Sari la conținut

Absalon

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Absalon
Date personale
Născut1128[1][2][3][4]Modificați la Wikidata
Fjenneslev⁠(d),regiunea Sjælland,DanemarcaModificați la Wikidata
Decedat(73 de ani)[5][4][6]Modificați la Wikidata
Sorø,regiunea Sjælland,DanemarcaModificați la Wikidata
ÎnmormântatSorø Klosterkirke[*][[Sorø Klosterkirke(church building in Sorø Municipality, Denmark)|​]]Modificați la Wikidata
PărințiAsser Rig[*][[Asser Rig(Danish jarl and cheiftan)|​]]
Inger Eriksdatter[*][[Inger Eriksdatter(Bef 1110 - Abt 1157)|​]]Modificați la Wikidata
Frați și suroriEsbern Snare[*][[Esbern Snare(Danish military personnel)|​]]Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Catolică[7]Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician
preot catolic[*]Modificați la Wikidata
Limbi vorbiteLimba danezăModificați la Wikidata
Activitate
Alma materUniversitatea din Paris
Roskilde Katedralskole[*][[Roskilde Katedralskole(public gymnasium school in Roskilde, Denmark)|​]]Modificați la Wikidata
Statuia lui Absalon înCopenhaga

Absalon(n. cca.1128- d.21 martie1201) a fost un om de stat,arhiepiscopși lider militardanez,Episcopde laRoskildedin1158,Arhiepiscop deLund(șef al Bisericii daneze) din1177.Consilier al regilor danezi,Knut al V-leașiValdemar I.

Fiul lui Asser Rig, în a căruicastel,el și fratele său Esbjörn au fost educați împreună cu viitorul regeValdemar.

A crescut într-o familie religioasă și educată, care a fondat mănăstirea de laSorø,care a devenit un centru cultural local. După ce a primit cunoaștințele de bază, Absalon a fost trimis să studieze laParis,unde a studiatteologiașidreptul canonic.

Absalon a luat parte la celebrarea reconcilierii dintre cei trei frați-regi,Sven al III-lea,Knut al V-lea și Valdemar I de la Roskilde din1157.Acolo el și Valdemar au scăpat ca prin minune de ucigașii trimiși de Sven, fugind împreună înIutlanda.Sven i-a urmat, însă a fost ucis.

Carieră militară

[modificare|modificare sursă]
Absalon răstoarnă idolul slav Svantevit la Arkona

În1158Absalon a fost ales episcop de Roskilde. De atunci, el a devenit principalul consilier al lui Valdemar, a facilitat politica regală, care a dat supremație Danemarcei pesteregiunea baltică.Absalon a încercat să curețe țărmurie Mării Nordului de triburilevenzilorpăgâni care locuiau aici (Pomeraniade astăzi). Raidurile acestora pe coasta Daneză au dus la faptul că, la momentul coronării lui Valdemar o treime din regat era devastat și aproape depopulat. Existența însăși a Regatului Danemarcei necesita suprimarea acestortriburi.Acestei sarcini Absalon ea dedicat o mare parte din viața sa.

Prima expediție împotriva venzilor, condusă personal de Absalon a avut loc în1160.Valdemar lupta contraranilorla moment și în1168,când orașul lor principalArkonade peinsula Rügena capitulat, aceștia au acceptat suzeranitatea daneză, și s-au convertit laCreștinism.Arkona a fost distrusă, iar idolul slavilor, Svantevit a fost ars. Absalon a fondat pe insula Rügen 12bisericialăturateEpiscopatuluide Roskilde.

Distrugerea bastionului slavilor a permis danezilor să-și reducă flota. Însă Absalon a continuat să monitorizeze îndeaproape situația din Marea Baltică și în1170a distrus o altă cetate peinsula Wolin.

Ultima campanie militară a lui Absalon a avut loc în1184când a distrus flota pomeranilor care au atacat un vasal danez pe insula Rügen. Ca urmare a acestei campanii au fost cucerite teritoriilePomeraniașiMecklenburg.Ulterior, a fost de acord să transfere conducerea armatei și flotei ducelui Valdemar (ulterior regele Danemarcei,Valdemar al II-lea) și și-a decât viața „imperiului” pe care l-a a creat.

Activități bisericești și statale

[modificare|modificare sursă]

Absalon a susținut construirea de noi biserici șimănăstiriînDanemarca,a sprijinit activitățileordinelor religioase,cum ar fiOrdinul cistercianșiOrdinul augustinian,a fondat școli și făcut foarte mult pentru promovarea culturii. În1167a condus primulSinoddanez la Lund. A sprijinit promovarea unei politici independente față deSfântul Imperiu Roman.A fost un susținător alcanonizăriitatălui lui Valdemar,Knut Lavard.

În1167în apropierea satului Havn a construit un castel și l-a înconjurat cu fortificații. Castelul s-a dezvoltat și mai târziu a devenit capitala Danemarcei,Copenhaga.

Absalon a murit în1201într-o mănăstire de familie în orașulSorø.

  1. ^„Absalon”,Gemeinsame Normdatei,accesat în
  2. ^Archbishop of Lund Absalon,Faceted Application of Subject Terminology,accesat în
  3. ^Absalon,LIBRIS,accesat în
  4. ^abLundensis Absalon,CERL Thesaurus,accesat în
  5. ^Absalon,Encyclopædia Britannica Online,accesat în
  6. ^Absalon,Brockhaus Enzyklopädie,accesat în
  7. ^Catholic-Hierarchy.org,accesat în

Legături externe

[modificare|modificare sursă]