Sari la conținut

Micene

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Siturile arheologice Micene șiTirint
Patrimoniul Mondial UNESCO
ȚaraGreciaGrecia
LocalitateMykines[*][[Mykines(modern village in Argolis, Greece)|​]]Modificați la Wikidata
Unitate administrativăDimos Argous - Mykinon[*][[Dimos Argous - Mykinon(municipality in Peloponnese, Greece)|​]],ArgolidaModificați la Wikidata
TipCultural
Criteriii, ii, iii, iv, vi
Referință941
Regiunea**Europa și America de Nord
Anul1999(Sesiuneaa 23-a)
Siturile arheologice Micene și Tirint se află în Grecia
Siturile arheologice Micene și Tirint
Siturile arheologice Micene șiTirint
Siturile arheologice Micene șiTirint(Grecia)
Poziția geografică
Coordonate37°43′51″N 22°45′22″E({{PAGENAME}})/ 37.730833333333°N 22.756111111111°EModificați la Wikidata
*Lista Patrimonului Mondial
**Regiunile după clasificarea UNESCO

Micene(îngreacă vecheΜυκῆναι,MykēnaisauΜυκήνη,Mykēnē,îngreacăΜυκενες,Mikenes) este unsit arheologicînGrecia,situat la aproximativ 90 km sud-vest deAtena,înArgolida,Peloponez.Înmileniul II î.Hr.,Micene era unul dintre cele mai importante centre ale civilizației grecești, o fortificație militară care domina mare parte din Grecia de sud. Perioada dinistoria Grecieicuprinsă între cca.1600 î.Hr.și1100 î.Hr.este denumitămiceniană,recunoscându-se astfel importanța orașului.

Acropola din Micene

Cetatea Micene era situată pe un deal, fiind aproape impenetrabilă datorită așezării sale geografice.Acropolisulsau „orașul de sus” din Micene a fost probabil fortificat în preajma anului1500 î.Hr.,după cum se vede pe pietrele de morminte din acea perioadă. Aici se afla palatul regal, care cuprindea unmegaron(sala tronului, specifică culturii miceniene). În jurul anului1350 î.Hr.,fortificațiile Acropolisului și ale orașului au fost construite într-un stil cunoscut sub numele de „ciclopic”, întrucât pietrele folosite în munca de construcție lăsau impresia că fuseseră aduse și prelucrate de către niște uriași fabuloși, cu un singur ochi (Ciclopi). În interiorul acestor ziduri, parte din care se mai văd încă, s-au construit atât morminte-galerie (Cercul Funerar A), cât și temple (în spatele Acropolei). Mormintele supușilor sau trădătorilor (morminte-stup) se aflau în afara orașului (Cercul Funerar B). Agora (locul de întâlnire al cetățenilor) era situată pe un mic deal, lângă Poarta Leilor. Acestă poartă, măsurând 3,10 m lățime și 2,95 m înălțime,[1][2]era principala cale de acces în cetate și avea sculptați doi lei în lateral. Casele supușilor erau în general așezate la poalele Acropolelui, aici locuind doar nobilii sau militarii.Sclaviisau țăranii fără pământ erau așezați în general în jurul cetății.

Conform tradiției istorice, Micene a fost fondată de triburileindo-europeneale aheilor către2000 î.Hr..Primele morminte s-au găsit la vest deAcropole,fiind datate din1800 î.Hr.-1700 î.Hr..În acea perioadă, cetatea se reducea la acropole, care era înconjurată de un zid circular.

În timp, Micene a devenit un mare centru urban, la fel caArgosul,ajungând capitala (sau orașul hegemon) alArgolidei.

Cercul Funerar A (mormintele regale din cetate) cuprinde 9 femei și 8 bărbați. În morminte s-au găsit diferite obiecte, de la săbii la bijuterii. Arheologul germanHeinrich Schliemanna găsit mare parte din aceste obiecte, unele declarându-le fără nici o dovadă ale luiAgamemnon(mai târziu, cu ajutorul datării cu carbon, s-a scos la lumină adevărul).

