.En undersøkelse fra 2005, foretatt avden nederlandske språkunionen,viser at de følgende innvandrerspråkene brukes i Nederland (antall brukere i parentes):tyrkisk(192 000 brukere), marokkansk-arabisk(100 000),papiamento(80 000),indonesisk(45 000) ogsranan tongo(7000). Det nederlandske språket kalles også (ofte med urette)flamsk(i Belgia),hollandskognedertysk(frem til 1900-tallet).

Stripete, hovedstadsregionen Brussel

Nederlandsk er det første språket som omtrent seks millioner belgiere (flamlendere) lærer, videre er det rundt 4 millionerfranskspråkligeog dessuten en gruppe på ca. 100 000 som hartysksom hovedmål.

Statsreformen av 1970 førte til at fire språkområder ble definert i Belgia, hvert av disse har et av Belgias tre offisielle språk som hovedmål. Disse områdene er

  1. det nederlandskspråklige området som sammenfaller med det flamske distriktet (ned.:Vlaams Gewest,fransk:Région flamande),
  2. det franskspråklige området som sammenfaller med det vallonske distriktet (fransk:Région wallonne,ned.:Waalse Gewest) unntatt det tyskspråklige området,
  3. det tyskspråklige området i den østlige delen av Belgia og
  4. det tospråklige området kalt «Hovedstadsregionen Brussel» (fransk:Région de Bruxelles-Capitale,ned.:Brussels Hoofdstedelijk Gewest)

Denne inndelingen i språkområder ble fastlagt i artikkel 4 av den belgiske konstitusjonen. Hver enkelt av kongerikets kommuner er inndelt i et av disse språkområdene, for å forandre dette må en egen lov vedtas og for dette vedtaket er en spesiell majoritet nødvendig. Etter at den siste endringen fant sted 8. november 1962 har språkgrensen ikke blitt endret.

I det tospråklige området kalt «Hovedstadsregionen Brussel» var opprinnelig nederlandsk det mest brukte språket, at fransk gjorde sitt inntog her kan ha flere årsaker. I lengre tid var fransk et statusspråk som ble brukt av overklassen, som hadde den politiske ledelsen frem til generell stemmerett for menn ble innført i 1919. Generelt betyr dette at en stor del av denne ledende klassen allerede brukte det franske språket og franske manerer eller overtok dem etterhvert. Videre var fransk frem til 1898 det eneste offisielle språket i Belgia («La Belgique sera latine ou elle ne sera pas», sakardinal Mercierden gangen). Mange av landets innvandrere såvel fra Sør-Europa som senere fraMarokkoogTyrkiavalgte å bruke fransk som hovedspråk når de tar kontakt med myndigheter og andre, dette har også forårsaket en stigning av antallet franskspråklige i Brussel. Nøyaktig hvor mange av regionens innbyggere som har nederlandsk som morsmål er ikke kjent, men beregningene varierer ettersom hvilken politisk retning den som gir antydningen hører til. Ved parlamentsvalg er ligger antallet stemmer for flamske partier på ca. 13-14% av alle avgitte stemmer. Omregnet til antall innbyggere ville dette tilsvare rundt 100 000 mennesker.

I et antall kommuner som ligger på språkgrensen av det franske språkområdet, de såkaltefasilitetskommunene,finnes det et spesielt program for nederlandskspråklige, i praksis blir dette ikke mye brukt. Det samme finner sted i de nederlandskspråklige kommunene på språkgrensen, men her er språkspørsmålet en varm potet politisk sett. I trekantenBrussel-Halle-Vilvoordevises denne problematikken tydelig.

