Sari la conținut

Radiohead

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Radiohead

Thom Yorke,vocalistul trupei Radiohead, în timpul unui concert
Date personale
OrigineOxfordshire,Anglia
Regatul UnitRegatul Unit
Gen muzicalRock alternativ
Electronică
Data formăriiModificați la Wikidata
Ani de activitate1991- prezent
PremiiGrammy Award for Best Alternative Music Album[*][[Grammy Award for Best Alternative Music Album(Honor presented to recording artists for quality alternative music albums)|​]]()[1]
Rock and Roll Hall of Fame()
Libera Award for Best Live Act[*][[Libera Award for Best Live Act|​]]
Libera Award for Video of the Year[*][[Libera Award for Video of the Year(Music video award)|​]]Modificați la Wikidata
Membri
Thom Yorke
Jonny Greenwood
Ed O'Brien
Colin Greenwood
Phil Selway
Discografie
Listă completăRadiohead discography[*][[Radiohead discography(Wikimedia band discography)|​]]Modificați la Wikidata
Prezență online

Radioheadeste o trupăenglezădinOxfordshire,Marea Britanie.Încadrată uneori în genulrockului alternativ,trupa a fost influențată de o varietate de genuri muzicale. [2] [3] Radiohead a fost lăudată ca fiind una din cele mai creative trupe ale erei sale, fiind cunoscută pentru cântecele sale complexe și evoluția artistică de la un album la altul. [4] Unii consideră că membrii trupei și-au menținut independența muzicală și politică [5] [6] în ciuda contractului cuEMI,ocasă de discurimajoră. Totuși, momentan trupa lucrează fără un contract de înregistrări, mergând în turnee, unde prezintă cântece noi.

Formată de câțiva colegi de școală în 1986, Radiohead a lansat primulsingleabia în1992.MelodiaCreep,de pe albumul lor de debut,Pablo Honey(1993), a devenit unhitinternațional, fiind lansat la apogeul popularității genuluigrunge.Trupa a fost inițial etichetată drept un „one-hit wonder” (un artist efemer, care câștigă popularitate printr-un singurcântec) la nivel internațional, dar au avut priză la publicul britanic mulțumită celui de-al doilea album,The Bends(1995), cucerind publicul prin atmosfera densă dechitarăa cântecelor și interpretarea expresivă a vocalistuluiThom Yorke.

Al treilea album al trupei,OK Computer(1997), i-a adus în atenția lumii; apreciat atât pentru sunetul expansiv și pentru tema alienării moderne, a fost lăudat de critici ca un o piatră de hotar a muzicii anilor 1990. PrinKid A(2000) șiAmnesiac(2001), Radiohead au ajuns la apogeul popularității mondiale chiar pe măsură ce muzică lor devenea din ce în ce mai puțin convențională. Idolilor timpurii ai stilului formației și membrilor acesteia, artiștilor muzicali, precumR.E.M.,Pixies,The Smiths,Magazine,Joy Division,[7]șiSiouxsie and the Banshees[7],li s-au alăturat în deceniul următor influențe mai variate, precumCharles Mingus,Can,AutechreșiOlivier Messiaen.Trupa a fost inspirată dejazzulexperimental, muzica clasică asecolului XXși mai ales demuzica electronică,precum muzicienii formațiilorDub,Detroit Technoși cei de laWarp Records), [8]), deși au continuat să se inspire din muzica creată dethe BeatlesșiNeil Youngpentru ultimul lor album,Hail to the Thief(2003).

Deși cele mai recente albume ale formației i-au polarizat pe ascultători, [9] și nu au reușit să lanseze hituri mari, Radiohead este văzută în continuare ca făcând parte din primul eșalon al industriei muzicale, [10] [11] adunând mulțimi mari laconcerte,influențând artiști din multe genuri și bucurându-se de un succes comercial surprinzător pentru o trupă de „outsideri”, așa cum au fost, uneori, caracterizați.[4]

  1. ^https://www.grammy.com/grammys/artists/radiohead/8042,accesat înLipsește sau este vid:|title=(ajutor)
  2. ^enFricke, David. Interviu cu Thom Yorke, mai 2006. website-ulRolling Stone.[1]Arhivatîn,laWayback Machine.
  3. ^enPlaylist pentru al treilea webcast Radiohead către fani, martie 2000.arhivat la at ease news
  4. ^abenRoss, Alex. "The Searchers: Radiohead's unquiet revolution."The New Yorker,20 și 27 august 2001.[2]
  5. ^enBurton, Sarah. "Artă și Politică" (interviu cuHoward Zinnși Thom Yorke).Resonance Magazine,22 noiembrie 2003.în arhiva alternetArhivatîn,laWayback Machine.
  6. ^enWhittington-Hill, Lisa. "Let's Rant and Roll."This Magazine,noiembrie-decembrie 2004.[3]Arhivatîn,laWayback Machine.
  7. ^aben"10 Bullet Points From The Thom Yorke Interview with Marc Baron"Arhivatîn,laWayback Machine., thelmagazine.com, 22/07/2013
  8. ^enGross, Terry. Interviu cu Thom Yorke, iulie 2006.NPR - Fresh Airwebsite.[4]
  9. ^enBBC News. "Amnesiac:Your Views, "4 iunie 2001.[5]
  10. ^enPareles, Jon., articolNew York Times,2 iulie 2006.[6]
  11. ^enAbramovich, Alex. "The Anti-Christs: Radiohead defies rock's own, personal Jesus myth."Slate,8 iunie 2001.[7]

Legături externe

[modificare|modificare sursă]
Commons
Commons
Wikimedia Commonsconține materiale multimedia legate deRadiohead