Sari la conținut

Climat semiarid

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Regiuni ale globului cu climate semiaride

BSh

BSk

Regiunea semideșerticăKaroodinAfrica de Sud

Princlimat semiarid,[1]semideșertsauclimat de stepă,se înțelege un tip declimatal unei regiuni, care primește precipitații sub limitaevapo-transpirației,dar nu este așa de redusă ca aceea a climatuluideșertic.În funcție detemperaturamedie anuală, fluctuațiile acesteia, și bilanțul precipitațiilor, pot exista diverse tipuri de climate semiaride, care determină diferitebiomuri.[2]

Definirea atributelor climatelor semiaride[modificare|modificare sursă]

O definție mai precisă este dată de clasificareaKöppen,care trateză climatele destepă(BSkșiBSh) ca intermediare între climatul de tip deșertic (Desert climateși BW) și climatele umede din categoria celortemperate[3],cu posibilități de practicare aagriculturii.[4]

Climatele semiaride au tendința de a întreține mai ales vegetația de tip tufiș, de înălțime mică, rezistentă la lipsa neregulată deapă,ierburileșiarbuștiifiind tipul devegetațiepredominantă.

Biotop[modificare|modificare sursă]

Biotopul semideșerturilor este foarte asemănător cu cel al deșerturilor. Astfeltemperaturaeste una foarte ridicată, depășind uneori ziua în timpul verii 30 °C, iar iarna temperatura medie este de 4 °C.Luminozitateaeste una ridicată. Anual cad 400-500 mm de precipitații, în special vara.

Flora[modificare|modificare sursă]

Floraeste mai bogată decât cea a deșertului. Vegetația este repartizată neuniform. În semideșert sunt multespeciideplante,precum:

Fauna[modificare|modificare sursă]

Faunasemideșertului este destul de variată, cuprinzând mai multe specii:

Alte articole[modificare|modificare sursă]

Note[modificare|modificare sursă]

Legături externe[modificare|modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsconține materiale multimedia legate deSemideșert