Sari la conținut

Raționalism

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Raționalismulsaumișcarea raționalistăeste odoctrinăfilozoficăcare afirmă căadevărultrebuie să fie determinat în virtutea forțeirațiuniiși nu pe bazacredințeisau adogmelorreligioase.Cuvântulraționalismprovine dinlatină,ratioînsemnând „rațiune”.

Raționaliștii susțin că rațiunea este sursaîntregiicunoașteriumane. Există și o altă formă de raționalism, mai puțin extrem, care susține că rațiunea esteprincipalasursă a cunoașterii sau că rațiunea este sursacelui mai important tipde cunoaștere.

Raționalismul are câteva asemănări la nivel deideologiecuumanismulșiateismul,prin faptul că își propune să furnizeze unscheletdereferințăpentru probleme de ordin social și filosofic fără implicații religioase sau de ordinsupranatural.Totuși, raționalismul se deosebește de aceste ideologii, deoarece:

  • umanismul,cum o sugerează și numele, este concentrat asupra superioritățiisocietății umaneși aomuluiîn comparație cunaturași cu ceea ce conține aceasta
  • ateismuleste lipsa credinței in zeitați, raționalismul nu face referiri la acesta.

Utilizarea filozofică

[modificare|modificare sursă]

Rationalismuleste adesea în contrast cuempirismul.Luate în foarte mare măsură aceste abordări nu se exclud reciproc, deoarece un filosof poate fi atât raționalist cât și empiric.[1]Empirismul afirmă că toate ideile vin la noia posteriori,adică prin percepție; fie prin simțurile externe, fie prin senzații interioare precum durerea și mulțumirea. Empiriștii consideră în mod esențial că sursa cunoașterii se bazează sau derivă direct din experiență. Raționaliștii consideră că se ajunge la cunoașterea priori- prin folosirea raționamentului - și astfel este independentă de experiența senzorială.

  1. ^Lacey, A.R. (1996),A Dictionary of Philosophy,1st edition, Routledge and Kegan Paul, 1976. 2nd edition, 1986. 3rd edition, Routledge, London, UK, 1996. p. 286

B.G. Kuznetov,Rațiune și ființare,Editura Politică, Bucuresti, 1979