Sari la conținut

Cadmos

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Cadmos
Cadmos ucigând balaurul,pictură de Hendrick Goltzius
Căsătorit cuHarmonia[1]Modificați la Wikidata
UrmașiPolydorus[*][[Polydorus(mythological Theban prince, son of Cadmus)|​]][2]
Semele
Ino[*][[Ino(queen in Greek mythology)|​]][3]
Agave[*][[Agave(daughter of Cadmus in Greek mythology)|​]]
Ilirios
Autonoë[*][[Autonoë(mythical daughter of Cadmus)|​]]Modificați la Wikidata
TatăAgenor[*][4][3][1]Modificați la Wikidata
MamăTelephassa[*][[Telephassa(figure from Greek mythology)|​]][3]Modificați la Wikidata
BunicPoseidon[4]Modificați la Wikidata
BunicăLibya (mitologie)[4]Modificați la Wikidata
FrațiCilix (mitologie)[*][5][3]
Europa[3]
Phoenix (fiul lui Agenor)[*]
Electra[*][[Electra(sister of Cadmus in Greek mythology)|​]]Modificați la Wikidata

Cadmos[6][7](îngreacă vecheΚάδμος), sauCadmus[8],este uneroudinmitologia greacă,fiu al regeluiAgenor⁠(d)alTirului.Fiind unul dintre frații prințeseiEuropa,Cadmos a fost trimis în căutarea ei, după ceZeus,transformat întaur,o răpise. Călătoria l-a purtat pe meleagurileBeoției,unde a întemeiat cetateaTeba.Conform legendelor, descendenții lui Cadmos au domnit la Teba timp de mai multe generații, inclusiv în vremeaRăzboiului troian.

Cadmos a fost recunoscut de grecii antici (printre care șiHerodot[9]) ca fiind cel care a introdus pentrueleniianticialfabetul fenicianoriginal.

Etimologianumelui Cadmos este incertă. Traduceri dingreacă,arabășiebraicădenotă că numele ar putea însemnaexcelentsauvenit din est.[10]

După ce Zeus a răpit-o pe Europa, regeleAgenor⁠(d)alTirului,l-ea poruncit celor trei fii ai săi,Phoenix⁠(d),Cadmosși Cadmos, să străbată lumea și s-o găsească. Cei doi frați s-au rătăcit de Cadmos și, temându-se să se întoarcă acasă fără acesta, au întemeiat noi cetăți în care să domnească. Phoenix a devenit astfel regeleFeniciei,iar Cilix, alCiliciei.[11]

Cadmos laOracolul din Delphi,gravură de Hendrick Goltzius

Cadmos a călătorit până la poaleleMuntelui Parnas,unde a urcat să cearăOracolului din Delphiinformații despre sora sa. Aici, zeulApollo,vorbind prin preoteasaPythia,i-a ordonat să renunțe la a o mai căuta Europa și să își urmeze propriul destin: să calce pe calea arătată de o vită fermecată până în locul în care aceasta se va culca în iarbă și acolo să pună bazele unei noi cetăți, iar ținutului de acolo să-i dea numeleBeoția.[12]Săvârșind acestea, va atinge gloria, dar va plăti mai târziu prin multe suferințe. Cadmos a respectat cerințele zeului Apollo și a făcut întocmai cum i s-a spus.[12]

Odată ajuns la destinație, Cadmos a sărutat pământul dăruit și a început să pregătească oofrandăzeiței Atena(în alte variante luiZeus). Și-a trimis însoțitorii să aducă apă de la izvorul din vecinătate. Soarta a făcut ca aceștia să fie uciși de păzitorul acelei ape, un balaur al cărui tată era zeulAres.

Cadmos luptând cu balaurul,
ceramică din 560–550 î.Hr.

