Sari la conținut

Ecranizare

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Ecranizarea(cunoscută și caAdaptarea cinematografică) este prelucrarea unei opere literare epice sau dramatice în a rezulta unscenariucare să permitătranspunerea lui în film.

O condiție esențială a acestei adaptări este aceea ca scenariul să respecte intențiile autorului operei inițiale, care să fie exprimate prin mijloacele specifice cinematografice. Astfel uneleecranizăripot fi uneori și mai expresive decât lucrarea literară după care au fost realizate, așa cum s-a întâmplat cu romanul luiMargaret Mitchell,,,Pe aripile vântului ", realizându-se faimosul film a luiVictor Flemingcuacelași titlu.Distribuția, de excepție:Vivien Leigh,Clark Gable,Leslie Howard,Olivia de Havilland.

Șicinematografia româneascăa realizat o serie de ecranizari de o mare valoare artistică cum au fostPădurea spânzurațilordupă romanul omonim a scriitoruluiLiviu Rebreanu.Realizat în anul1964sub,,bagheta "celui ce avea să devină unul din cel mai de seamăregizor de filmșiteatruromân,Liviu Ciulei,a obținut laFestivalul Internațional de Film de la Cannesîn anul1965Premiul pentru regie.Distribuția, foarte inspirată în folosirea unor tineri actori la vremea aceea și care de-a lungul timpului au devenit ceea ce se poate numi „monștrii sacri” ai cinematografiei românești,Victor Rebengiucîn rolul luiApostol BologașiAnna Szélesîn rolulIlonei.

Exemplele pot continua:Neamul ȘoimăreștilordupăMihail Sadoveanu,Nunta de piatrădupă nuvele deIon Agârbiceanuși multe altele.