Antibiogramă
Antibiogramaeste o metodă care stabilește pe oculturăbacterianăde laborator sensibilitatea sau rezistența unei bacterii față de unantibiotic,care este preconizat a fi folosit în tratamentul unei boli, cauzate de bacteria respectivă. Eficiența unui tratament cu antibiotice este condiționată în primul rând de sensibilitateaagentului patogenfață de antibioticul respectiv, fapt apreciatin vitroprin realizarea unei antibiograme.
Metode
Există 2 metode prin care se poate determina sensibilitatea germenilor la antibiotice: metoda difuzimetrică (Kirby-Bauer) și metoda diluțiilor (MIC — concentrația minimă inhibitorie). Cea mai frecvent utilizată datorită simplității și costului redus este metoda difuzimetrică.
Metoda difuzimetrică
Metoda are la bază proprietatea substanțelor antimicrobiene de a difuza într-un mediu de cultură solid pe care se însămânțează culturabacterianăde testat.
Se recomandă utilizarea mediului Mueller-Hinton original, fărăglucoză,pentru unele bacterii fiind necesari suplimentarea cu sânge deoaiesau ser. Este obligatoriu camicrobulde testat să fie în cultură pură, cu o concentrație apropiată de 0,5 pe scala MacFarland. Antibioticele pentru antibiogramă se găsesc sub forma de microcomprimate cu diametru de 6 mm, ce conțin o cantitate prestabilită de antibiotic.
Tehnică: mediul topit și răcit la 50 °C se toarnă în plăciPetriîntr-o grosime de 4 mm; se utilizează după solidificare. Se realizează o suspensie de germeni cu o concentrație apropiată de 0,5 pe scala MacFarland apoi se însămânțează placa utilizând un tampon steril înmuiat în suspensia bacteriană, șters prin presare de peretele interior al tubului și apoi trecut pe toată suprafața mediului din placa Petri. Cu opensăsau cu un dispozitiv mecanic se depun microcomprimatele respectând distanța de 30 mm dintre ele și 15 mm față de marginea plăcii. Se incubează la 35–37 °C pentru 18–24 ore.
Interpretarea se face în funcție de diametrul zonei de inhibiție măsurat cu rigla, incluzând și diametrul microcomprimatului. Valorile citite (în mm) se compară cu tablele de interpretare, tulpina bacteriană apreciindu-se ca sensibilă, intermediară sau rezistentă la antibioticul respectiv.
Metoda diluțiilor
Bibliografie
- Helgomar Răducanescu, Valeria Bica-Popii, 1986,Bacteriologie veterinară,Editura Ceres, București
- Zarnea G., 1984,Tratat de microbiologie generală,Editura Academiei