Sari la conținut

Expresionism

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Nu confundați cuExpresivism.
Vaca galbenădeFranz Marc,unul dintre cei mai influenți pictori expresioniști germani.

Expresionismula fost uncurent artisticmodernist,inițial prezent în poezie șipictură,ce are ca origineGermaniala începutulsecolului al XX-lea.Acesta este caracterizat de prezentarea lumii din perspectivă strict subiectivă, distorsionată intenționat, pentru a crea momente emoționante care să transmită idei și stări de spirit.[1]Artiștii de origine expresionistă caută să indice înțelegerea lumii prin propria lor perspectivă[2]sau experiențăemoționalăcomparată cu înțelegerea "obișnuită" sau rațională a lumii materiale.[2][3]

Expresionismul în artele plastice

[modificare|modificare sursă]

Expresionismul își are originea înGermania(a se vedea,Expresionismul german), fiind reprezentat de cătreErnst Ludwig Kirchner,Erich Heckel,Karl Schmidt-Rottluff,Max Pechstein- grupulDie Brücke( "Puntea" ) dinDresda- șiFranz Marc,August Macke- din jurul AlmanahuluiDer Blaue Reiter( "Călărețul albastru" ) dinMünchen- acoperind perioada1905-1918.Vor adera mai târziuEmil Nolde,Paul KleeșiWassily Kandinsky.

Ernst Ludwig Kirchner -Două femei pe stradă,1914 - Kunstsammlung Düsseldorf

Expresionismul este reacția firească a unui grup de pictori germani la academism și convenții estetice rigide, dar și la autoritarismul celui de-al doilea Reich. Revolta artiștilor a proclamat libertatea creatoare absolută și primatul expresiei asupra formei. Rezultatul este o artă spectaculoasă din punct de vedere cromatic și o estetică revoluționară.

În pofida programelor, expresionismul nu a fost niciodată o școală în adevăratul sens al cuvântului. Reprezentat de artiști foarte diferiți, expresionismul se impune mai mult ca un stil, decât ca o mișcare artistică. Acest stil va depăși de altfel repede granițele picturii: va cuprinde în sfera sa și sculptura, poezia și muzica, cu compozitori caArnold SchönbergșiAlban Berg.Revolta expresionistă propune o formulă nouă, dar păstrează temele tradiționale, rareori abordând revendicări politice sau sociale. Este o revoluție pur estetică, caracterizată de culori țipătoare, contrastante, de linii frânte și curbe, de un ritm discontinuu.

Expresionismul și nazismul

[modificare|modificare sursă]

Expresionismul devine, începând din1933,ținta atacurilor naziste. În anul1937se organizează expoziția "Arta degenerată": expresioniștii sunt prezentați aici ca dușmani ai regimului și rasei germane. Operele lor sunt confiscate și excluse din muzee. Din fericire, în ciuda distrugerilor și a războiului, s-a reușit recuperarea multor tablouri, chiar dacă unele au fost deteriorate. Ele au fost redate patrimoniului universal și iubitorilor de artă, ca o dovadă că violența nu poate învinge niciodată frumosul.

În afaraGermaniei,cei mai cunoscuți pictori expresioniști sunt norvegianulEdvard Munch,cu celebrul său tablouȚipătul,elvețianulCuno Amiet,olandeziiLambertus ZijlșiKees van Dongen,finlandezulAkseli Gallen-Kallelaprecum și cehulBohumil Kubista.

Tablouri reprezentative

[modificare|modificare sursă]

Expresionismul în literatură

[modificare|modificare sursă]

Înliteratură,expresionismul este adesea considerat o revoltă împotriva realismului sau naturalismului, o căutare a unei realități psihologice sau spirituale, iar nu o înregistrare a unor evenimente exterioare surprinse în secvența lor logică. În roman, termenul este legat de operele luiFranz KafkasauJames Joyce(vezi: tehnica fluxului conștiinței,stream of consciousness). În teatru,August Strindbergeste considerat un precursor al mișcării expresioniste, deși termenul poate fi aplicat unui grup de dramaturgi germani din primele decenii ale secolului al XX-lea, incluzând peGeorg Kaiser,Ernst TollerșiFrank Wedekind.Opera lor este caracterizată de o bizară distorsionare a realului. Alți dramaturgi, deși nu erau afiliați curentului, au scris opere cu tentă expresionistă, de exempluKarel ČapekînR.U.R.(1921) șiEugene O'NeillînÎmpăratul Jones(1921). Mișcarea, deși a durat puțin timp, a dat un avânt substanțial modernizării teatrului european.

Numeroase opere literare românești au intrat în atingere cu expresionismul. Astfel, majoritatea poeziilor sau pieselor de teatru ale luiLucian Blagapot fi afiliate acestui curent. Un alt exemplu ar putea fi piesa luiMihai Săulescu,Săptămâna luminată.Opera „Săptămâna luminată” deNicolae Brânzeupe un libret deConstantin Paveldupă piesa lui Mihai Săulescu; cu premiera în 1943 la Opera Română din București. Aceasta din urmă poate fi considerată prima operă românească de orientare expresionistă; ea reliefează un tragism răscolitor, realizat cu o măiestrie uimitoare. Din nefericire, după 1990, nicio Operă din țară nu a înscris-o în repertoriul ei.

Expresionismul în muzică

[modificare|modificare sursă]

Cel mai des, despre muzica expresionistă se vorbește în legătură cu compozitorii Noii Școli din Viena, condusă deArnold Schönberg.Este curios că, din 1911, Schoenberg a fost în corespondență cuVasili Kandinski,ideologul grupului expresionistDer Blaue Reiter.Ei au schimbat nu numai scrisori, ci și articole și imagini. Cei doi maeștri au fost apropiați prin înțelegerea faptului că arta decurge din „necesitatea obiectivă” care nu poate fi explicată în cuvinte. Muzica expresionistă a întrupat viziunea tragică a lumii, generată de coliziunea aspirațiilor spirituale înalte cu realitățile războaielor mondiale. Influența sa este resimțită în lucrările compozitorilor contemporani majori, precumKrzysztof Penderecki.

  1. ^Chris BaldickConcise Oxford Dictionary of Literary Terms,entry for Expressionism
  2. ^abVictorino Tejera, 1966, pages 85,140, Art and Human Intelligence, Vision Press Limited, London
  3. ^The Oxford Illustrated Dictionary, 1976 edition, page 294

Legături externe

[modificare|modificare sursă]