Sari la conținut

Cordate

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Cordate
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Subregn: Eumetazoa
Supraîncrengătură: Deuterostomia
Încrengătură: Chordata
Haeckel, 1874

Chordataeste o încrengătură de animale ce posedă coardă dorsală. Încrengătura includeacraniatele,ciclostomatele,peștii,amfibienii,reptilele,păsărileșimamiferele.

Deși sunt foarte diverse, cordatele posedă caracteristici comune. Toate cordatele auscheletaxial, intern. La tunicate el este prezent sub formă decoardădoar în stadiul de larvă. La acraniate ea este prezentă toată viața. La cordatele mai dezvoltate, coarda este înlocuită decoloana vertebrală.De scheletul axial sunt atașatecenturileși de acestea membrele.

O altă trăsătură distinctivă o constituie prezența tubului neural dorsal, situat deasupra coardei sau în interiorul coloanei vertebrale. La majoritatea cordatelor partea anterioară a tubului nervos este voluminoasă și se numeștecreier.Înfaringesunt amplasate fantele branhiale, foarte bine exprimată la pești, cefalocordate și care sunt prezente la restul cordatelor în stadiul deembrion.Fantele au funcție respiratorie și alimentară. Ele filtrează apa și extrag oxigenul sau substanțele nutritive, în funcție de animal.

Cordatele posedă simetrie bilaterală.

Sistematică după....

[modificare|modificare sursă]

Clasificarea Cordatelor după Georgescu 1997

[modificare|modificare sursă]
Regnul
Urochordata

Georgescu, D.,Animale nevertebrate– Morfofizioloige – Editura Didactică și Pedagogică, R.A. București, 1997.


Legături externe

[modificare|modificare sursă]
Commons
Commons
Wikimedia Commonsconține materiale multimedia legate dechordata