Sari la conținut

Aorist

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Înmorfologiaverbului,aoristuleste o formătemporalăprezentă în unelelimbi.

În limbi clasice

[modificare|modificare sursă]

În limbilesanscrită,greacă veche,slavă vecheetc.[1],aoristul este o formă temporală folosită pentru succesiuni de acțiuni, mai ales în texte literare[2].Exprimă asemenea acțiuni trecute sau funcțiiaspectuale,în special caracterul momentan al acțiunii, adică lipsa durativității ori a repetării ei, lipsa oricărei referiri la prezent[1].De exemplu, în greaca veche, aoristul este în principal un timp trecut almoduluiindicativ,dar exprimă sensuri aspectuale și la alte moduri[3],[1].În afara unei acțiuni momentane din trecut, poate exprima și începutul unei acțiuni (aorist ingresiv sau incoativ) sau sfârșitul unei acțiuni (aorist rezultativ), dar poate avea și caracter general, universal și atemporal (aorist gnomic). Aoristul se exprimă prindesinențespecifice denumărșipersoană[4].

În limbi moderne

[modificare|modificare sursă]

Gramaticileunori limbi moderne păstrează denumirea de aorist pentru o formă verbală asemănătoare ca valori cu cea din limbile clasice. Este, de exemplu, cazullimbii bulgare,în care este un timp trecut simplu, ce exprimă caracterul săvârșit, adicăaspectul perfectivla trecut[3].

Are corespondent exact în limbile dindiasistemul slav de centru-sud(bosniacă,croată,muntenegreanășisârbă,pe scurt BCMS), cu această denumire în gramaticile lor. Exprimă în general acțiuni terminate în trecut[5],de aceea forma de aorist o pot avea de regulă verbele perfective[6].Este un timp tipic pentru narațiunea literară:sr– Dobar dan, –rečenepoznati –skidešešir ipredstavise„– Bună ziua, – zise necunoscutul – își scoase pălăria și se prezentă”. În limba vorbită, valoarea temporală și aspectuală a aoristului o are timpul numitperfektal verbelor perfective, dar aoristul se mai întâlnește în cazuri rare, mai ales cu valoare afectivă, și pentru exprimarea unor sentimente relativ puternice (Štauradi,čoveče!„Ce-ai făcut/Ce făcuși, omule!” )[7],dar uneori și fără această valoare:Upravo gasretoh„Tocmai m-am întâlnit cu el”[8].Și mai rar, exprimă o acțiune viitoare iminentă:srOdohja„Am plecat”[7].Aoristul gnomic este prezent în uneleproverbe:hrTko se dima nenadimi,taj se vatre nenagrijaliteral „Cine nu se lasă deranjat de fum, acela nu se încălzește la foc”[9].

Aoristul are corespondent și în alte limbi, fără această denumire în gramaticile lor, dar cu valori asemănătoare. Este vorba, bunăoară, de timpul perfect, numit și preterit, dinlimba latinăși de descendenții acestuia dinlimbile romanice,precumperfectul simpluînfranceză[2]sau înromână.

  1. ^abcConstantinescu-Dobridor 1998,articolulaorist
  2. ^abBussmann 1998, p. 68.
  3. ^abCrystal 2008, p. 29.
  4. ^Dubois 2002, p. 41.
  5. ^Čirgić 2010, p. 121.
  6. ^Barić 1997, p. 238.
  7. ^abKlajn 2005, p. 121.
  8. ^Čirgić 2010, p. 173.
  9. ^Barić 1997, p. 414.

Surse bibliografice

[modificare|modificare sursă]