Greciahomerică

În jurul anului1350 î.Hr.,zidurile cetății au fost reconstruite, fiind denumite de cei de mai târziu ciclopice (construite deciclopi). Palatele regale a fost de asemenea reconstruite (probabil de mai multe ori), fiind asemănătoare cu restul palatelor din Grecia Aheeană. Toate palatele regale includeau și un megaron.

Într-un templu, a fost găsit un scarabeu al reginei Tiye aEgiptului,soția faraonuluiAmenhotep III.Astfel s-a dezvăluit puterea maritimă a Micenei, ea făcând comerț cuEgiptul,Fenicia,MesopotamiasauAsia Mică.Puterea Micene se întindea dinPylospână pe coasta Asiei Mici, unde probabil au fost fondate câteva colonii.

Începând cu anul1200 î.Hr.,civilizația miceniană a intrat în declin. În secolul al XII-lea, Micene împreună cu alte cetăți au fost distruse. Acestă dispariție bruscă a civilizației miceniene este pusă pe umeriidorienilor,care au invadatEladaîn aceeași perioadă. O altă teorie ar fi invazia "popoarelor mării", care au distrusImperiul Hitit- un probabil aliat al micenienilor - și au dus la intrarea în declin aEgiptului.

În perioada Greciei Clasice, Micene a redevenit populată, nerecăpătâdu-și însă puterea de altădată. Mici grupuri de micenieni au participat la luptele de laTermopileșiPlateea.În462 î.Hr.,trupe dinArgosau distrus orașul și i-au exilat pe locuitori. În perioada elenistică șiromanăruinele cetății au devenit un centru turistic, formându-se în apropiere o mică așezare care trăia din comerț. În perioada romană târzie, Micene a fost abandonat.

Micenienii aveau aproape aceiași zei ca șigreciide mai târziu. În perioada miceniană s-a acordat însă un rol mai însemnat Zeiței-Mame a Pământului. Cu timpul însă, zeii s-au adaptat modului de viață al muritorilor. Astfel au luat avânt zeii masculini (deoarece majoritatea aheilor aveau organizarea de patriarhat). Inscripțiile din Liniar B menționează câteva divinități:Zeus,Hera,Poseidon,Dionysos(considerat a fi împrumutat de latraci),Afrodita,etc.

După cum arată sacrificareaIfigenieide cătreAgamemnonpentru a aduce vânt prielnic pentru corăbii (cum zice legenda), se vede că la micenieni se practica și sacrificarea umană, pe lângă hecatombe (sacrificarea a 100 de tauri, descrisă în poemelehomerice).

Mai târziu,Homera descris diferite obiceiuri și divinități din perioada miceniană, dar a intervenit și cultura epocii arhaice, în care a trăit poetul.

Perseu

Dinastia Perseidă

[modificare|modificare sursă]

Conform legendelor grecești, cetatea Micene a fost întemeiată de eroulPerseu- nepotul regeluiAcrisiosalArgosuluiși fiul luiZeusși al fiicei lui Acrisios,Danae- care era rege înTirint,iar apoi și înArgos,unind astfel întreagaArgolidă.

LuiPerseui-a urmatElectryon,fiul său, care a pierdutArgosul.De asemenea Micene a fost atacată deteleboi,conduși de fii regeluiPterelaos,urmași ai luiPerseuprin fratele luiElectryon,Mestor. Electryon a promis mâna fetei sale,Alcmena,acelui ce-i va înapoia bunurile furate de teleboi.Amfitrion,nepotul regelui micenian, i-a înapoiat averile lui Electryon și a primit-o peAlcmenade soție. Dar în timpul nunții, l-a ucis din greșeală pe socrul său.

Amfitrion a fost trimis în exil deSthenelos,fratele lui Electryon, care a devenit rege în Micene. Sthenelos s-a căsătorit cu Nicippe - fiica lui Pelops, rege înElissauPisa,și din această căsătorie a ieșitEuristeu.Sthenelos a fost ucis de un fiu al luiHeracle,Hyllus,iar tronul de la Micene a revenit lui Euristeu.

