Sari la conținut

Realism literar

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Realismuleste uncurent literarcare s-a manifestat în secolul al XIX-lea și are drept centru de iradiereFranța.Este o mișcare, curent, atitudine în creație /teoria literarăși artistică având ca principiu de bază reflectarearealitățiiîn datele ei esențiale, obiective, caracteristice. Este o concepție opusăidealismului,potrivit căruia lucrurile există independent de faptul că sunt percepute sau nu.

Temele romanelor realiste includ parvenitismul, avariția, imoralitatea, singurătatea etc., iarmotivele– parvenitul, avarul, zgârcitul. Compoziția este obiectivă, naratorul este omniscient și omniprezent. Subiectele sunt inspirate din realitate. Acțiunea se desfășoară pe mai multe planuri, iar conflictele sunt de natură socială, psihologică, politică etc. Personajele întruchipează mai multe categorii sociale, complex caracterizate, reprezintă tipuri umane. Structura unor astfel de opere literare este închisă. Se utilizează tehnica detaliului și se accentuează relația dintre mediu și personaj.

Realismul literar românesc a fost inaugurat în proză și dramaturgie de către scriitoriipașoptiști(Costache Negruzzi,Mihail Kogălniceanu,Vasile Alecsandri) și postpașoptiști (Nicolae Filimon,Bogdan Petriceicu Hasdeu). Acest stil a fost adoptat și folosit în operele lor de scriitori români precumIon Luca Caragiale,Ioan Slavici,Liviu Rebreanu,George Călinescu,Marin Predași Mihail Sadoveanu.