Sari la conținut

Amoriți

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Mesopotamia Antică
EufratTigru
Asiriologie
Orașe / Imperii
Sumer:UrukUrEridu
KișLagașNippur
Imperiul Akkadian:Akkad
BabilonIsinSusa
Asiria:AssurNinive
Dur-ȘarrukinNimrud
Imperiul BabilonianCaldeea
ElamAmoriți
HurieniMitanni
KasițiUrartu
Cronologie
Regi ai Sumerului
Regi ai Asiriei
Regi ai Babilonului
Limbă
Scriere cuneiformă
SumerianăAkkadiană
ElamităHurriană
Mitologie
Enûma Eliș
GhilgameșMardukAnunnaki
Artă
Stindardul Urului
Lirele de Ur
Berbecii dintr-un tufiș
Statuia lui Ebih-Il
Ziguratul Urului
Înfrângerea oastei amoriților- deGustave Doré,ilustrație la cartea biblică a lui Iosua Navi, 10,11

Amoriții(sumerianăMAR.TU,akkadianăTidnum sau Amurrūm,egipteanăAmar,ebraicăEmori אמורי) este un termen care se referă la un popor antic vorbitor al unei limbisemiticede vest, care a sălășluit la vest deEufrat,care a jucat un rol însemnat în istoriaSiriei,Palestineiși aMesopotamiei[1]. începând din a doua jumătate aMileniului al doilea î.Hr.. Amoriții sunt menționați și înBiblia ebraică(Vechiul Testament) (de 85 ori) ca unul din popoareleCanaanului,care au fost biruite de triburile luiIsrael.Denumiți de unii cercetători, „canaaneni de est”, nu se știe dacă amoriții aceștia sunt acelaș neam cu cel cunoscut în Siria și Mesopotamia. Utilizarea termenului Amurru nu a fost fixă în cursul secolelor. Amurru putea desemna triburi semitice de vest sau de est, și uneori era folosit ca noțiune geografică statală desemnând mai multe regate din Siria și Canaan.

În scrierilesumerienecele mai timpurii (pe la 2400 î.Hr.) numele de țara Mar.tu se referea la o regiune la „vest” de Eufrat care conține Siria și Canaanul. În scrierile akkadiene sunt prezentați ca niște nomazi, legați mai cu seamă de Muntele Amurru, actualul Djebel Bishri din Siria. Locul lor de origine ar putea să fi fostPeninsula Arabică.

Înrudiți cucanaanenii,prin anii 2300-2200 î.Hr. au distruscivilizația urbană a bronzului vechidin Palestina, și într o mare măsură și pe cea a Siriei[2]. Ulterior, la începutulmileniului al II-lea î.Hr.,pe la 1900 î.Hr. s-au instalat în orașe din centrul Mesopotamiei, unde s-au asimilat curând la populația mesopotamiană locală.[3] Invaziei amoriților i s-ar fi datorat prăbușirea celei de a treia dinastii dinUr(2112-2004 î.Hr.) [1] In Mesopotamia amoriții au ajuns să controleze Babilonul, inclusiv în timpul regeluiHammurabi.[1]

La finele mileniului al II-lea amoriții au fost înghițiți de valularameean.[2] În 1600 - 1100 î.Hr. limba amoriților a încetat de a mai fi vorbită în Mesopotamia, în schimb a devenit dominantă în Palestina.[1]O partea a triburilor amorite a rămas în starenomadă.În secolul al XIV-lea î.Hr.Aziru,unul din conducătorii seminomazilor din regatul Amurru, a fost implicat în conflictul dintreEgiptșihittiți. În Siria și Canaan amoriții ar fi întemeiat mai multe mici regate: Halpa (Aleppo), Mari (azi Tell Al Hariri). În nordul Palestinei un regat Amurru avea capitala laHatzor.[1]

Prin 1100 î.Hr. Asirienii încă numeau Amurru o parte din Siria, Fenicia și Palestina. [1]

TermenulAmurrudin textele akkadiane și sumeriene se referă atât la amoriți cât și la zeitatea lor principală, care ar fi fost fiul luiBaalsau Belu și al fecioareiAnat.Un alt zeu însemnat al lor era Zeul Sin, al Lunii.

  1. ^abcdefEnciclopedia britanică
  2. ^abJ.Deshayes, pagina 70
  3. ^J.Deshayes p. 70
  • Jean Deshayes -Civilizațiile Vechiului Orientvol.1-2, Biblioteca de artă, Editura Meridiane, București, 1976

Legături externe

[modificare|modificare sursă]