Både iFlandernog iValloniakan studentene fritt velge sitt andre språk, men prosentvis er det mange færre fra Vallonia som velger nederlandsk enn omvendt. I skolene i Brussel kan man ikke velge andrespråket fritt, der er områdets andre språk forpliktet. For mange fransktalende personer er nederlandsk deres andre språk, men likevel er dette, selv etter flere års skolegang en tung oppgave. En forholdsvis ny undersøkelse kalt «La dynamique des langues en Belgique» som er foretatt av Université Catholique de Louvain (UCL) og Université Libre de Bruxelles (ULB) viser at bare 19% av vallonerne mestrer nederlandsk, mens 59% av flamlenderne mestrer fransk. Kvaliteten på språkundervisningen i franskspråklig Belgia har en del av skylden for dette. Nå som nederlandskkunnskap økonomisk sett blir mer og mer nødvendig i Vallonia, blant annet innen turismesektoren, innser man at språkkunnskapen må forbedres. I Brussel velger mange franskspråklige og immigranter nederlandskspråklige skoler for å lære språket på den måten. I Vallonia begynte man for et par år siden å undervise flere fag (bortsett fra nederlandsk selv) på nederlandsk. Dette er også innført i enkelte før- og barneskoler på eksperimentell basis. Ofte ansettes flamske lærere på disse skolene.

Aruba, Curaçao og Sint Maarten

[rediger|rediger kilde]

De karibiske øyeneAruba,CuraçaoogSint Maartener en del avKongeriket Nederlandeneog nederlandsk er deres offisielle språk, men ikke dagligspråk.

Undersøkelser gjort av den nederlandske språkunionen viser at språket som brukes til daglig er et annet. På Curaçao bruker dens 130 000 innbyggerepapiamentosom dagligspråk, akkurat som Arubas 100 000 og Bonaires 13 000 innbyggere. På øyene Sint Maarten (33 000 innbyggere),Sint Eustatius(2300) ogSaba(1400) erengelskdaglispråk. På enkelte barneskoler brukes papiamento i undervisningen og ikke nederlandsk, mens nederlandsk er språket som brukes i undervisningen på ungdomsskole og videregående skoler.

Surinam ble medlem av den nederlandske språkunionen i 2005. Selv om nederlandsk forble landets offisielle språk etter at Surinam ble uavhengig i 1975, er det totalt ca. tyve språk som brukes daglig. Nederlandsk er språket som brukes på skoler, i rettsinstanser, kommuner og regjeringen. I en undersøkelse foretatt av den nederlandske språkunionen oppga mer enn 60% av landets innbyggere at nederlandsk var deres morsmål. Det betyr at antallet nederlandskspråklige har økt.Sranan tongoer språket som i prinsippet alle surinamerer snakker, og som brukes når ulike befolkningsgrupper kommuniserer med hverandre. Videre brukessarnamiog den surinamske varianten avjavanskav noen titalls tusen mennesker. Nesten alle surinamerer er tospråklige.

Språkgrenser i Fransk-Flandern i 1874 og 1972
Tospråklig, med flertall av fransk
Tospråklig, med flertall avflamsk
Nederlandskspråklig (flamsk)

ArrondissementetDunkerquei det franskedepartementet Nord,som også kalles detfranske vesthjørnet(ned.:Franse Westhoek,fransk:Westhoek français), er fra gammelt av et nederlandskspråklig område. Ulikeflamskedialekter brukes her, disse hører hjemme i gruppen dialekter som er samlet ivestflamsk.Siden slutten av det 19. århundre har antall brukere blitt redusert. Den viktigste grunnen til dette er at hverken det nederlandske språket eller den flamske dialekten har blitt erkjent av den franske staten som et regionalt språk. Stat og kommune motarbeidet bruken av dialekten og språket i et forsøk på å erstatte flamsk med fransk, slik hadde det seg at foreldre i stadig mindre grad lærte sine barn å snakke flamsk. Dette kan muligens sammenlignes med behandlingensamiskfikk av skandinaviske myndigheter. I dag er det bare noen få titusener som behersker den flamske dialekten, først og fremst eldre. Nå har interessen blitt større, mange dialektkurs arrangeres og for disse er det stor interesse. Etter å ha blitt undertrykket i mer enn to hundre år kan det igjen undervises i nederlandsk på områdets barneskoler, som det første fremmedspråket. For de fleste barn er det også et fremmedspråk siden de ikke lengre snakker flamsk hjemme.

