Redundanță (lingvistică)
Înlingvistică,termenulredundanțădenumește prezența mai mult decât o singură dată a uneiinformațiiîntr-un acelașienunț[1].O asemenea informație este dată de o entitate lingvistică (de exemplu unmorfemsau unlexem), ori o trăsătură a unei entități lingvistice, de pildă a unuifonem.O asemenea entitate sau trăsătură este calificată ca redundantă dacă prezența ei nu este necesară pentru ca informația să fie clară, adică, în sens lingvistic, pentru a identifica ocategorie gramaticalăsau o entitate lingvistică[2].
Termenul a fost preluat dinteoria informației.În transmiterea unuimesajintervin totdeauna diverși factori care o perturbă, numiți cu termenul general dezgomot.În plus,codulprin care se transmite mesajul are constrângerile sale inerente: un număr limitat desemnale,și reguli ce restrâng posibilitățile de combinare a semnalelor de care dispune codul. De aceea, mesajul suferă pierderi de informație, care se pot compensa prin repetarea unor semnale. Existența unor astfel de semnale într-un mesaj constituie redundanța în transmiterea informației[3].
Din punctul de vedere al transmiterii informației,limbajul naturaleste tot un cod, un sistem de semne constituite de entitățile lingvistice.Comunicareaprinlimbăpoate fi și ea perturbată de factori ca zgomotul propriu-zis, defecte de articulare ale vorbitorului, sau de auz ale destinatarului etc. Este, de asemenea, îngreunată de numeroase limitări ale codului lingvistic: frecvența diferită a fonemelor și morfemelor, restricții în secvențele de foneme și morfeme, restricțiisemanticereferitoare la enunțurile plauzibile[3],de aceea redundanța este uneori necesară și în utilizarea limbii.
Redundanța este una din tendințele general lingvistice, deși se manifestă diferit în funcție de limbi, unele fiind deosebit de sensibile față de anumite categorii gramaticale, pe care le marchează mai redundant decât alte limbi[4].Există și o tendință generală contrară, cea a economiei, de evitare a redundanței în diverse cazuri, de asemenea diferite de la limbă la limbă. De exemplu, în limbile în caresubiectulpoate fi inclus, adică clar exprimat dedesinențelepersonalealepredicatului,ca înlimba română,se evită exprimarea sa și princuvântaparte, dacă nu trebuie scos în evidență[5].
Există diferențe cantitative în privința redundanței între aspectul oral și cel scris al limbii. În general, comunicarea orală are un grad mai mare de redundanță, iar cea scrisă reduce necesitatea redundanței[6][7].Totuși, în limbi a cărorortografieeste preponderentetimologică,aspectul scris al unui enunț poate prezenta un grad mai mare de redundanță decât aspectul său oral[8].
Redundanța este prezentă în toate domeniile limbii. Uneori este impusă de regulile acesteia, chiar dacă mesajul este clar și fără ea. De pildă, la nivelgramatical,opropozițiecaenThe bird fliesprezintă redundanță în exprimareanumăruluisingular al subiectului, atât la acesta, cât și la predicat, prinacordulacestuia cu subiectul, deși teoretic ar fi posibil să se spună *the bird fly,numărul fiind clar exprimat și așa[9].
Redundanța în diverse domenii ale limbii
[modificare|modificare sursă]În sistemul fonologic
[modificare|modificare sursă]Două foneme, precum /p/ și /b/ se opun, de exemplu înlimba engleză,ca înperechea minimalăa cuvintelorpin„bold” vs.bin„ladă”, prin câte trei trăsături. Una este calitatea deconsoană surdăa lui /p/, respectiv deconsoană sonorăa lui /b/, a doua estepronunțareacu tensiune musculară a lui /p/, respectiv cea fără tensiune musculară, laxă, a lui /b/, iar a treia – caracterul aspirat al lui /p/, respectiv cel neaspirat al lui /b/. Dintre acestea, numai una dintre opoziții este necesară pentru a le distinge ca foneme. S-a stabilit că aceasta este opoziția surdă vs. sonoră, și că față de aceasta, celelalte două opoziții sunt redundante. Totuși, în unele situații, și altă opoziție poate fi mai puțin redundantă, de pildă cea de tensiune în poziție finală a lui /p/ și /b/, ca în cuvintelerip„a rupe” vs.rib„coastă”, sau încontexte situaționalecând vorbitorul trebuie să folosească toate trăsăturile disponibile ca să se poată face înțeles[2].Dacă n-ar exista redundanțăfonologică,adică fonemele s-ar opune numai printr-o singură trăsătură, în unele situații s-ar produce confuzii[10].