Euristeu l-a urât peHeracle.Micenianul l-a pus pe Heracle să săvârșească 12 mari isprăvi. După moartea eroului,Euristeui-a prigonit peheraclizi(urmașii luiHeracle), care au cerut sprijinulAtenei.Euristeu și fii săi au murit în asediul cetății ateniene.

Dinastia Atridă

[modificare|modificare sursă]
Întoarcerea lui Agamemnon

După moartea luiEuristeu,Atreu,unchiul său, a preluat puterea. Dar fratele acestuia din urmă,Tieste,gelos pe puterea fratelui său, îl ucise și îi luă tronul. Fii lui Atreu,AgamemnonșiMenelau,se duseră în exil la regeleTyndareosalSpartei,care își căsăori fiicele cu cei doi Atrizi (fii ai lui Atreu).

După un timp, fiul luiAtreu,Agamemnon,se întoarse din exil și îl ucise pe Tieste. Fiul celui din urmă,Egist,fugi din Micene. Agamemnon deveni astfel rege în Micene, iarMenelaurege laSparta.

Când soția luiMenelau,Elena,fu răpită deParis,prințtroian,regele dinSpartaceru ajutor de la fratele său. Acesta adună o armată formată din greci din toate părțile (de laIthacalaCretașiTesalia) și porni la război împotrivaTroiei.Mai întâi,Agamemnontrebui să-și sacrifice fiica,Ifigenia,pentru a putea primi vânt prielnic de la zeițaArtemis.Însă zeița o luă pe Ifigenia și o duse înTaurida(Crimeea), unde deveni preoteasă a cultului ei.

Războiula fost unul dezastros, dar aheii au învins șiAgamemnons-a întors acasă în triumf. Însă soția sa,Clitemnestra,împreună cuEgist(fiul luiTieste), îl asasinară pe atrid și se puseră pe tronul lui. Fiul lui Agamemnon,Oreste,ajutat de sora saElectrași de prietenul săuPylade,îi ucise pe cei doi asasini ai tatălui său. După aceea plecă în Taurida după Ifigenia, tronul din Micene fiind luat de fiul lui Egist,Aletes.Când se întoarse,Oresteîl ucise pe Aletes și se proclamă rege al Micenei.

În timpul lui Oreste, statul micenian a cuprins întregaArgolidă(Argos) șiLaconie(Sparta). Fiul luiAgamemnona murit de la o mușcătură de șarpe dinArcadia.Corpul său a fost dus laSparta,unde a fost înmormântat. Fiul său,Tisamenus,a fost ucis în luptă cuheraclizii(considerați a fi invadatoriidorieni), care au distrus cetatea Micene șiau întemeiat o nouă epocă înElada.

Lista regilor micenieni

[modificare|modificare sursă]


Tăblițe cu Liniar B descoperite la Micene
O citadelă din Micene

Prima excavație de la Micene a fost făcută în1841,de arheologul grecKyriakos Pittakis.El a găsit Poarta Leilor. În1874,germanulHeinrich Schliemanna scos la lumină mare parte din cetate. El a găsit de asemenea mormintele regale, împreună cu defuncții și comorile din ele. I se atribuie și descoperirea „Măștii lui Agamemnon” (dovedită a fi dinsecolul al XVI-lea î.Hr.,nu din 1200 î.Hr., când se crede că a avut locRăzboiul troian) și a „Cupei lui Nestor”.

Acropola a fost excavată din1902,atât de Școala Britanică de laAtena,cât și de arheologi greci. Sau găsit de asemenea diferite tăblițe cu scrisulLiniar B,multe dintre ele fiind cu caracter economic.

Situl arheologic de la Micene a fost înscris în anul 1999 pe lista patrimoniului cultural mondialUNESCO.

  1. ^Mylonas, George Emmanuel ().Ancient Mycenae: The Capital City of Agamemnon.Princeton, New Jersey: Princeton University Press.
  2. ^„Revista Magazin: Irina Stoica,Palatul din Micene,8 noiembrie 2012”.Arhivat dinoriginalla.Accesat în.

Legături externe

[modificare|modificare sursă]
Commons
Commons
Wikimedia Commonsconține materiale multimedia legate deMicene