Sari la conținut

Arta gotică

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de laGotic)
Detaliu de la un portal alCatedralei Notre-Dame din Chartres(Franța), circa 1145, aceste statui arhitecturale sunt cele mai vechi sculpturi gotice și au fost o revoluție în stil și model pentru o generație de sculptori
Pagină din Les Très Belles Heures de Notre-Dame, un exemplu de pagină dintr-un manuscrisanluminat

Arta goticăeste un stil înarta medievală,care s-a dezvoltat în nordul Franței dinarta romanicăîn secolul XII, și a dispărut odată cuRenașterea(jurul anului 1500). Arta gotică este diferită de cearomanicăprin tendința liniilor verticale, prin căutarea echilibrului în locul stabilității maselor. Termenul a fost introdus în anul 1550 deGiorgio Vasari,care făcea aluzie peiorativă la tribul germanic algoților,ca prototip pentru o cultură inferioară, „barbară”.

Centrele orașelor dinTransilvaniasunt dominate cel mai adesea de construcții sacrale în stil gotic (Cluj,Sibiu,Mediaș,Sighișoara,Brașov,Sebeș,Bistrița,Reghin) ș.a.m.d. Exemple ilustrative în acest sens suntBiserica Sfântul Mihail din Cluj,Catedrala Evanghelică din Sibiu,Biserica Sf. Margareta din Mediaș,Biserica Evanghelică din Bistrițaș.a.

În arhitectură,stilul goticeste caracterizat prin înălțarea zidurilor și a deschiderilor din acestea pentru a da impresia de ridicare spre cer, impresie realizată și cu ajutorul unor coloane de sprijin plasate în afara incintelor acoperite, precum și prin arcuri care se întretaie deasupra golurilor sub un unghi ascuțit la partea lor superioară.

Arta gotică nu s-a manifestat doar în domeniul arhitecturii, ci și în cel al artelor plastice (pictura goticăși sculptura). Deschizătoare de drumuri a fostStatuia Sfântului Gheorghe,operă a meșterilor clujeniMartinșiGeorg,prima statuie ecvestră turnată în bronz în evul mediu (comandată la1373pentru palatul imperial dinPraga).

Arta gotică a apărut înÎle-de-France(Franța), la începutul secolului al XII-lea, laCatedrala din Saint-Denis.[1]Stilul s-a răspândit rapid dincolo de originile sale, de la arhitectură până la sculptură, arta textilă și pictură, frescă, vitralii, manuscriseanluminateși tablouri.[2]A existat mult mai mult artă gotică seculară decât se crede de obicei. Rata de supraviețuire a artei religioase a fost mai bună decât în ​​cazul echivalenților seculari.

Arhitectura gotică

[modificare|modificare sursă]

Apariția arhitecturii gotice s-a produs într-o regiune din centrul Parisului, numită Île-de-France.Revoluționara mișcare arhitecturală nu s-a dezvoltat din senin: multe dintre elementele ce definesc arhitectura gotică au fost împrumutate de la alte culturi sau inventate pentru a rezolva probleme structurale întâlnite de zidarii romanici. Arhitectura gotică s-a datorat în mare parte unei recrudescențe a matematicii și științei. Operația matematică fundamentală din spatele artei romanice timpurii a fost adunarea. Elemente inovatoare, precum arcul frânt sau bolta cu nervuri, nu și-au putut împlini potențialul constructiv până la dispariția zidăriei compacte. Abordarea sintetică i-a situat pe arhitecții perioadei gotice într-o categorie stilistică și ideologică nouă.Elementele specifice goticului- arcele frânte, bolțile pe nervuri, arcele butante și fațadele tripartite-au fost reunite întâia oară într-o construcție deosebit de originală: biserica abației Saint-Denis, de lângă Paris.

Nașterea goticului 1140-1281

[modificare|modificare sursă]

Construcția care marchează începutul epocii gotice este biserica abației de la Saint-Denis, lângă Paris. Ea a fost construită sub conducerea abatelui Suger, una dintre cele mai influente figuri politice ale epocii. Acesta, descriind construirea bisericii de la Saint-Denis, scria despre o nouă lumină care urma să invadeze biserica ajutând experiența religioasă.Urmând interpretarea neoplatonică a lui Dumnezeu ca lumină, Suger susținea că această contemplare a frumuseții fizice conduce spre iluminare. Dorința sa era de a preface lumina într-un element arhitectural care determina înlocuirea zidurilor solide prin structuri scheletale și ferestre. Printr-un procedeu strict geometric, arhitectura luminii a ajuns să influențeze tehnicile de construcție timp de decenii.

Neogotica este stilul artistic al secolelor XVIII si XIX, împrumutând formele și tradițiile goticului. Neo-goticul a provenit din Marea Britanie, dar a devenit, de asemenea, răspândit în Europa continentală și chiar în America.

Uneori, elemente neo-gotice interconectate în modul cel mai bizar cu cele mai noi tehnologii ale timpului, de exemplu, bazele podului Brooklyn din New York aveau arcuri sub formă de ferestre gotice. Cel mai proeminent exemplu al neo-goticului - construirea Parlamentului britanic la Londra. În Statele Unite, trebuie remarcat Catedrala neo-gotică a Sf. Patrick din New York.

  1. ^Stokstad (2005), 516.
  2. ^Stokstad (2005), 544.

Legături externe

[modificare|modificare sursă]

Materiale media legate deGoticlaWikimedia Commons