Sari la conținut

Minut

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Minut
Numeminut
Mărimedurată[*][1]
Unitatea în SI60 de secunde[1]
Formula0 h
0 zi
60 de secunde
61 de secunde
Minut

Unminuteste ounitate de măsurăatimpuluisau al unuiunghi.

Timp[modificare|modificare sursă]

Minutul este o unitate de măsură atimpuluiegală cu a șaizecea parte dintr-o oră sau cu 60 desecunde.Minutul nu este o unitate aSI,fiind totuși acceptată prin folosirea unitățilorSI. Simbolul pentru minut sau minute estemin

Conform definițieiUTCuneori ultimul minut al ultimei zile dintr-o lună poate avea 59 sau 61 secunde.[necesită citare]

Faptul că o oră are 60 de minute poate fi datorat babilonienilor, care utilizau sistemul de numărare în baza 60 sau sexagesimal.

Geometrie[modificare|modificare sursă]

Îngeometrie,minutul este o măsură unghiulară, fiind a șaizecea parte dintr-un grad. Mai este cunoscut si caminut de unghisauminut de arc,putând fi divizat în 60 de secunde de arc.

Simbolul minutului în geometrie estesemnul prim(′). De exemplu, cincisprezece minute pot fi scrise 15′. Totuși, un apostrof sau un semn al citării(U+0027) poate fi utilizat.

Astronomie[modificare|modificare sursă]

Înastronomie,minutul este o unitate a unghiului egală cu a șaizecea parte dintr-o oră de arc sau cu 60 de secunde de arc.

Simbolul minutului estemin.

Pământulse rotește în jurulaxeipolarecu câte 15 minute de arc în fiecare minut detimp sideral.Laecuatorun minut de arc este egal cu aproximativ omilă marină.

Origine[modificare|modificare sursă]

Expresia „minut” provine din expresialatină(pars) minuta prima”,care înseamnă „primul minut”, adică prima parte din primul tip de diviziune al uneiore.Analog,secundaprovine din expresia „second minute”,adică o parte dintr-al doilea tip de diviziune al orei.

Bibliografie[modificare|modificare sursă]


  1. ^ab6.5.6,Quantities and units—Part 1: General,p. 21