Språkgrensen gjennom århundrene

I det franske vesthjørnet er de fleste stedsnavnene opprinnelig nederlandske, og dette er fremdeles gjenkjennelig. Videre opptrer stadig oftere en «forflamsking» av gatenavn. Den franske staten har ennå ikke offisielt erkjent det nederlandske språket og den flamske dialekten som regionalt språk ifølgeDet europeiske charter for region- eller minoritetsspråk.

I den tidligere nederlandske kolonienNederlandsk-Indiasnakkes nederlandsk fortrinnsvis av de eldre som har opplevd tiden da landet var en koloni. Følelsene i forhold til Nederland og dets språk var delt: det var et kraftig hat mot landet, mens man respekterte dets språk. Fremdeles er en del av Indonesias lover skrevet på nederlandsk, det finnes også en del yrker der en stor del av terminologien er på nederlandsk. Sammen medengelsker nederlandsk dessuten i bruk som landets handelsspråk. Frem til 1949 var nederlandsk Indonesias offisielle språk, og først i 1963 ble det avskaffet som offisielt språk påNy-Guinea,idagVest-Papua.

Andre områder

[rediger|rediger kilde]
Det nederlandske språket iUSA.Anvisning: i det mørkeste området (Indiana) snakker 0,13% av befolkningen nederlandsk.

ICanadaer det rundt 900 000 som stammer fra Nederland, de fleste av disse flyttet til Canada etterandre verdenskrig.Omtrent 129 000 mennesker angir at nederlandsk er deres morsmål. I Canada er det mange nederlandsk-kanadiske klubber og radioprogrammer på nederlandsk. Videre finnes det også en nederlandskspråklig avis. Avisen hadde økonomiske problemer, men ble reddet av sponsorer og fikk dessuten støtte fra den flamske regjeringen.

IUSAbor rundt 5 millioner mennesker med røtter i Nederland eller Belgia, enten immigranter eller deres etterkommere. Den nederlandske immigrasjonen til USA fant sted i tre hovedgrupper, en i det 17. århundre tilNy-Nederland,en rundt 1850 til og senere etter den andre verdenskrigen. I en del landsbyer snakkes det fremdeles brukbart nederlandsk, noen få skoler har nederlandsk som valgfag og det finnes nederlandske klubber. Nederlandsk er et relativt lite immigrantspråk i USA. I landsbyen Pella iIowabor mange som stammer fra Nederland, der snakkes dialektenpella-nederlandsk.

Nederlendere emigrerte etter den andre verdenskrigen også tilNew Zealand.Her skal ca. 0,7% av befolkningen ha nederlandsk som morsmål, noe som tilsvarer rundt 29 000 mennesker.

TilAustraliaemigrerte også mange nederlendere, de fleste slo seg ned i de større byene. Det utgis fremdeles en nederlandsk avis i Australia.

  1. ^«ScriptSource - Belgium».Besøkt 21. august 2023.
  2. ^«ScriptSource - Suriname».Besøkt 21. august 2023.
  3. ^«ScriptSource - Germany».Besøkt 21. august 2023.
  4. ^«ScriptSource - Aruba».Besøkt 21. august 2023.
  5. ^«ScriptSource - Caribbean Netherlands».Besøkt 21. august 2023.
  6. ^«ScriptSource - Curacao».Besøkt 21. august 2023.
  7. ^«ScriptSource - Sint Maarten».Besøkt 21. august 2023.
  8. ^(på en)Ethnologue(25, 19 utgave), Dallas:SIL International,ISSN1946-9675,OCLC43349556,WikidataQ14790,https:// ethnologue /
  9. ^Data i denne seksjonen er stort sett overtatt fradialektologen Jo Daans inndelingArkivert17. februar 2007 hosWayback Machine.. Denne inndelingen er (fremdeles) omdiskutert innen dialektforskningen, men anerkjennes (delvis) av mange dialektologer og språkkyndige

Eksterne lenker

[rediger|rediger kilde]