În sistemul gramatical
[modificare|modificare sursă]Și în acest sistem există redundanță în fiecare limbă, adică morfeme redundante. Limbile diferă, printre altele, și prin gradul de redundanță cu care marchează aceeași categorie grammaticală.
Înlimbile romanice,de exemplu, este marcat în mod mai mult sau mai puțin redundant, în funcție de limbă,genulși numărul (în română șicazul)substantivului,nu numai prin morfemele adăugate acestuia, ci și, în combinațiilesintactice,prin morfemele adăugatedeterminanțiloracordați cu el. Numărul subiectului este marcat și prin predicat, iar genul și printr-o parte a predicatului la unele forme compuse ale sale. Exemple:
- roo actriță talentată(nominativ-acuzativsingular) vs.unei actrițe talentate(genitiv-dativsingular) – genul, numărul și cazul marcate prin desinența substantivului, formaarticoluluinehotărât și desinențaatributuluiadjectival[11];
- ituna ragazza italianavs.due ragazze italiane„o fată italiană” vs. „două fete italiene” – genul și numărul marcate prinsufixulde plural al substantivului și al atributului, precum și formanumeralului[12];
- esun chico alto„un băiat înalt” – genul și numărul marcate prin forma articolului nehotărât și sufixul substantivului și al atributului adjectival;La casa está limpia„Casa este curată” – genul și numărul marcate și prin sufixul de feminin alnumelui predicativ,numărul și prin desinențaverbului copulativ[13].
Înlimba franceză,redundanța în exprimarea genului și a numărului este mai redusă în limba vorbită decât în cea scrisă, din cauza ortografiei, care păstreazăliterecorespunzătoare unorsunetepronunțate în franceza veche, dar nu și în cea modernă[8].De pildă, în propozițiaLes enfants sont gais„Copiii sunt veseli”, pluralul subiectului are patru mărci scrise, sufixul de plural al subiectului și al numelui predicativ, forma articolului hotărât și a verbului copulativ. În schimb, în pronunție ([lezɑ̃fɑ̃ sɔ̃ gɛ]) sunt prezente numai două mărci ale pluralului (pronunțarea articolului și a verbului copulativ)[3].
Într-o limbă din altăfamilie,maghiara,redundanța este mai redusă în asemenea construcții, căciadjectivulse acordă în număr ca nume predicativ (a zongorafehér„pianul este alb” →a zongorákfehérek„pianele sunt albe” ), dar nu se acordă ca atribut (ex.afehérzongora„pianul alb” →afehérzongorák„pianele albe” ), iar genul gramatical nu este exprimat deloc[14][15].
În altă limbă, engleza, redundanța este și mai redusă în exprimarea genului și a numărului, dat fiind că adjectivul atribut și cel nume predicativ nu se acordă nici învorbire,nici în scris, ex.asmallbottle„o sticlă mică” →smallbottles„sticle mici”[16],The window isbroken„Geamul este spart” →The windows arebroken„Geamurile sunt sparte»[17].
Alte redundanțe în limba română
[modificare|modificare sursă]Câteva cazuri de redundanță deosebesc limba română de celelalte limbi romanice, prin gradul lor mai mare.
S-a constatat, printre altele, că limba română este sensibilă față de determinarea definită, care se manifestă prin redundanța articolelor care s-au creat în această limbă: articolul hotărât propriu-zis,articolul demonstrativ și articolul posesiv,ex. în propozițiaL-am văzut pe elevul celnoualprofesorului[18].La determinarea definită contribuie în unele construcții șiadjective pronominale,de exempluadjectivul posesiv:rochia mea ceanouă(vs.frmarobe neuve,numai cu adjectiv posesiv)[19].În română,adjectivul demonstrativpoate fi și postpus substantivului, care este obligatoriu articulat cu articol hotărât, aceasta fiind altă exprimare redundantă a determinării definite, ex.copilul acesta,copilul acela[20].
Româna este sensibilă și față de categoria numărului, ceea ce determină exprimarea sa redundantă: prin desinența substantivului, la unele substantive și prinalternanțe fonetice,iar, suplimentar, prin forma cuvintelor acordate cu substantivul, ex.Cărțile cele noi ale profesorului sunt primele cu acest subiect,cu opt mărci de număr: sunetele alternativeăîn loc deașițîn loc detdin forma de singular (carte) a subiectului, desinența-ia subiectului, forma articolului hotărât al subiectului, forma articolului demonstrativcele(folosit facultativ), forma articolului posesivale,forma verbului copulativ, desinența-ea numelui predicativ și forma articolului acestuia[21].
Când substantivul este determinat cu articol nehotărât, categoria cazului este exprimată redundant la genitiv-dativ la ambele cuvinte, ex.unei cărți[22].