Cadmos s-a răzbunat ucigând monstrul. A fost apoi sfătuit de Atena să semene dinții balaurului în pământ. Din acești dinți au apărut o seminție de oameni înarmați și feroce, numițispartoi(„semănați” ). Aruncând o piatră printre ei, Cadmos i-a făcut să se lupte unii cu alții până când nu au mai supraviețuit decât cinci dintre ei, care apoi l-au ajutat să construiascăCadmeea⁠(d),citadelaviitorului orașTeba,[13]și au devenit fondatorii celor mai nobile familii din acel oraș.[14]Teba, care ulterior a ajuns cel mai mare oraș dinBeoțiași unul dintre cele mai importantepolisuriale civilizației elene, era denumită în antichitate „Teba cea cu șapte porți”:

„Noi ne fălim că stăturăm cu mult mai viteji ca părinții.

Noi după semne cerești și cu ajutorul lui Zeus

Teba cu șaptele-i porți cucerirăm, deși mai puțină

Oaste pe acolo-mprejur mânasem sub zid la cetate.[15]

Pentru grecii antici, dinții (colții) balaurului, fiul lui Ares, simbolizaulăncile.Prin aceastăalegorie,aeziicare au transmis acestmitdin generație în generație vroiau să arate de ce tebanii erau un popor de războinici.[16]

Nunta cu Harmonia

[modificare|modificare sursă]

Balaurul fusese sacru pentruAres,așa că zeul l-a pus pe Cadmos să ispășească o pedeapsă de opt ani, slujindu-l. Potrivit relatărilor tebane, la încheierea acestei perioade, zeii i-au dat-o ca soție peHarmonia(„armonie”, literalmente „a pune sau a aduna laolaltă” ). La Teba, Cadmos și Harmonia au pus bazele uneidinastii,având împreună un fiu, Polydorus, și patru fiice, Agave, Autonoë, Ino șiSemele.[17]

La nunta celebrată în Samotracia (sau în Teba) au fost prezenți toți zeii; Harmonia a primit ca daruri de nuntă unpeploslucrat deAtenași un colier făcut deHefaistos.Acest colier, denumit „Colierul Armoniei”, a adus nenorocire tuturor celor care l-au posedat.

În pofida naturii divine rânduite căsătoriei și regatului său, Cadmos a trăit pentru a le regreta pe amândouă: familia sa a fost lovită de nenorociri grave, iar orașul de tulburări civile. În cele din urmă, Cadmos a abdicat în favoarea nepotului său, Penteu.

Familia lui Cadmos

[modificare|modificare sursă]
AgenorTelephassa
ArmoniaCadmosCilixEuropaFenix
PolydorusAgaveAutonoeInoSemeleZeus
Dionis
  1. ^abIeSBE / Kadm, v mifologii[*][[IeSBE / Kadm, v mifologii(articol enciclopedic)|​]]Verificați valoarea|titlelink=(ajutor)
  2. ^RSKD / Polydorus[*][[RSKD / Polydorus(dictionary entry)|​]]Verificați valoarea|titlelink=(ajutor)
  3. ^abcdeRSKD / Cadmus[*][[RSKD / Cadmus(dictionary entry)|​]]Verificați valoarea|titlelink=(ajutor)
  4. ^abcRSKD / Agenor[*][[RSKD / Agenor(dictionary entry)|​]]Verificați valoarea|titlelink=(ajutor)
  5. ^RSKD / Cilix[*][[RSKD / Cilix(dictionary entry)|​]]Verificați valoarea|titlelink=(ajutor)
  6. ^Mitru (1978), vol. 2, pp. 563-570, 576-577.
  7. ^Marcel D. Popa ș.a.,Dicționar enciclopedic,București: Editura Enciclopedică, 1993-2009
  8. ^Anca Balaci,Mic dicționar mitologic greco-roman,București: Editura Științifică, 1969
  9. ^enHerodotus'Histories,Book V, 58
  10. ^en„Cadmus”.Baby Names. SheKnows.Accesat în.The name Cadmus is a Greek baby name. In Greek the meaning of the name Cadmus is: He who excels; from the east.
  11. ^Kun (1996), p. 143.
  12. ^abKun (1996), p. 144.
  13. ^Chamoux (1985), vol. 2, pp. 40, 119.
  14. ^Lévêque (1987), vol. 1, p. 70.
  15. ^Homer,Iliada,Cântul IV, versul 406, p. 185.
  16. ^Mitru (1978), vol. 2, p. 576.
  17. ^Mitru (1978), vol. 1, p. 317.

Legături externe

[modificare|modificare sursă]