Sari la conținut

Republica Democrată Germană

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de laRDG)
Republica Democrată Germană
Germania de Est
Deutsche Demokratische Republik
DrapelStemă
DrapelStemă
Deviză națională
Proletari din toate țările, uniți-vă!
Imn național
Auferstanden aus Ruinen
Localizare
Localizare
Localizare
CapitalăBerlinul de Est
Limbăgermană
Guvernare
Formă de guvernareStat socialist
Șeful statului
-19491960Wilhelm Pieck
-19601971Walter Ulbricht
-1971-1989Erich Honecker
-1989Egon Krenz
-1989-1990Manfred Gerlach
-1990Sabine Bergmann-Pohl
Șeful Guvernului
-19491964Otto Grotewohl
-19641973Willi Stoph
-19731976Horst Sindermann
-19761989Willi Stoph
-19891990Hans Modrow
- 1990Lothar de Maizière
LegislativVolkskammer[*][[Volkskammer(parliament of the GDR (East Germany))|​]]
Istorie
Epoca istoricăRăzboiul Rece
proclamarea Republicii Democrate Germane
Reunificarea Germaniei
Economie
MonedăMarca est-germană
Istoria Germaniei
Stema Germaniei
Acest articol este parte a uneiserii
Antichitatea
Triburile germanice
Perioada migrațiilor
Imperiu Francilor
Evul Mediu
Sfântul Imperiu Roman
Colonizarea răsăritului
Apariția națiunii germane
Confederația Rinului
Confederația Germană
Confederația Germană de Nord
Imperiul German
Imperiul German
Primul Război Mondial
Republica de la Weimar
Republica de la Weimar
Germania nazistă
Germania nazistă
Al Doilea Război Mondial
Germania postbelică
Germania între 1945-1990
Ocupația și împărțirea
Expulzarea germanilor
Republica Democrată Germană
Germania de Vest
Reunificarea Germaniei
Germania modernă
Germania

Portal Germania
vdm

Republica Democrată Germană(cuacronimeleRDGsauR.D.G.,frecvent folosite în perioada1950-1990) a fost un stat german independent dinblocul țărilor comuniste,situat în partea de est aGermanieide azi, aflat sub controlul trupelor sovietice până înoctombrie1989.Întremai1945șioctombrie1949Germania de Esta purtat în limba germană numele de „Zona de Ocupație Estică a Germaniei”. În această perioadă nu a fost clar dacă zona aceasta este o entitate statală sau nu.

La data de7 octombrie1949Germania de Est s-a declarat stat independent cu capitala laBerlin,luându-și numele oficial deDeutsche Demokratische Republik(„Republica Democrată Germană” ). Acronimul german DDR a devenit unul de marcă pentru desemnarea estului Germaniei în țările vorbitoare delimbă germană.

Simultan cu declararea RDG, în aceeași zi de7 octombrie1949,Germania de Vest(sub numele anterior la fel de neclar „Zona de Ocupație Vestică a Germaniei”, aflată sub controlul trupelor americane, engleze și franceze) s-a declarat și ea stat independent, sub numele deBundesrepublik Deutschland(Republica Federală Germania), sau RFG (în germanăBRD), cu capitala laBonn.PentruBundesrepublik Deutschlandîn RDG s-a întrebuințat acronimulBRD,cu o conotație politică disprețuitoare. Însă în RFG acronimulBRDnu s-a folosit de către populație aproape deloc, iar autoritățile vest-germane chiar s-au împotrivit folosirii lui,BRDnefiind o desemnare oficială a statuluiBundesrepublik Deutschland.

Odată cureunificarea Germaniei,finalizată la1 octombrie1990,respectiv odată cu sărbătorirea primei aniversări aGermaniei Reunitela3 octombrie1990,statul comunistDeutsche Demokratische Republika încetat să mai existe. Începând de atunci numele său și acronimulDDRse folosesc în Germania numai în sensul de „fosta” RDG.

Spre sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondialsovieticii au invadat Germania, iar la16 aprilie1945au început atacul asupra Berlinului. La30 aprilieau cuceritReichstag-ul, ceea ce a marcat punctul culminant al invadării Germaniei de cătreArmata Roșie,care avea deja controlul unor capitale est și sud-est europene, precumBucurești,Budapesta,PragasauVarșovia.Sovieticii au ajuns până laElba,unde au fost opriți de trupele britano-americane, care voiau să oprească expansiunea comunismului în Europa. Astfel, Germania a fost împărțită în patru sectoare de influență între cele patru mari puteri militare și anumeURSS,SUA,Marea BritanieșiFranța.De asemenea, și capitala Berlin a fost împărțită de cele patru puteri în patru sectoare de influență, cu toate că se afla în totalitate pe teritoriul zonei de influență sovietică. Această împărțire a capitalei a generat crize majore pentruRăzboiul Rece,cum ar fiBlocada Berlinuluiîntre 1948-1949 și, mai târziu,Zidul Berlinului.

În 1949Iosif Stalina cerut reparații de război marilor întreprinderi, combinate și uzine din zona de ocupație vestică, lucru refuzat însă deHarry Truman.În replică, Stalin a creat un nou stat, care s-a proclamat Republica Democrată Germană, cunoscută popular ca Germania de Est. În noul stat satelit al Moscovei a preluat puterea Partidul Unității Socialiste din Germania (Sozialistische Einheitspartei Deutschlands- SED), secretar general fiind numitWilhelm Pieck.

În1971Erich Honeckera fost ales secretar general al SED, înlocuindu-l peWalter Ulbricht.Honecker a fost obligat să demisioneze la18 octombrie1989și, după un scurt intermezzo cu peripeții în care a cerut azil politic la ambasadaUniunii SovieticedinBerlin,a plecat în exil (mai exact, a fost lăsat să plece, conform unui acord tacit al tuturor părților implicate) înChile,viaMoscova,împreună cu soția saMargot Honecker.Locul lui Honecker a fost luat deEgon Krenz,care a fost ultimul lider comunist al acestui stat.

Legături externe

[modificare|modificare sursă]