Alt caz de redundanță în română este dublarea, în unele cazuri obligatorie, acomplementului directși a celuiindirect,prin anticiparea (cataforă) sau reluarea lor (anaforă) printr-unpronume personalcu formăneaccentuată,a complementului exprimat prin substantiv:pe Ion l-am văzut,lui Ion i-am dat.Dublarea, uneori chiar triplarea, este și un mijloc sintactico-stilistic de reliefare a diferitepărți de propozițieși propoziții, ex.Că nu-mi acorzi nicio atenție,asta oștiam demult[23].
Redundanța lexicală
[modificare|modificare sursă]Unul din tipurile de redundanță lexicală esterepetiția,care are valoare stilistică, de intensificare, fiind folosită în vorbirea obișnuită și în opere literare. Exemple:
- roMircea însuși mână-n luptă vijelia-ngrozitoare / Carevine, vine, vine,calcă totul în picioare(Mihai Eminescu)[24];
- frLe mensonge estpartout, partout!„Minciuna e peste tot, peste tot!” (Frații Goncourt)[25];
- huMost tél vanéscsendéshóéshalál„Acum e iarnă și liniște și nea și moarte” (Mihály Vörösmarty)[26].
Alt tip de redundanță lexicală estepleonasmul.Conform uneia din definițiile sale, este exprimarea repetată a aceleiași informații într-o propoziție[27],prin folosirea alăturată a unorsinonime,sau a uneisintagme,de obicei compusă din doi termeni, în care un termen suficient singur pentru exprimarea informației include sensul celuilalt, astfel acesta fiind de prisos[28].
Există mai multe categorii de pleonasme din punctul de vedere al acceptării lor.
Pleonasmul nu este în general admis dacă nu aduce nimic în plus față de exprimarea o singură dată a informației[27],fiind comis din ignoranță, neglijență sau grabă[29].Astfel sunt cele din propozițiileN-am cumpăratdecât numaiflori(sinonime) sauMijlocașul a pornit unatac agresivasupra adversarului său(atribut cu sensul inclus în determinatul său)[28].Totuși, unele pleonasme din vorbirea obișnuită, care aduc în plus expresivitate pe lângă exprimarea informației, intensificând exprimarea, sunt generale și acceptate, precumani de zile,ieși afară![29],Mi-a scris scrisoarea cu mâna lui proprie,Am auzit cu urechile mele,Am văzut cu ochii mei[28].Acesta din urmă este prezent în mai multe limbi, fiind atestat încă dinAntichitate:
- laego oculis meis vidi(Vergilius) „Eu am văzut aceasta cu ochii mei”[30];
- frJe l'ai vu de mes propres yeux„Am văzut asta cu ochii mei”[27];
- enI saw it myself, with my own eyes„Am văzut-o eu însumi, cu proprii mei ochi”[31];
- huLátjátok, feleim, szemtekkel, mik vagyunk„Vedeți, semenii mei, cu ochii voștri, ce suntem”[32].
Alte pleonasme acceptate sunt folosite conștient înliteraturăși înjurnalismcafiguri de stil,de exempluepitetulpleonastic:[...] o epocă derapidități grăbiteși devagi aproximații(Tudor Arghezi)[33].
Note
[modificare|modificare sursă]- ^Bussmann 1998, p. 988.
- ^abCrystal 2008, p. 406-407.
- ^abcDubois 2002, p. 400-403.
- ^Bidu-Vrănceanu 1997, p. 171.
- ^Bidu-Vrănceanu 1997, p. 180.
- ^Bidu-Vrănceanu 1997, p. 180.
- ^Eifring și Theil 2005, cap. 8, p. 4.
- ^abDubois 2002, p. 345.
- ^Asteriscul(*) indică forme incorecte din punct de vedere gramatical.
- ^Kálmán și Trón 2007, p. 98.
- ^Cojocaru 2003, p. 52.
- ^Proudfoot și Cardo 2005, p. 21.
- ^Kattán-Ibarra și Pountain, p. 11.
- ^Szende și Kassai 2007, p. 16.
- ^La indicativ prezent, verbul copulativ este omis la persoana a III-a.
- ^Eastwood 1994, p. 177.
- ^Eastwood 1994, p. 192.
- ^Bidu-Vrănceanu 1997, p. 240.
- ^Bidu-Vrănceanu 1997, p. 24.
- ^Bidu-Vrănceanu 1997, p. 152.
- ^Bidu-Vrănceanu 1997, p. 331.
- ^Bidu-Vrănceanu 1997, p. 320.
- ^Bidu-Vrănceanu 1997, p. 178.
- ^Bidu-Vrănceanu 1997, p. 413-414.
- ^Grevisse și Goosse 2007, p. 465.
