Sari la conținut

Clarobscur

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Giovanni Baglione,Iubirea sacră împotriva iubirii profane,1602-1603,pictură pe pânză, 179 x 118 cm,Gemäldegalerie,Staatliche Museen,Berlin

Clarobscur,de multe oriclar-obscur,este un termen desemnând un procedeu grafic și pictural cu ajutorul căruia se obține redarea volumelor,perspectiveiși a „adâncimii” unei imagini fie prin redarea gradată și clară a umbrelor și a luminii, fie prin folosirea contrastelor puternice între lumină și întuneric.

Cuvântulclarobscurprovine din cuvântulitaliancompuschiar-oscuro,scris mai apoichiaroscuro,însemnândredarea clară a părții luminate și a celei lipsită de luminăsauredarea clară a luminii și a întunericului.

Clarobscurul în pictură

[modificare|modificare sursă]

Aplicarea clarobscurului în pictură, ca efect de „modelare” al luminii, se face prin redarea volumelor și a adâncimii imaginilor prin sugerarea contrastantă a luminii, umbrelor și a întunericului. Tehnica clarobscurului a fost continuu dezvoltată și perfecționată de-a lungul întreguluisecol al XV-leade către marii maeștriitalienișiflamanziai timpului.

Chemarea Sfântului Matei,deCaravaggio

De fapt, "adevăratul"clarobscura fost dus la perfecțiune de-a lungulsecolului al XVI-leafiind prezent în operele artiștilor ce au produs opere de artămanieristesaubaroce.Subiectele întunecate, dramatic luminate selectiv de către o singură sursă de lumină, de cele mai multe ori nevăzută în compoziție, sunt cele preferate ale multor artiști italieni, printre care exceleazăUgo da Carpi(circa1455- circa1523),Giovanni Baglione(1566-1643) șiMichelangelo Merisi da Caravaggio(1573-1610).

Clarobscurul în tipar

[modificare|modificare sursă]

Termenul dechiaroscuroa fost de asemenea aplicat, începând cu sfârșitulsecolului al XVIII-lea,unei tehnici detipărire,care dă rezultatele cele mai concludente artistic înacquatintașixilografie,respectiv în desenele în peniță. Tehnica presupune cunoașterea foarte precisă a tehnicii de redare a perspectivei, a efectelor fizice și vizuale ale reflexiei și refracției luminii, precum și a umbrelor. Exact ca și în pictură, chiaroscuro definește obiectele în spațiu fără existența uneilinii de contur,doar prin contrastul de lumină dintre obiectul redat și fundal.

Tehnicile clarobscur și camaieu

[modificare|modificare sursă]

În ciuda unei confuzii frecvente, tehnica clarobscurului în tipar este diferită de tehnica germană cunoscută sub numele decamaieu,în care efectul grafic este preponderent față de efectul plastic (obținut în clarobscur pentru a sugera idea debasoreliefși „simțământ” în pictură) și care, totodată, folosește mult mai frecvent hârtie colorată.