Sari la conținut

Katakana

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Comparaţie între caracterele hiragana (coloana din dreapta: "hi-ra-ga-na" ) şi caracterele katakana (coloana din stînga: "ka-ta-ka-na" ).

SilabarulKatakanaeste unul din cele două sisteme de scriere fonetică dinlimba japoneză,celălalt fiindhiragana.[1]

Caracterelekatakanase folosesc pentru scrierea cuvintelor de origine străină, intrate deja în limba curentă sau nu, pentru notarea onomatopeelor, sau stilistic în loc dekanjisauhiraganapentru atragerea atenției cititorului, similar cu folosirea caracterelor cursive sau aldine în limba română.

Exemple:

  • テレビterebitelevizor(din engl.television)
  • オギャー!ogyaa!oaaa!(primul țipăt al unui nou-născut)
  • スゴい nữsugoi onnao tipăbuna(aici numai primele două caractere sîntkatakana)

Sistemul de scriere katakana[modificare|modificare sursă]

Tabelul de mai jos cuprinde caracterele katakana și combinațiile lor cele mai uzuale, în transcriereaHepburn.Cu roșu sunt marcate caracterele care au ieșit din uz.

În tabelul de katakana întins, fondulportocaliuindică o digramă folosită doar pentru cuvinte împrumutate, nume geografice sau pentru nume de persoane; fondulalbastruindică o digramă folosită doar pentru transliterarea mai acurată a unor sunete străine; fondulbejindică o digramă propusă deAmerican National Standards Instituteși deBritish Standards Institution;fondulpurpuriuindică o digramă doar înHyōjun-shikiîn versiunea din 1974.

Note[modificare|modificare sursă]

(1)Acești katakana nu se mai folosesc în texte japoneze contemporane.
(2)Acest katakana este învechit și aproape nu se mai folosește în texte japoneze contemporane. Sunetulwieste reprezentat de ウィ.
(3)Acest katakana este învechit și aproape nu se mai folosește în texte japoneze contemporane. Sunetulweeste reprezentat deウェ.
(4)Sunetul "wo" este reprezentat deseori de combinația ウォ, iar katakana ヲ este pronunțat cao.
(5)Nu se pot folosi la începutul unui cuvânt. Acești katakana sunt foarte rari folosiți.

Istorie[modificare|modificare sursă]

Katakana a fost dezvoltată în secolul al IX-lea (în perioada timpurie Heian) de călugării budiști, luând părți din caracterele „man'yōgana” ca formă de stenografie, de aceea această kana este numită „kata” ( phiến, "parțială, fragmentată" ).

De exemplu, ka (カ) vine din partea stângă a caracterului „ka” ( gia, literal "creștere", dar sensul original nu mai este valabil pentru kana). Tabelul adiacent prezintă originile fiecărui caracter katakana: marcajele roșii ale caracterului original chinezesc (folosit ca „man'yōgana” ) au devenit în cele din urmă fiecare simbol corespunzător.[2]

La început, katakana a fost folosit aproape exclusiv de către bărbați pentru texte oficiale și pentru texte importate din China.[3]

Constatările recente ale lui Yoshinori Kobayashi, profesor de japoneză la Universatea Tokushima Bunri, sugerează posibilitatea ca adnotările de tip katakana folosite în citirea indicativelor de ghidare ( hồ cổ chỉ điểm / ヲコト điểm „okototen” ) să provină din Coreea secolului al VIII-lea, introduse apoi în Japonia prin intermediul textelor budiste.[4][5]

Ordinea și direcția de scriere[modificare|modificare sursă]

Tabelul următor indică ordinea de scriere a fiecărui caracter Katakana.

Vezi și[modificare|modificare sursă]

Referințe[modificare|modificare sursă]

  1. ^Roy Andrew Miller,A Japanese Reader: Graded Lessons in the Modern Language,Rutland, Vermont: Charles E. Tuttle Company, Tokyo, Japan (1966), p. 28, Lesson 7: Katakana:a—no."Side by side with hiragana, modern Japanese writing makes use of another complete set of similar symbols called the katakana."
  2. ^Japanese katakana.Omniglot.com
  3. ^Taku Sugimoto; James A. Levin (). „Global Literacies and the World-Wide Web”. London: Routledge. p. 137.
  4. ^Japan Times,"Katakana system may be Korean, professor says"
  5. ^Yoshinori Kobayashi,Nhật bổn のヲコト điểm の khởi nguyên と cổ đại hàn quốc ngữ の điểm thổ との quan hệ( "Relationship betweententoin Ancient Korean and the origin of Japan'sokotopoint)

Legături externe[modificare|modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsconține materiale multimedia legate deKatakana