Sari la conținut

Monocromie

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Monocromie alb-negru:Turnul Eiffelîn timpulExpoziției Universale de la Paris din 1889
Monocromie color:dispozitivele de vedere nocturnăproduc de obicei imagini monocrome, tipic din nuanțe de verde
O fotografie a unuipapagalararedusă la o paletă monocromă de cu un număr limitat de nuanțe degri

Oimaginemonocromatică[1]saumonocromă[2]este formată dintonuri(luminozitate,umbre) ale unei singureculori.[3]Termenul demonocromvine dingreacăμονόχρωμος(monocromos), însemnând „având o singură culoare”.

Un obiect sau o imagine monocromatice reflectă doar tonuri dintr-o gamă limitată denuanțe(îninformatică,parametrulhue). Imaginile formate doar din tonuri degrise spune că sunt înalb-negru.

Înfizicăolumină monocromaticăse referă la olumină vizibilădintr-o bandă îngustă delungimi de undă(v.culoare spectrală).

La o imagine, termenul „monocrom” este considerat de obicei ca fiind același lucru cu „alb-negru” sau, mai probabil, cu o imagine „în tonuri de gri”, dar poate fi folosit și pentru a se referi la alte combinații care conțin doar tonuri ale unei singure culori, cum ar fiverdeșialbsauroșuși alb. Se poate referi, de asemenea, la tonurile desepiacare afișează tonuri de la cafeniu deschis la maro închis sau imagini încianotipie(întâlnite în documentațiile tehnice) și metode fotografice timpurii, cum ar fidagherotipiasauferotipia,oricare dintre ele putând fi utilizate pentru a produce o imagine monocromatică.

În informatică termenul „monocrom” are două sensuri:

  • imaginea poate avea doar o culoare, care poate fi activată sau nu (cunoscută caimagine binară),
  • imaginea poate avea grade de luminozitate ale unei culori.

Unmonitor monocromeste un dispozitiv de afișare (ecran, display) cu o singură culoare, verde,ambră,roșu sau alb-negru, adesea putând afișa tonuri ale acelei culori.

Încinematografie,filmele monocrome sunt normal în alb-negru. Deși imaginile color erau posibile spre sfârșitul secolului al XIX-lea, filmele în culori au apărut abia la mijlocul anilor 1930.

Înfotografia digitală,imaginile monocrome se obțin sau din captarea de către senzor doar a intensității luminii, sau prin prelucrări ulterioare ale imaginilor color, inclusiv balansarea canalelor roșu, albastru și verde (RGB). Balansarea canalelor permite obținerea de efecte artistice. De exemplu, folosirea doar a canalului culorii roșii are un efect similar cu un filtru roșu asupra unuifilm pancromatic.Dacă se elimină canalul roșu, efectul este similar cu imaginile obținute cu unfilm ortocromaticsau cu folosirea unui filtrucianla un film pancromatic. Balansarea canalelor oferă numeroase efecte artistice în imaginea finală monocromă.

Laanaglifeculorile originale alestereogramelorsursă trebuie inițial estompate pentru a simplifica realizarea imaginilor. Apoi cele două imagini care vor forma imaginea stereoscopică se virează în două culori complementare, de obicei roșu și cian.[4]

În fizică o lumină monocromatică este oradiație electromagneticăde o singură frecvență. Totuși, nicio sursă de radiație electromagnetică nu este pur monocromatică, deoarece aceasta ar necesita, ca o consecință atransformatei Fourier,o undă de durată infinită. Chiar și surse foartecoerente,cum ar filaserii,funcționează într-o gamă de frecvențe (cunoscută sub numele delățimea liniei spectrale). În practică, lumina filtrată (separată de orețea de difracție) și lumina laser sunt denumite în mod obișnuit monocromatice. Adesea sursele de lumină pot fi comparate și etichetate ca „mai monocromatice”. Un dispozitiv care izolează o bandă îngustă de frecvențe de o sursă de lățime de bandă mai largă se numeștemonocromator[5],chiar dacă lățimea sa de bandă este specificată explicit, înțelegându-se astfel că de fapt lucrează într-o gamă de frecvențe.

  1. ^monocromatic”laDEX online
  2. ^monocrom”laDEX online
  3. ^en„monochrome”,Merriam-Webster Online Dictionary,,accesat în
  4. ^en„Monochromatic”.Dictionary.com Unabridged.Random House, Inc.Accesat în.
  5. ^monocromator”laDEX online