- ^Szathmári 2008, articolulPoliszindeton.
- ^abcGrevisse și Goosse 2007, p. 26-29.
- ^abcForăscu 2002, litera P,pleonasm.
- ^abConstantinescu-Dobridor, articolulpleonasm.
- ^Dragomirescu 1995, articolultautologie.
- ^Bussmann 1998, p. 911.
- ^Halotti beszéd és könyörgés(Discurs funebru și rugăciune) datat între1192și1195,primul text scris în întregime în maghiară,apudSzathmári 2008, articolulPleonazmus.Transriere în maghiara modernă.
- ^Dragomirescu 1995, articolulpleonasm.
Bibliografie
[modificare|modificare sursă]- Bidu-Vrănceanu, Angelaet al.,Dicționar general de științe. Științe ale limbii,București, Editura științifică, 1997,ISBN 973-440229-3(accesat la 12 septembrie 2022)
- enBussmann, Hadumod (coord.),Dictionary of Language and LinguisticsArhivatîn,laWayback Machine.(Dicționarul limbii și lingvisticii), Londra – New York, Routledge, 1998,ISBN 0-203-98005-0(accesat la 12 septembrie 2022)
- enCojocaru, Dana,Romanian Grammar(Gramatică română), SEELRC, 2003 (accesat la 12 septembrie 2022)
- Constantinescu-Dobridor, Gheorghe,Dicționar de termeni lingvistici,București, Teora, 1998; online:Dexonline(DTL) (accesat la 12 septembrie 2022)
- enCrystal, David,A Dictionary of Linguistics and Phonetics(Dicționar de lingvistică și fonetică), ediția a VI-a, Blackwell Publishing, 2008,ISBN 978-1-4051-5296-9(accesat la 12 septembrie 2022)
- Dragomirescu, Gheorghe,Dicționarul figurilor de stil. Terminologia fundamentală a analizei textului poetic,București, Editura Științifică, 1995,ISBN 973-4401-55-6;online:Dexonline(DFS) (accesat la 12 septembrie 2022)
- frDubois, Jeanet al.,Dictionnaire de linguistique(Dicționar de lingvistică), Paris, Larousse-Bordas/VUEF, 2002 (accesat la 12 septembrie 2022)
- enEastwood, John,Oxford Guide to English GrammarArhivatîn,laWayback Machine.(Ghidul Oxford al gramaticii engleze), Oxford, Oxford University Press, 1994,ISBN 0-19-431351-4(accesat la 12 septembrie 2022)
- enEifring, Halvor și Theil, Rolf,Linguistics for Students of Asian and African Languages(Lingvistică pentru studenții în limbi asiatice și africane), Universitatea din Oslo, 2005 (accesat la 12 septembrie 2022)
- Forăscu, Narcisa,Dificultăți gramaticale ale limbii române,eBooks – Științe umaniste – Filologie, Universitatea din București, 2002 (accesat la 12 septembrie 2022)
- frGrevisse, Maurice și Goosse, André,Le Bon usage. Grammaire française(Folosirea corectă a limbii. Gramatică franceză), ediția a XIV-a, Bruxelles, De Boeck Université, 2007,ISBN 978-2-8011-1404-9
- huKálmán, László și Trón, Viktor,Bevezetés a nyelvtudománybaArhivatîn,laWayback Machine.(Introducere în lingvistică), ediția a II-a, adăugită, Budapesta, Tinta, 2007,ISBN 978-963-7094-65-1(accesat la 12 septembrie 2022)
- enKattán-Ibarra, Juan și Pountain, Christopher J.,Modern Spanish Grammar. A practical guide(Gramatică modernă a limbii spaniole. Ghid practic), ediția a II-a, Londra / New York, Routledge, 2003,ISBN 0-203-42831-5(accesat la 12 septembrie 2022)
- enProudfoot, Anna și Cardo, Francesco,Modern Italian grammar: a practical guide(Gramatică italiană modernă: ghid practic), ediția a II-a, Londra / New York, Routledge, 2005,ISBN 0-415-33164-1(accesat la 12 septembrie 2022)
- huSzathmári, István (coord.),Alakzatlexikon. A retorikai és stilisztikai alakzatok kézikönyve(Lexiconul figurilor. Ghidul figurilor retorice și de stil), Budapesta, Tinta, 2008,ISBN 978-963-9902-02-2;online:Alakzatlexikon,PDF de descărcat (accesat la 12 septembrie 2022)
- frSzende, Thomas și Kassai, Georges,Grammaire fondamentale du hongrois(Gramatică fundamentală a limbii maghiare), Paris, Langues et mondes – l’Asiathèque, 2007,ISBN 978-2-91-525555-3(accesat la 12 septembrie 2022)