Sari la conținut

Cavaler

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Cavaler
Cavaler în turnir (reconstituire)

Cavaler(înlatinăeques,francezăchevalier,englezăknight,germanăritter,italianăcavaliere,spaniolăcaballero,slavăvitez,vityaz,maghiarăvitéz) era un nobil de rang inferior, de regulărăzboiniciaflați în slujbamonarhuluisau în slujba înalteinobilimi.[1]În Europa aceasta a fost denumirea dată inițial războinicilor călare care purtauarmurăgrea înEvul Mediu.În afara cavalerilor medievali, înRoma anticăau existat cavalerii denumiți „equites”care au reprezentat o clasă ecvestră proeminentă din punct de vedere social. Începând dinEvul Mediu târziutermenul, ca titlu, s-a referit în primul rând la o demnitate specială dobândită deopotrivă de persoane care aparțineau nobilimii sau care nu dețineau vreun titlu nobiliar.

Biserica s-a străduit să folosească forța și solidaritatea nobililor, îmblânzind obiceiurile lor brutale și oferindu-le exemplul cavalerului creștin - un ideal moral de oștean al lui Hristos. Din secolul al XII-lea, în rândul cavalerilor erau admiși numai fii de nobili. După ce-și făcea ucenicia la curtea unui senior, tânărul nobil primea armele de cavaler. O rudă sau seniorul său îi încingea sabia și îi lega pintenii, apoi îi dădea o palmă după ceafă și-i spunea: „Fii viteaz!”, ca să-și aducă aminte întreaga viață de codul moral cavaleresc: obligația de a fi viteaz și loial, de a respecta în lupta cu adversarul legileonoarei(a nu ataca un adversar neînarmat), de a-și ține cuvântul și de a nu minți niciodată.

Ceremonia aceasta, laică la început, a devenit, cu timpul, un ritual religios. Biserica a intervenit mai întâi binecuvântând steagul și armele viitorului cavaler, apoi consfințind însuși actul învestiturii. În cele din urmă, întreaga ceremonie a învestirii se petrecea în fața altarului. Înainte de a fi înarmat, cavalerul era supus unor practici de purificare: post, veghe, spovedanie și împărtășanie. Apoi, preotul binecuvânta armele și spunea: „Binecuvântează, Doamne, armele robului tău ca să devină apărător al bisericilor, văduvelor, orfanilor și tuturor slujitorilor săi contra urgiei păgânilor”.

Onoarea era suprema valoare pentru un cavaler. Războiul nu era numai o meserie, era o pasiune care nu avea să dispară decât odată cu scăderea superiorității militare, politice și economice a nobilimii feudale.

Note[modificare|modificare sursă]

  1. ^Karl Brunner, Falko Daim:Ritter, Knappen, Edelfrauen. Ideologie und Realität des Rittertums im Mittelalter.,Editura St. Gabriel, Mödling, 1981,ISBN 3-205-07164-6,p. 10.

Bibliografie[modificare|modificare sursă]

  • Karl Brunner, Falko Daim:Ritter, Knappen, Edelfrauen. Ideologie und Realität des Rittertums im Mittelalter.,Editura St. Gabriel, Mödling, 1981,ISBN 3-205-07164-6.
  • Brockhaus Enzyklopädie., vol. 18, Mannheim 1988,ISBN: 3-7653-1118-9,p. 447.

Vezi și[modificare|modificare sursă]

Legături externe[modificare|modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsconține materiale multimedia legate deCavaler