Sari la conținut

Primatul papal

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Isus Cristos îi încredințează lui Petrucheile împărăției,Evangheliarul de la Bamberg, sec. al XI-lea

Primatul papaleste întâietatea revendicată de episcopulRomeifață de ceilalțiepiscopi,pe baza convingerii că el este succesorulSfântului Petru.

Papa Ștefan I,care a fost episcop al Romei în a doua jumătate a secolului al III-lea, a interpretat textul biblic dinevanghelia după Matei16,18 („Tu ești Petru și pe această piatră voi zidi biserica mea” ) în sensul că el, ca urmaș al lui Petru, are rolul de fundament al bisericii. Acest argument, adus într-o dispută cu episcopulCiprian de Cartagina,nu a fost în măsură să-l determine pe Ciprian să urmeze indicațiile date de papa Ștefan.

LaSinodul de la Ferrara și Florența,1438-1439, reprezentanții Bisericii Latine și cei ai Bisericii Grecești au ajuns la un acord privind recunoașterea întâietății episcopului Romei.[1]

Primatul episcopului Romei a fost interpretat în temei spiritual sau în temei politic. Prima categorie de argumente s-a bazat pe autoritatea apostolului Petru, cea de-a doua pe faptul că Roma a fost capitala Imperiului Roman până la data de11 mai330,când împăratulConstantin cel Marea mutat capitala laConstantinopol.Din argumentul politic decurge consecința că primatul l-ar avea întotdeauna episcopul aflat cel mai aproape de puterea politică, adică cel de Constantinopol după inaugararea noii capitale, respectiv cel de laMoscova,după căderea Constantinopolului:Moscova, a treia Romă.

  • Nicolas Afanassieff,Jean Meyendorff,La primauté de Pierre dans l'Église orthodoxe,Neuchâtel, 1960;
  • Klaus Schatz,Der päpstliche Primat. Seine Geschichte von den Ursprüngen bis zur Gegenwart,Würzburg, 1990;
  • Klaus Schatz,Papal primacy: from its origins to the present,Collegeville, Minn., 1996.

Legături externe

[modificare|modificare sursă]