Sari la conținut

Medalie

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Medalia Ceciliei Gonzaga:Inocența șiUnicornul,în peisaj nocturnrealizată dePisanello,în anul1447;OPVS PISAN I•PICT ORIS •M CCCC XLVII

Medaliaeste o piesă de metal în formă de monedă, gravată cu figuri și inscripții, dată capremiula diferite concursuri sau cadistincțiepentru merite deosebite în diferite domenii de activitate. Uneori, medaliile se emit cu ocazia unor aniversări ale unor personalități, instituții sau întreprinderi.
Cel mai frecvent se acordă medalii sportivilor de performanță, dar medalia poate fi purtată și ca ornament sau bijuterie sub formă de medalion. După locul obținut într-o competiție, medalia acordată poate fi deaur(locul 1),argint(locul 2) șibronzacordat celui situat pe locul al treilea.

Cuvântul românesc „medalie” provine din cuvântulitalian„medaglia”[1],care, la rândul său, provine din cuvântullatinesc„medalia”[2],cu sensul de „monedăde valoare mică, de o jumătate dedenar”.ÎnEvul Mediu,cuvântulmedaliadesemna o monedă de jumătate de denar.[3]

Asemănarea medaliilor cu monedele se oprește la aspectul general, acestea fiind tot un disc cu reprezentări și text în relief, și la modul de realizare, pentru că medaliile nu au putere de circulație[4].

MedaliaIoan al VIII-lea Paleologul,creată dePisanello,în1438(avers)

Medaliile au avut o largă răspândire înAntichitate.În timpulRenașterii,moda lor a revenit, mulțumită lucrărilor luiPisanello[5],care a creat o medalie celebră, dedicatăîmpăratului bizantinIoan al VIII-lea Paleologul,în1438,a cărei largă răspândire a condus la o emulație în rândul multor italieni.

Tipuri de medalii

[modificare|modificare sursă]

Medaliile recompensează un act sau o situație excepțională, o lungă perioadă de serviciu, participarea la o campanie sau la tot felul de servicii aduse unui stat, unui suveran, unei instituții ori unui organism.

O medalie poate servi și drept document de identitate. Este cazul medaliilor poliției, sau, încă, laParis,până în1871,medaliile membrilorGărzii Naționale Franceze,sau, din1892până în1966,bronzurileorganizatorilorBalului Quat’z’Arts.

Medalia este cel mai adesea odecorație oficialăobținută ca titlu personal (act de salvare sau de bravură) sau colectiv (ansamblul participanților la o expediție militară).

Dacă sunt oficiale (remise în numele statului sau dacă sunt recunoscute de stat) medaliile pot fi purtate la butonieră de către beneficiar, pe veston sau uniformă, sub forma redusă, a unei panglici.

O medalie poate fi și un obiect de birou, oferit ca mărturie a unei recompense, a unei manifestări sau a unui cadou făcut de un organism, o societate etc.

Medaliile comemorative, religioase[6],cât și medaliile turistice sunt vândute cabijuteriisau amintiri în siturile turistice, religioase sau în magazine specializate. Acestea sunt medalii private și, prin aceasta, nu sunt oficiale.

Nimeni nu poate să poarte unordinsau omedalieoficială fără să fi primitbrevetul/diplomași autorizareaguvernuluisău, în cazul ordinelor și medaliilor străine. Primitorul unei medalii străine trebuie să aibă aprobarea ministeruluiad hoc,din țara sa, pentru a o putea purta legal. Portul ilicit al unui ordin sau al unei medalii este, pretutindeni, pedepsit de lege.

Medalii (deaur,deargintsau debronz) sunt remise învingătorilor competițiilor sportive și celor clasați pe locurile imediat următoare (al doilea, al treilea...). Deși sunt recunoscute ca fiind oficiale, ele nu sunt autorizate să fie purtate în public sub formă de panglică de butonieră sau pe piept pe îmbrăcămintea civilă sau militară.

Studiul ordinelor, al decorațiilor, al medaliilor (oficiale și neoficiale) militare sau civile, precum și colecționarea lor, este numitfaleristică.Termeni apropiați sunt cei deexonumieși demedalistică.

Medaliile în sport

[modificare|modificare sursă]

Medaliile în sport se acordă la

  • Jocurile Olimpice
  • Campionatele Mondiale
  • Campionatele Europene
  • Campionatele Naționale

Medaliile acordate oamenilor de știință

[modificare|modificare sursă]

Medaliile acordate în artă

[modificare|modificare sursă]

Medaliile militare

[modificare|modificare sursă]

Medalie Interaliată 1914-1918 a victoriei

[modificare|modificare sursă]

Medalii americane

[modificare|modificare sursă]

Medaliile comemorative

[modificare|modificare sursă]

Galerie de imagini

[modificare|modificare sursă]
  1. ^Ioan Oprea, Carmen-Gabriela Pamfil, Rodica Radu, Victoria Zăstroiu,Noul dicționar universal al limbii române
  2. ^Cuvântul latinescmedaliaaparținelimbii latine populare.În limba latină literară are formamedialia,plural neutru, luat ca feminin singular al cuvântuluimedialis,derivat dinmedius,cu sensul de „jumătate”.Vd. Albert Dauzat, Jean Dubois, Henri Mitterand,Nouveau dictionnaire étymologique et historiquepar...
  3. ^Alain Rey (dir.),Dictionnaire historique de la langue française
  4. ^„Monetăria Statului”.Arhivat dinoriginalla.Accesat în.
  5. ^Antonio Pisano,cunoscut sub numele dePisanello(1395-1455a fost un pictor și gravor de medalii renscentist italian.
  6. ^Despre medaliile de botez, inColecționarul Român(online):Botezul și mărturiile de botez
  7. ^În latină: „Transire suum pectus mundoque potiri”, iar în limba română: „Înalță-te peste tine însuți și vei cuprinde lumea”
  8. ^În limba română:„Oferită de matematicienii adunați din toată lumea pentru remarcabilele scrisuri”
  9. ^Societatea Astronomică Regală,înenglezăRoyal Astronomical Society,a fost întemeiată laLondra,în anul1820.

Legături externe

[modificare|modificare sursă]
Commons
Commons
Wikimedia Commonsconține materiale multimedia legate demedalie